cynamon - 3631 przepisów (strona:76/243)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 203

czerwone cebule, 30 g pektyny jabłkowej, 2 papryczki chili, 100 g rodzynek, 350 g brązowego cukru, skórka z 1 cytryny, łyżka posiekanego estragonu, 10 goździków, 2 laska cynamonu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżka oliwy. Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek(...)Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie. W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez 4 minut, ciągle mieszając.  Jeśli konfitura jest zbyt

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 165

znakomite połączenie.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2     Składniki: 1 szklanka pureedyniowego , 150 g serka mascarpone, 4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix, 2 łyżeczki syropu klonowego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki pestek granatu. Przygotowanie: Dynię wymieszać z serkiem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Przełożyć do pucharków, na wierzchu położyć bakalie i pestki granatu.  Znakomita przekąska

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 159

sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada, zaczynamy wyciągać koce i cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2     Składniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 183

Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, Szczypta soli. Przygotowanie: Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 177

rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła(...)tłuszczu. W dużym rondlu dobrze rozgrzać niewielką ilość olej, wsypać gorczycę i nakryć, gdy zacznie strzelać w pokrywkę smażyć 3 sekund, zdjąć z ognia. Dodać liść laurowy, kurkumę, kumin, cynamon, wędzoną paprykę, pokrojone papryczki i imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy. Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 243

minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.    Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 4 twarde gruszki, 1 butelka białego wina półsłodkiego, skórka z 1/2 pomarańczy, kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, miód lub cukier do smaku (ewentualnie), szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru). biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis) , ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady(...)przepis) .     Przygotowanie: W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem. Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały.  Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 233

czosnku, Pęczek natki pietruszki, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 jajo, 1 pikantna papryczka 1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika, 1 łyżka mielonego kuminu, 1/2 gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, Sól i pieprz do smaku, Oliwa. Sos: 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 łyżeczka mielonego kuminu, Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.     Przygotowanie(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę. 3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem. Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać resztę mięsa i orzeszki

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 213

gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)     Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka

SzczyptaSmaQ
Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 823

Newelli klasycznej, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , 2 banany, 1/2 szklanki orzechów pekan, 7 łyżek wiórków kokosowych, 5 łyżek suszonej żurawiny, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta kardamonu, wysokiej jakości kakao do obtoczenia, do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. Przygotowanie: Siemię lniane podprażyć na patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy(...)Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować na gładką masę, ewentualnie dosłodzić agawą, ksylitolem lub stewią.  Połowę masy wymieszać z 4 łyżkami wiórków kokosowych, uformować kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach. Drugą połowę masy wymieszać z ekstraktem waniliowym, uformować kulki, obtoczyć w kakao.  odstawić do lodówki na min. 20 minut

SzczyptaSmaQ
Sos śliwkowy 179

rodzai sosów jest mnóstwo. Dziś królem będzie sos śliwkowy na bazie powideł śliwkowych oraz bazowego sosu pieczeniowego o którym pisałam Tu . SKŁADNIKI :  powidła śliwkowe ok 3 łyżki kora cynamonu 1 szt anyż 1 szt wino czerwone 50ml baza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego) SPOSÓB WYKONANIA :  - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy(...)powidła i krótko podsmażamy - wlewamy wino i pozwalamy jemu odparować - po odparowaniu dodajemy korę cynamonu oraz anyż podlewamy bazą sosu pieczeniowego i na wolnym ogniu gotujemy  - po ok 15 min mamy gotowy sos, podczas odparowywania sos bardzo dobrze się nam zagęści a wszystkie smaki przejdą do niego - świetnie komponuję się z mięsem  Smacznego

Basia w kuchni
Kluski leniwe z karmelizowanym jabłkiem oraz nutą cynamonu 182

jajka 3 szt - mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki tak aby ciasto było sprężyste) - sól (ok 1/4 łyżeczki) - cynamon - jabłko 2szt - masło (nie całe pół kostki) - cukier brązowy 2 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego jajka oraz szczyptę soli rozgniatam wszytko razem - stopniowo dodaję mąkę(...)kluski nam się gotują obieramy jabłka i kroimy je na wąskie paseczki po czym wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem chwilkę smażymy po czym posypujemy cukrem, oraz posypuję cynamonem który z cukrem  nam się karmelizuje, nie mieszamy tylko potrząsamy patelnią, aby karmel równo pokrył nam jabłka - gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć

Basia w kuchni
Energetyczna granola w jabłku. 220

małe a jakże wielkie cudeńko możemy podać i ze smakiem zjeść. CZAS PRZYGOTOWANIA - 20 min   SKŁADNIKI: - jabłko 2szt  - granola 6 łyżek(pisałam o niej tu ) - cynamon  - jogurt naturalny gęsty 2 łyżki    SPOSÓB WYKONANIA: - nagrzewam piekarnik do 190 stopni - myję jabłka osuszam, odcinam z jabłka kapelusik (ok 2cm) wydrążam środek oraz z kapelusika też część wydrążam(...)można było dobrze przykryć  - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej. - po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne

Basia w kuchni
Witaminowo- energetyczna bomba pod postacią granoli 174

SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik ) 6 łyżek (wedle własnego uznania) - jogurt naturalny typu gracki małe opakowanie  - granat 1 szt - kiwi 1szt - czasem lubię sobie dodać słodką śmietanę obsypaną cynamonem SPOSÓB WYKONANIA - w naczyniu szklanym układamy na przemian jogurt, granolę, obrane kiwi oraz grant  - jeżeli mamy taką ochotę dodajemy sobie dodatkowo słodka śmietanę, która można posypać cynamonem - gotowe proste

Basia w kuchni
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 666

tortowej - 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g ) - 250ml mleka - 125g masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł - 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej(...)mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minutę i zdjąć z palnika. Po chwili dodać sodę, roztrzepane jajka i energicznie zamieszać. Masa się spieni. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy

Smaczne Zdrowe
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 174

mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie. Składniki: 400 gram mąki orkiszowej typ 2000 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich(...)łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania