łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)Shake Bananowy - Sposób przygotowania:Przepis I:Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, śmietanę, cukier, szczyptę cynamonu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Przepis II: Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, cukier, lody i miksujemy do uzyskania
Słodka Stronawięc to tyle. Oceńcie sami. Składniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą(...)rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki pół szklanki cukru (można dodać mniej wyszło słodkie) 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym(...)obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można je zetrzeć na tarce. Razem z jabłkami ucieramy też mandarynki. Następnie dodajemy trochę cynamonu i mieszamy. Takie jabłka nakładamy na nasze spody. Beza: Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie wszystko razem, i rozkładamy na nasze babeczki. Wyjmujemy
Moje pyszne gotowanieCiasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie
Moje pyszne gotowaniemąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka kilka kropli aromatu waniliowego Kaimak czekoladowo-cynamonowy: szklanka cukru 3/4 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu odrobina wody Dodatkowo: pół szklanki śmietanki 36% 2 łyżki cukru troszkę powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką(...)chłodnej powierzchni, nie będzie się rozlewać. Następnie, drewnianą łyżka mieszamy masę, aż nabierze gęstości śmietany. Kiedy się schłodzi dodajmy masło (powinno być miękkie), a następnie kakao rozbełtane razem z cynamonem w niewielkiej ilości wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Babeczki już przestudzone przecinamy na pół. Na spód nakładamy trochę powideł, potem łyżeczkę kaimaku, zakrywamy górną częścią babeczki. Wyszło mi dużo kajmaku, więc
Moje pyszne gotowaniemnie Roślinne) 1/2 szklanki cukru pudru jajko łyżka zsiadłego mleka Nadzienie jabłkowe: 1kg jabłek najlepiej kwaskowatych) 2/3 szklanki cukru jajko 2/3 szklanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę(...)spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem wymieszać. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jabłka wyłożyć na ciasto. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pociąć w paseczki i poukładać na wiesz, tworząc krateczkę
Moje pyszne gotowanieolejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie).Syrop: Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem.Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.Smacznego :)*Odkąd zaczęłam sama
Moje pyszne gotowaniemąki 3/4 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cukier waniliowy odrobina soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka Wykonanie: Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum(...)podpiec ok.20 min w 200 stopniach. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód. Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka. Następnie wyjąć drugą
Moje pyszne gotowaniemasła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek" Nadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki(...)garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć
Moje pyszne gotowanieżółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść(...)większa. Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją). Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać. Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka
Moje pyszne gotowaniesłodkie. Jednym słowem pyszne. Składniki: 3 szklanki mąki łyżeczka sody 110 g masła 4 łyżki cukru 1,5 szklanki dyniowego puree 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon. Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze
Moje pyszne gotowanieCiasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem śliwkowych powideł idealne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1,5 szklanki dyniowego puree4
Moje pyszne gotowanieznowu pyszne śniadanko. A ja wykorzystuje do tego powidełki mojej cioci, pyszne :D Składniki: kubek mleka 4 łyżki manny szczypta cynamonu łyżka powideł Wykonanie: Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z kuchenki i wymieszać dokładnie z kaszą, następnie zmniejszyć ogień i chwilkę pogotować. Kaszkę przełożyć do miseczki o dodać powideł. Smacznego
Moje pyszne gotowaniewcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód). Następnie prostokątną dużą(...)brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto. Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć i piec 50-60 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanie