Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad. W naszym domu gości dość często gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię. Aromatyczny sos mięsno-warzywny, pyszna cukinia i zapieczony ser… po prostu pyszne! Jeśli lubicie takie potrawy to polecam też mój przepis na faszerowaną paprykę . Składniki – cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 średnie(...)cukinie – każda po ok 500 g (po wydrążeniu ok 350 g) 500 g mięsa mielonego (200 g łopatki i 300 g karkówki) 60 g cebuli 1 ząbek czosnku 150 g pomidorów świeżych lub z kartonu/puszki krojonych lub w całości 100 g sera mozzarella twardego (można pominąć przy diecie bez laktozy) 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska
Ola la LCHFSpaghetti z cukinii z krewetkami w szynce Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! To znaczy wyjątkowy przepis. Na wstępie od razu ostrzegam, że to danie jest z kategorii tych, co to robi się raz i potem cały czas chce się do niego wracać… Jak na spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej przystało. Żeby nie było, że nie poinformowałam(...)podwyżki podatku VAT. Także spieszmy się robić dania z krewetkami, bo niska stawka VATu na ten luksus wkrótce odchodzi! Ale nie o polityce miało być tylko o spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce… Tak na poważnie, to jest to fajna propozycja na jakąś wyjątkową okazję lub też romantyczną kolację we dwoje. Zapewniam jednak, że smakuje równie dobrze
Modern Cave GirlCzas Przygotowania : 30 min Moje cukinie szaleją , nie nadążam z przetwarzaniem ich. Pora na kolejny przepis z serii na zimę. Składniki 1 kg małych cukini 4 czerwone cebule 6/8 ząbków czosnków 4 czerwone papryczki chili 2 pęczki koperku 2 łyżeczki soli i kurkumy 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki kolędry 2 l.octu jabłkowego 600 gr.brązowego cukru Krok po Kroku(...)Umytą cukinię kroimy w plasterki wrzucamy do miski solimy i pozostawiamy na kilka minut, następnie spłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2 Cebulę bieramy kroimy w pół pierścienie i wkładamy do miski z zimną wodą. Obrany czosnek i papryczki kroimy w plasterki a koperek siekamy. 3 Z octu ,wody, ziół i cukru i soli gotujemy zalewę. 4 Słoiki wyparzamy i wkładamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyonieważ ostatnie fit przepisy cieszyły się sporym zainteresowaniem, mam dla Was dzisiaj kolejny taki przepis. Tym razem będzie to inspiracja obiadowa, oczywiście w wersji bezglutenowej Placki z cukinii można robić na wiele sposobów. Moje są wzbogacone serem feta i suszonymi pomidorami, które cudownie podkreślają ich smak. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a danie jest lekkie, smaczne i bardzo sycące(...)jeśli nie macie piekarnika lub nie lubicie dań przygotowywanych w ten sposób, możecie spokojnie usmażyć placki na patelni. Gwarantuje Wam, że są równie pyszne! To co? Zaczynamy! Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe) Do przygotowania placków z cukinii będziecie potrzebować: 2 średniej wielkości cukinii 3 dużych lub 4 małych jajek 60 g mąki ryżowej ok. 60 g płatków jaglanych pół
Okiem Blondynki by McBlondimnie znowu ciasto francuskie. Nie moge sie powstrzymać od robienia pysznych przekąsek na słodko i na słono z użyciem tegoż ciasta. Tarta z salami i cukinią Jeśli miałabym zdecydować czy bardziej jestem za ciastem francuskim podanym w wersji na słodko czy za tym zrobionym w wersji na słono to nie mogłabym zdecydować. Uwiebiam wszelakie jego warjacje. Tak naprawdę ciasta francuskiego(...)szybko. Sięgam po nie też kiedy mam chandrę i potrzebę zjedzenia czegoś a sama nie wiem co bym zjadła. Tarta z przepisu poniżej jest z salami i z cukinią a bazą tarty jest kwaśna śmietana. Spróbujcie koniecznie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz
mecooksCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok warzywny z pomidorami, papryką i cukinią By Piotr 10 maja 2018 Sok warzywny z pomidorami, papryką i cukinią - naprawdę świetnie dobrane połączenie warzyw zarówno pod względem oferowanych przez nie właściwości zdrowotnych jak i smakowo. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom jarzyn pod każdą postacią. Składniki: pomidory(...)większe, najlepiej dosyć mocno dojrzałe, np. malinowe ogórek - 1/2 większego* papryka - 1/2 większej marchew - 2-3 duże cukinia - 1/3 wiekszej sól, pieprz - do smaku * Wiele osób jest przeciwnych łączeniu pomidora i ogórka, który zmniejsza przyswajalność witaminy C zawartej w pomidorach. Ja jednak nie jestem w tej kwestii tak restrykcyjny. Jeśli jednak nie chcesz łączyć tych warzyw, możesz z powodzeniem pominąć
Pogotujmy.plSłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej cukinii i papryki. Momentalnie poprawia humor, wystarczy tylko na nią spojrzeć. Uśmiech sam pojawia się na twarzy, na widok talerza wypełnionego tym słonecznym, wyśmienitym daniem. Zupa pełna dobroczynnych składników Cukinia(...)właściwości odkwaszające. Żółta papryka natomiast wykazuje właściwości antyoksydacyjne, zawiera sporą dawkę witaminy E oraz witamin z grupy B a w szczególności B6, która to wspomaga przyswajanie magnezu zawartego w cukinii. Te dwa warzywa świetnie ze sobą współgrają i uzupełniają się nawzajem. Dodatkowo krem jest świetnym źródłem niezbędnego błonnika pokarmowego. Krem z cukinii i papryki – magia tkwi w prostocie Pewnie
Book of spellsCukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)Cukinię przygotowałam najprościej jak tylko można, delikatnie musnęłam ją olejem rzepakowym i krótko podsmażyłam na patelni. Zbyt długo cukinii nie należy smażyć, gdyż zawiera ona w sobie sporo wody i zamiast się usmażyć, to będzie ugotowana i bardzo miękka. Po usmażeniu cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki
Kuchcik gotujeZdecydowanie nie chodziło o to, że nie miałam makaronu, ale miałam cukinię. To rozwiązanie chodziło za mną już jakiś czas. Wpadłam na nie, nie mogąc zasnąć i zastanawiając się, co też z tego zatrzęsienia cukinii można by zrobić. W zasadzie najpierw w mojej głowi pojawiła się wizja przetworu (ten plan też wcielę w życie) a dopiero potem tej, swego rodzaju(...)lasagne light. Starałam się, żeby "light" była cała potrawa - nie tyle, co w kaloryczności, ale w smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI
Życie zamknięte w smakublogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie(...)nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii : To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć. Zrobiłam więc mały research i okazało się
KreatywnePinyCiasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody
Dzieje kuchennej Wiewiórymiła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej Wiewiórypojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto to rzucało mi się ostatnio w oczy na wszelkich blogach, otwieram lodówkę a tam... no właśnie ciasta brak, postanowiłam więc je wypróbować, zwłaszcza że cukinnie
Z butelką mleczka w tlepietruszki od serca, do woli, na pęczki Ogórki umyć, obrać i przekroic na pół. UWAGA-WAŻNE!!!! w ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce
Z Kuchni Do Kuchni