sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki
NaKońcuJęzykamoim osobistym blogu BlondynkaPrzedTrzydziestką znajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju. Jajka roztrzepujemy
NaKońcuJęzykaSkładniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy(...)wstążki cukinii oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem(...)układamy plastry cukinii, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut prze końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 średniej wielkości, młodych ziemniaków 1/3 średniej wielkości cukinii 2 szczypty suszonego majeranku 2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ( 1 porcja ) 450 g ugotowanego al dente makaronu mezze penne tricolore Barilla (makaron musi być ciepły) 1 duża cukinia 1 kalafior, podzielony na różyczki, ugotowany al dente w osolonej wodzie 4 ząbki czosnku 1 cebula suszona bazylia sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, obsmażamy. Dodajemy następnie różyczki kalafiora oraz makaron, suszoną bazylię i doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach makaron jest gotowy
Moja smaczna kuchniaczegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce cukinię, przygląda się rozrośniętej melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie. Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights(...)Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPrzepis znalazłam na blogu Kasi . Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę! Składniki : * 4 średnie cukinie * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego(...)Przygotowanie : Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować
Magiczne Życie Martymój pierwszy raz - nigdy wcześniej nie jadłam kwiatów cukinii. I żałuję, bo to naprawdę fajne doznanie smakowe. Całą porcję zjadłam sama - przyznaję. To była pyszna kolacja. Składniki: 7-8 kwiatów cukinii 1 opakowanie twarożku kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1 pomidor Wykonanie: Z kwiatów usunąć pręciki, opłukać pod bieżącą wodąi osuszyć. Twarożek wymieszać z posiekanym tymiankiem i doprawić
Pasja Smakumakaron jest przepyszny, więc od razu można zrobić porcję więcej z myślą o pojemniku do pracy. Inspiracja: klik Składniki na 3 porcje: 100g śmietany 18 % Puszka pomidorów – 400g 1 cukinia ok. 500g 2 ząbki czosnku Kawałek pora ok. 5 cm Papryka w proszku majranek Sól Pieprz Olej Makaron ok. 300-500g w zależności od apetytu Przygotowanie: Cukinię pokroić
Fabryka pomysłównajlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od Limito . składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 nieduży brokuł 1 mała cukinia żółta 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Limito 2 kulki mozzarelli słodka papryka kolorowy pieprz Kamis masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić na różyczki(...)również ugotować al'dente, osączyć. Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w pół plastry. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki. Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu. Na makaronie rozłożyć połowę przygotowanych wcześniej składników. Następnie znowu ułożyć drugą część makaronu a na nim rozłożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć kawałeczki porwanej mozzarelli. Posypać słodką papryką
Monia miesza i gotujeSkładniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 6-8 łyżek mąki 2 łyżki mleka olej roślinny sól, pieprz Sos tzatziki: zielony ogórek jogurt naturalny 3 ząbki czosnku pieprz, sól Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, przekładając je do innej miski. Dodać jajko, mleko i mąki na tyle, aby masa
wyzwania kuchenneSkładniki: 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę 4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji 3 szczypty suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Na oliwie, na patelni odpowiedniej(...)wstawienia do piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sól, roztrzepujemy jajka widelcem. Gdy warzywa będą al dente dodajemy suszoną bazylię oraz ostrą paprykę i sól do smaku, mieszamy. Wlewamy masę jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Gotowe danie dekorujemy świeżymi
Moja smaczna kuchniasemoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku ponadto do skropienia oliwa z oliwek extra(...)czosnek, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy
Moja smaczna kuchnia