cukinia - 18701 przepisów (strona:58/1247)

Dżem wiśniowy i cytrynowy z cukinii 162

przepis pochodzi z Wielkie Żarcie , ale Wielkie Żarcie też go podpatrzyło :) Dżem smaczny, dlatego pokusiłam się o jego zrobienie i podaję fajny przepis. Składniki : 2 i 1/2 kg cukinii, takiej już obranej i bez miąższu i pestek 1 galaretka cytrynowa i u mnie 1 wiśniowa ( wybór smaków dowolny, może być jeden) 1/2 kg cukru sok z 1 sporej cytryny Przygotowanie(...)Obraną i dość drobno pokrojoną cukinie umieściłam w sporym, żeliwnym garnku i podlałam pół szklanki wodą , gotowałam do miękkości - często mieszając. Trwało to ponad 35 min. Po lekkim przestudzeniu całość dobrze zmiksowałam i dodałam cukier i sok z cytryny, wymieszałam do zupełnego rozpuszczenia i w tym momencie podzieliłam masę na 2 części, do jednej dodałam galaretkę cytrynową, a do drugiej

Proste Potrawy
Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią 254

obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory krojone z puszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 nieduża cukinia oliwa do smażenia sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia i natka pietruszki Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w sporej ilości wody i pozostawić na noc, rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości(...)Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć chwilę Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię w pół krążki Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką

Proste Potrawy
Jajecznica z duszoną cukinią 165

odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z grillowaną cukinią i makaronem 243

sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki

NaKońcuJęzyka
Omlet z Cukinią, Pieczarkami i Kabanosami 268

moim osobistym blogu BlondynkaPrzedTrzydziestką  znajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju. Jajka roztrzepujemy

NaKońcuJęzyka
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 157

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  1/4 czerwonej cebuli  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy(...)wstążki cukinii oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą.  Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe

Moja smaczna kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 208

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty suszonego oregano  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem(...)układamy plastry cukinii, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą.   Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut prze końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 216

Składniki:  5 średniej wielkości, młodych ziemniaków  1/3 średniej wielkości cukinii  2 szczypty suszonego majeranku  2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi  2 łyżki posiekanej natki z pietruszki  sól do smaku  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy na 180 st.  Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy

Moja smaczna kuchnia
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 192

Składniki:  500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla  400 g żółtej fasoli szparagowej  1 duża cukinia  4 ząbki czosnku  3 łyżki suszonej bazylii  2 łyżeczki suszonego cząbru  3 szczypty ostrej papryki, w proszku  sól, pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  Przygotowanie:  Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.  Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy.  Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii 183

Składniki: ( 1 porcja )  450 g ugotowanego al dente makaronu mezze penne tricolore Barilla  (makaron musi być ciepły)  1 duża cukinia  1 kalafior, podzielony na różyczki, ugotowany al dente w osolonej wodzie  4 ząbki czosnku  1 cebula suszona bazylia  sól  do smaku oliwa z oliwek  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, obsmażamy.  Dodajemy następnie różyczki kalafiora oraz makaron, suszoną bazylię i doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach makaron jest gotowy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka na ciepło z ryżem, cukinią i melisą 180

czegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce cukinię, przygląda się rozrośniętej melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie. Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights(...)Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sałatka z cukinią - przetwory na zimę 520

Przepis znalazłam na blogu Kasi . Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę!  Składniki : * 4 średnie cukinie * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego(...)Przygotowanie : Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować

Magiczne Życie Marty
Faszerowane kwiaty cukinii 174

mój pierwszy raz - nigdy wcześniej nie jadłam kwiatów cukinii. I żałuję, bo to naprawdę fajne doznanie smakowe. Całą porcję zjadłam sama - przyznaję. To była pyszna kolacja.  Składniki: 7-8 kwiatów cukinii 1 opakowanie twarożku kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1 pomidor Wykonanie: Z kwiatów usunąć pręciki, opłukać pod bieżącą wodąi osuszyć. Twarożek wymieszać z posiekanym tymiankiem i doprawić

Pasja Smaku
Makaron w sosie śmietanowo - pomidorowym z cukinią 334

makaron jest przepyszny, więc od razu można zrobić porcję więcej z myślą o pojemniku do pracy. Inspiracja: klik Składniki na 3 porcje: 100g śmietany 18 % Puszka pomidorów – 400g 1 cukinia ok. 500g 2 ząbki czosnku Kawałek pora ok. 5 cm Papryka w proszku majranek Sól Pieprz Olej Makaron ok. 300-500g w zależności od apetytu Przygotowanie: Cukinię pokroić

Fabryka pomysłów
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią 266

najlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od  Limito . składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 nieduży brokuł 1 mała cukinia żółta 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Limito 2 kulki mozzarelli słodka papryka kolorowy pieprz Kamis masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić na różyczki(...)również ugotować al'dente, osączyć. Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w pół plastry. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki. Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu. Na makaronie rozłożyć połowę przygotowanych wcześniej składników. Następnie znowu ułożyć drugą część makaronu a na nim rozłożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć kawałeczki porwanej mozzarelli. Posypać słodką papryką

Monia miesza i gotuje