Składniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100 gram sera cheddar ząbek czosnku olej rzepakowy pietruszka/ koperek do ozdoby Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody(...)czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe
Mango PapajaUwielbiam cukinie za to, że można przygotować z niej wiele wspaniałych potraw. Zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Akcję na portalu Durszlak organizuję po raz trzeci. Z chęcią poznam Wasze sposoby na wykorzystanie jej w potrawach. Szczególnie czekam na nietypowe przepisy i rozwiązania. Ja już mam cukinię w lodówce i w najbliższych dniach zaprezentuję swoje pomysły na jej wykorzystanie(...)zapraszam do udziału w akcji: Cukinia 2014 ! Banerek i link do akcji
Pasja Smakuwyrobić sprężyste ciasto. Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie(...)szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem. Piec
kolorowotorcikowoNadzienie 5-7 kwiatów cukinii lub kabaczka 100 g serka mozarella 150 g serka Almette z ziołami 3-4 suszone pomidory w oleju sól, pieprz Ciasto: 1/2 szkl. mąki szczypta soli woda olej do smażenia Wykonanie: Oba serki dokładnie zmiksować. Pomidory drobno pokroić - dodać do serka. Doprawić do smaku. Kwiaty czyścić, wyciąć pręciki. Nadziewać serkiem, zawijać. Ciasto: Mąkę z solą(...)połączyć z wodą, tak by powstało gładkie gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii, smażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli pozostało Wam serka, warto zrobić z niego małe kuleczki i podać na talerzu razem z kwiatami cukinii. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 średnia cukinia 2 łyżki serka topionego Blue Cheese łyżeczka siekanej bazylii sól oliwa makaron spaghetti - polecam Mamma Mia Wykonanie: Patelnię grillową posmarować oliwą. Cukinię pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Kłaść na rozgrzanej patelni - grillowaćaż się zrumienią. Cukinię zblendować, dodając serek, bazylię i sól do smaku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron połączyć
kolorowotorcikowoswojej lodówce miałam pół cukinii, z którą nie bardzo wiedziałam co zrobić. Jako, że warunki studenckie, starałam się stworzyć coś prostego, ale sycącego. Na szczęście miałam także pierś z kurczaka. Chwila poszukiwać w internecie i mam świetny przepis, którym zaraz się z Wami podzielę. Inspiracja TU . Przepis podaję ze zmianami na moje warunki i możliwości ;) Składniki: 1 mała podwójna pierś(...)kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami
Pasja Smakumnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd . z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona(...)podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem i posypać większością sera. 3. Na serze ułożyć cienkie plastry cukinii, paski papryki i paski szynki szynki. Posypać pieprzem. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, resztą sera i koperkiem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakuróżnego rodzaju, jak byłam u niej po liście aronii do nalewki (o niej jeszcze napisze). Szczególnie zachwyciły mnie malutkie żółte pomidorki, moim zdaniem idealne do tarty. Podstawą była oczywiście cukinia, która już mi w tej wersji zasmakowała i kawałki piersi z kurczaka, które akurat miałam w lodówce. Wyszło całkiem fajne połączenie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła(...)jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. 3. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć
Pasja SmakuKolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić(...)plasterki. 3. Na cieście ułożyć plasterki cukinii, paski szynki, plasterki sera camembert i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy
Pasja Smakumąkę orkiszową pełnoziarnistą, zawsze to trochę zdrowsze. Polecam baaardzo gorąco. Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem koperku - mmmm Pychotka ;-) Składniki na ok.3-4 porcje: - 4 mniejsze cukinie (każda ok.300-350g) - 100g mąki orkiszowej białej - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 duże jajka - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej + olej kokosowy do smażenia lub oliwa Sos czosnkowy: - 400g jogurtu naturalnego (najlepiej(...)greckiego) - 1 łyżka majonezu (można pominąć) - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka minut aż puści sok. Po tym czasie cukinie lekko odcisnąć , najlepiej przekładając je od razu do drugiej miski. Dodać do tego
Smaczne Zdrowewielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje(...)własnym, zdrowym wywarem. W razie nagłej potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: -1kg cukinii -2 łyżki oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -500 ml bulionu drobiowego -100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18% -pęczek bazylii -120g parmezanu Dodatkowo: sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju
Smaczne ZdroweDługo odwlekałam zrobienie tego dżemu. Zawsze zastanawiałam się jak może smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona. Składniki: 1,5 kg cukinii 300 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki skórki z cytryny Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych(...)oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem
Ala piecze i gotujeRyż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego * curry, wędzona(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie Martyoknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. Składniki : * 2 średnie cukinie * sól morska * łyżka klasycznej oliwy(...)oliwek extra vergine De Cecco Przygotowanie : Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą z oliwek, wymieszać i smażyć na teflonowej patelni na złoty kolor. Do przygotowania użyłam prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek i jestem nią zachwycona. Ma delikatny smak, nie spotykany w tych naszych, marketowych oliwach. Już wiem, że będzie na stałe gościła
Magiczne Życie MartyOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:) Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano czosnek granulowany Dip: ser feta mały jogurt naturalny pęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej
Czerwona Porzeczka