sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć na rumiano. Cukinia-składniki. 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 15 nitek szafranu sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie . Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry ,zmiażdżony czosnek, połówki
Kulinarny karnet Christopherałyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje(...)powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt. cukinia 2 łyżki majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa do dań Kucharek zioła prowansalskie Tymianek oliwa z oliwek pieprz sól Wykonanie. Cukinię, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do dań Kucharek, ziołami prowansalskimi, przepędzlować oliwą z oliwek. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)plastry grillować na patelni grillowej. Przełożyć na blachę do zapiekania. Majonez wymieszać z sosem chilli, dodać pieprz. Posmarować każdy plaster zgrillowanej cukinii i położyć na wierzch nacięty na krzyż pomidorek koktailowy. Pomidorki posolić, oprószyć tymiankiem, posypać odrobiną startej mozzarelli. Zapiec 8 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 nieduże cukinie 4 pomidory (jeśli duże to 3) 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie szczypiorek Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika, żeby zmiękły. W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wyjmujemy z piekarnika cukinie i wydrążamy łyżeczką pestki
chwile dla mnienudzi i przychodzi czas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki, 1 cukinia, 4 cebule, 1 papryki czerwone, 1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki. Następnie umytą paprykę kroimy w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Cebulę obieramy(...)kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla. Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchnimuszę Wam powiedzieć, że ananasy na szaszłykach to jest strzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki kolendry, 5 łyżek(...)oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor
Aga w kuchniKupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala. Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :) Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny, sól morska, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie: Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy
Aga w kuchniSkładniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany
Aga w kuchniprzepisu, który znam już na pamięć , a który towarzyszył mi co sezon na slonecznej Sycylii T U T AJ go znajdziecie klik ! Będą nam potrzebne -makaron AS BABUNI świderki -cukinia baby -cebula -ulubione przyprawy -sos pomidorowy -sól, pieprz, -seler naciowy -oliwa z oliwek, u mnie MINI MONINI gdyż makaron ten jest przygotowany m.in. dla dzieci. -ziarenka od ziarenkowo Euforia(...)Makaron ugotuj i przelej zimną wodą, dodaj trochę oleju, aby się nie posklejał. Na patelnię wlej oliwę i podduś na niej cebulę pokrojona w piórka, cukinię, dodaj przyprawy. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj sos pomidorowy i sporo selera naciowego lub...zielonej siekanej pietruszki. Gotuj jeszcze trochę ,aż składniki sobą przejdą. Polej swój makaron dość obficie sosem, udekoruj pomidorkiem koktajlowym
Z Kuchni Do KuchniPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy
Moja smaczna kuchniatzatziki . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy. Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy
Kulinarne przygody GatityNowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :) Składniki na ok. 6 placuszków: 1 średniej wielkości cukinia 1/4 puszki kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Olej do smażenia Przepis: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie
Emcia Pichciniech się gotuje. Oczywiście im dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście(...)smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed
Mango PapajaWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości ok. 0,4 cm, suszymy, skrapiamy oliwą i grillujemy. Delikatnie prószymy solą. Wątróbkę grillujemy na tackach. (czas w zależności, czy lubimy
Moniki SmakołykiSkładniki: ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary, sól, pieprz do smaku, zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy(...)mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy. Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go odcedzamy, zimną wodą przelewamy. Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy. Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią
Moniki Smakołyki