cukinia - 18701 przepisów (strona:45/1247)

Ciasto cukiniowe z wiśniami 86

moim warzywniaku dojrzały już pierwsze cukinie, więc obowiązkowo na moim stole musiało zagościć ciasto z cukinii. Robiłam już różne ciasta z dodatkiem tego warzywa i za każdym razem były pyszne. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto cukiniowe o smaku waniliowym, z dodatkiem wiśni. Ciasto jak zwykle wyszło puszyste i wilgotne zarazem. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate wiśnie. Takie ciasto jest idealnym dodatkiem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 średnich jaj 1szkl. cukru 1 duży cukier waniliowy 1szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej na tarce cukinii olejek waniliowy wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika) mąka pszenna do obtoczenia wiśni szczypta soli Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej

Waniliowe Improwizacje
Warzywne kanapki z grillowaną cukinią 110

się sezon na dynię, którą szczerze uwielbiam. Wykorzystuję ją na milion sposobów, dodając nie tylko do wytrawnych potraw, ale także słodkich. Drugim takim warzywem, które darzę wyjątkową sympatią, jest cukinia. Najlepszy sezon na polską cukinię to koniec lata i początek jesieni, więc póki jeszcze się da, wykorzystuję go maksymalnie. To ważne, by wybierać to, co w danym momencie jest lokalnie(...)chcę Wam pokazać, że można szybko w prosty sposób przygotować coś dobrego. Mam dla Was przepis na kanapki pełne chrupiących, surowych warzyw, które urozmaiciłam, soczystą, aromatyczną dzięki ziołom, grillowaną cukinią. Cukinia jest bogata w przeciwutleniacze, czyli korzystne związki roślinne, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Zawiera także karotenoidy, takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Mogą

Mienta blog
Brązowy ryż z cukinią i selerem 176

Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja na szybki obiad, ze względu na to, że podajemy je z gotowanym jajkiem, posiłek najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu. Sprawdź również przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką Składniki 100g brązowego ryżu 1 mała(...)cukinia kilka pędów selera naciowego 1 jajko sól pieprz szalotka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Brązowy ryż z cukinią i selerem – przepis Ryż gotujemy na sypko. Skorzystajcie z informacji o czasie gotowania ryżu zamieszczonej na opakowaniu. Na oliwie z oliwek na sporej patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy go dosłownie chwilę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z cukinii z serem feta 135

Sezon na cukinię w pełni, więc tym razem przepis z jej wykorzystaniem. Osobiście najbardziej lubię cukinię w postaci placków. Są one bardzo fajne bo można je podawać z dowolnymi dodatkami na słono lub na słodko. Poza tym można je jeść na ciepło i na zimno. I dziś właśnie będzie pomysł na placki z cukinii/kabaczka. Dokładnie będą to placki z tartej(...)cukinii i sera feta na mące kukurydzianej. Takie placuszki mają bardzo ładny kolor dzięki mące kukurydzianej i ciekawy smak za sprawą sera feta. Do tego są fajnie chrupiące z wierzchu. Z powodzeniem można je zaserwować na obiad, podwieczorek czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g cukinii po obraniu ok. 70g sera feta 1 jajko 3 łyżki mąki

Waniliowe Improwizacje
Ananaski z cukinii ;) 165

Ananaski z cukinii Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam!     Składniki: 2 kg cukinii 2,5 szklanki wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy       *** Cukinie myjemy i obieramy(...)większych sztuk wydrążamy gniazda nasienne *** *** Cukinie kroimy w drobną kostkę *** *** Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotowujemy *** *** Gorącą wodą zalewamy cukinie i odkładamy na minimum 12 godzin *** *** W tym czasie cukinia powinna puścić sok *** *** Następnie zlewamy zalewę *** *** Do zalewy dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i kurkumę. Całość zagotowujemy i mieszamy *** *** Do gotującej się zalewy dokładamy cukinię i gotujemy przez około 5 minut

Blog z Apetytem
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto 238

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto   Składniki:   2 duże cukinie 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 100 g kurek 3 ząbki czosnku 2 pomidory ½ pęczka szczypioru 60 g żółtego sera sól, pieprz   Sos:   4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego(...)łyżka pesto (link do przepisu)   Przygotowanie: Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, żeby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem. Kiedy we wnętrzu zbierze się woda, osusz je ręcznikiem papierowym.   Pierś, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę

kuron.com.pl
Smażone cukinie z dressingiem z maślanki. Przepis krok po kroku. 144

Smażone cukinie z dressingiem z maślanki   W gorące dni szukam lżejszych, mniej skomplikowanych potraw oraz nie ukrywam, po prostu szybkich. Takim daniem, są właśnie aromatyczne smażone cukinie z dodatkiem dressingu, na bazie maślanki i świeżych ziół.   Kaukaska inspiracja   Ostatnio pod choinkę, dostałem bardzo fajną, kulinarną niespodziankę. Książkę(...)wysyp   Teraz przeżywamy cukiniowy wysyp. Szukamy ciekawych pomysłów na wykorzystanie, tego bajecznego warzywa. Na szczęście wariacji jest multum: placki, leczo (link) , przetwory, czy właśnie smażone cukinie. Kiedyś nawet udało mi się popełnić gofry z cukinii(link) oraz ciasta. To pokazuje właśnie, jak uniwersalne jest to warzywo, a nie wspomniałem jeszcze

kuron.com.pl
81 pomysłów na ciepłe kolacje 449

ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się  w okresie jesienno - zimowym.  Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące(...)naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa

Moja smaczna kuchnia
Pieczona cukinia 196

Cukinia - pyszne i lekkostrawne warzywo.  Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się  odchudzają  (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).  Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając   zakwaszeniu organizmu , a  potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię(...)każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki ( nie za cienkie, cukinia puści wodę i się zmniejszy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plasterki cukinii. Przyprawiamy majerankiem, bazylią

Wołowina od rekina
Dlaczego warto jeść cukinię? 5261

Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ  pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE TE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cukinia (zwana też kabaczkiem) jest bardzo łagodnym w smaku , dietetycznym warzywem.  W 100 g świeżego warzywa jest tylko 15 kcal! (0,6 g białka,  4 g węglowodanów

Moje Kuchenne Rewelacje
Duszona cukinia z suszonymi pomidorami 242

Odkąd znam to danie, to cukinia w moim domu jest zawsze. Duszona cukinia z suszonymi pomidorami jest pysznym, sycącym daniem, które możesz przygotować w chwilę . Z kawałkiem mięsa stanowić będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący posiłek. Inspiracją było… opakowanie soli ziołowej, na którym był podobny przepis Duszona cukinia z suszonymi pomidorami , pyszne niskowęglowodanowe danie, przepis: średnia cukinia (~400 g, zawsze(...)używam zielonej) suszone pomidory – 4 całe albo 8 połówek (ok 35 g) oliwa z oliwek – 3 łyżki Cukinię dobrze umyj, ale nie obieraj ! Cukinia nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, ale to, co ma, jest głównie w skórce. To właśnie skórka cukinii zawiera praktycznie cały błonnik i witaminę K oraz dużo potasu, antyoksydantów i witaminy C. Tak naprawdę

PaleoSMAK
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 193

swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość jest przygotowana w 15 minut, ale co najważniejsze jest smaczna i zdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości (ok 200 – 300 g) – 1 opakowanie koncentratu pomidorowego – ok 200 ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego) – sól, pieprz do smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki(...)krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle

Szybko Tanio Smacznie
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 183

oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa(...)odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 186

Składniki: 250 g mąki pszennej  1 średnia cukinia 2 jaja 25 ml oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku garść świeżego rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Umytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 237

Składniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około

Bon Appetit Małgorzaty