Kotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki, na przykład ugotowane ziemniaki. Ziemniaki mogą same w sobie stanowić bazę kotlecików, ale idealnie pasują także do placuszków z cukinią. Dziś zapraszam na obiad z cukinii i ziemniaków. Kotleciki z cukinii i ziemniaków - potrzebne(...)składniki ok. pół kg ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez
Gotujemy i jemyKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki, na przykład ugotowane ziemniaki. Ziemniaki mogą same w sobie stanowić bazę kotlecików, ale idealnie pasują także do placuszków z cukinią. Dziś zapraszam na obiad z cukinii i ziemniaków. Kotleciki z cukinii i ziemniaków - potrzebne(...)składniki ok. pół kg ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez
KorniszonkiMyślę, że nie ma osoby, która nie próbowała bądź chociaż nie słyszała o faszerowanej cukinii. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu młode, średniej wielkości cukinie, przecinając je wzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest(...)pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły wyśmienicie, choć przyznaję nie bez wstydu – zapomniałam o jednej dosyć istotnej kwestii – dojrzała, dorodna cukinia ma dość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;) Takie
Smaki Na TalerzuPrzepis na cukinie faszerowane mięsem wołowym, pomidorami i pieczarkami w towarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca(...)dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi pomidorami. Składniki na 4 porcje : 2 młode cukinie zielone 2 cukinie żółte 400g mielonej wołowiny 100g pieczarek 4 pomidory śliwkowe 1 duża cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz, suszona bazylia Do podania pieczone pomidory
DietologMini pizze z cukinii to kolejna opcja wykorzystania tego niskowęglowodanowego warzywa, które świetnie komponuje się w jadłospisie LCHF. Tani i bardzo ciekawy pomysł na piękną i pyszną przystawkę, przekąskę, dodatek do dania lub po prostu samodzielny posiłek. Takie mini pizze z cukinii są bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu a do tego stanowią dla nas namiastkę fast foodów. Składniki(...)mini pizze z cukinii: 1 duża i gruba cukinia 200 g sera mozarella (twardego, nie tego w zalewie) lub sera żółtego (patrz skład!) 100 g przecieru pomidorowego 100% (patrz na skład lub użyj domowego np. tego z przepisu na ketchup z cukinii ) 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!) 50 g pomidorków koktajlowych sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony
Ola la LCHFCukinia w zalewie musztardowej jest kolejną propozycją na domowe przetwory z cukinii. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,7 kg cukinii (1,9 kg po obraniu) 1 marchewka 1 łyżka ziela angielskiego 12 szt. liścia laurowego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Zalewa(...)litr wody 3 łyżki musztardy 1 szklanka octu 10% 3 łyżki soli 460 g (2 szklanki) cukru Przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w słupki nieco krótsze od wysokości słoika. Na dno słoika wrzucić kilka plasterków wcześniej obranej i pokrojonej marchewki
KuchniaWeDwoje.plKiszona cukinia to kolejny z serii przetworów, który zrobiłem w tym roku z tego warzywa. Polecam wszystkim miłośnikom kiszonek. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu) 2,5 litry wody 3 łyżki soki(...)chrzanu (korzeń lub tarty) Przygotowanie kiszonej cukinii: Umyj słoiki i wyparz je wkładając na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Umyj koper
KuchniaWeDwoje.plRuloniki z cukinii na grilla, marynowane w vinegrecie Cukinia, jedno z moich ulubionych warzyw w sezonie, tak uniwersalne że można z nim kombinować spokojnie w różne strony. Ruloniki z cukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla. Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można(...)pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów było kilka, ale ten się bardzo dobrze spisał. Ruloniki z cukinii na grilla 2 długie, ale nie za duże cukinie kilka suszonych pomidorów patyczki do szaszłyków sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy ( u mnie krem
Kuchnia na wzgórzujakiegoś czasu pozostaję pod urokiem cukinii. I wciąż nie mogę wyjść z podziwu, jak to się stało, że przez ponad pół życia nawet jej nie próbowałam :-O Normalnie masakra! Teraz nadrabiam to ze zdwojoną siłą! Oto przepis na przepyszną, cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i warzywami. Danie szybkie i zdrowe, i bezglutenowe. Zapraszam :-) Cukinia faszerowana kaszą jaglaną CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ(...)porcje: 700-800 g cukinii (2 sztuki) 10 pieczarek 1 duża cebula 1 nieduża czerwona papryka 1 mały słoiczek ajwaru (10 łyżeczek) 1-2 papryczki piri piri 100 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
peggiwkuchniKetchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań Przepis na ketchup z cukinii mignął mi kilka razy na Facebooku i szczerze jak tylko zobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu. Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię(...)też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :) Ketchup z cukinii 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki ) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona słodka papryka 1 łyżeczka chilli 15 dkg cukru
Kuchnia na wzgórzuLeczo z cukinii z papryką i kiełbasą to danie, bez którego nie wyobrażam sobie lata! Absolutnie! :) co więcej - robimy je tak często, że aż do znudzenia, choć tak naprawdę wcale się nie nudzi, bo ze składnikami i dodatkami można kombinować i coraz to odkrywać nowe smaki. Na pewno pokażę też inne moje kombinacje ;) Ten przepis to wersja najbardziej dla mnie(...)podstawowa, jaką można zrobić z prostych składników. Czyli cukinia , papryka , kiełbasa i cebula - wszystko, co jest już łatwo dostępne i dosyć tanie (szczególnie papryka powoli zaczyna wchodzić w najniższe stawki cenowe, bo zimą to z nią różnie). Jeśli chodzi o przyprawy, to nie podaję ilości, bo Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie
Kolorowy Przepisownikdomu 20 lat, to powinna wchłonąć wiedzę przetworowo-wędzalniczo-nalewkową. Przepis zdobyłam i teraz dzielę się z Wami. Żeby nie było zbyt łatwo do ogórków dołożyłam małe cukinie. Teraz mała dygresja na temat kiszonych cukinii. Kupiłam je kilka lat temu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie(...)piszę). Okazuje się się, że cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup. Pan Rolnik wpadł na pomysł kiszenia nadmiaru plonów. Kiszone cukinie oczywiście różnią się smakiem od kiszonych ogórków, ale można zakisić je razem. Ogórki kiszą się szybciej, więc ułożyłam je na górze, a cukinie potrzebują jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia. Kiszone
Codziennik Kuchenny