cukinia - 18701 przepisów (strona:79/1247)

Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) 182

przekąski na sylwestra są proste w przygotowaniu a w smaku nie różnią się od “cięższych” przystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną “zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. Co ciekawe(...)wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku. Do zobaczenia w 2019! Zobaczcie również: Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ

A to pestka
Cukinia faszerowana mięsem, z sosem cytrynowym 152

Zrobiło się zimno. Lato minęło, pozostały tylko wspomnienia. Nasze pełne greckich smaków. Na greckiej wyspie Skopelos jedliśmy wyjątkowo dobrą, faszerowaną mięsem, cukinię. Nie do końca może udało mi się odtworzyć konsystencję farszu, ale i tak jestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i  upiekłam razem(...)cukinią. Letnie wspomnienie na jesienne dni. Bardzo polecam! składniki ok 1100 g cukinii (2 szt) 400 g baraniej łopatki 1 jajko 1 biała cebula ( ok 240 g) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano sos: szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki przygotowanie Mięso zmielić w maszynce

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 132

genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało się to za sprawą deszczu. Byłam u mojej mamy na wsi, miałam jakieś tam plany kulinarne i spisaną listę zakupów, ale cały dzień padał deszcz, więc ostatecznie na zakupy się nie wybrałam. Zmuszona byłam improwizować z tego co w ogródku ( ziemniaki, pomidory i cukinia(...)tego co w lodówce. Tak powstała ta zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodałam jeszcze domowy ser biały i podsmażony boczek oraz pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię

Cooking for Emily
Chlebek z cukinii 128

też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z cukinii – makaron z cukinią w sosie śmietanowym – sałatka z grillowanych warzyw – zupa krem z cukinii – faszerowana okrągła cukinia – tarta z cukinią – mini cukinie pieczone – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)jeść na diecie chlebek z cukinii PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki: – 3 jajka – pół sporej cukinii – 100 ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g mąki – 6 łyżek oliwy z oliwek – 180 g sera feta – 2 łyżki startego sera typu parmezan lub cheddar – masło do wysmarowania formy – sól i pieprz

nietylkopasta.pl
ZUPA KREM Z CUKINII (keto, LCHF, paleo, bez laktozy i glutenu) 257

Zupa krem z cukinii to jedno z moich ulubionych dań z użyciem tego niskowęglowodanowego warzywa, które bardzo często gości w mojej kuchni w postaci duszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować(...)dodając mleko kokosowe lub w wersji z nabiałem śmietanę oraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem, natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki

Ola la LCHF
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 169

genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało się to za sprawą deszczu. Byłam u mojej mamy na wsi, miałam jakieś tam plany kulinarne i spisaną listę zakupów, ale cały dzień padał deszcz, więc ostatecznie na zakupy się nie wybrałam. Zmuszona byłam improwizować z tego co w ogródku ( ziemniaki, pomidory i cukinia(...)tego co w lodówce. Tak powstała ta zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodałam jeszcze domowy ser biały i podsmażony boczek oraz pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię

Cooking for Emily
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 168

bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie pisałam Wam, że korzystam z kostek bulionowych(...)bulion. Podrasujcie bulion, bez tego zupa wypadnie bardzo lekko i blado. Gotowy bulion przecedzamy przez sito do większego garnka – w którym połączymy wszystkie składniki zupy – i trzymamy w cieple. CUKINIA Cukinie do tej zupy najlepsze będą jak najmniejsze i jak najmłodsze – prawie nie mają pestek, nie mają też dużo wody. Myjemy je, osuszamy, odcinamy i wyrzucamy końce, a same cukinie

Karo in the Kitchen
Wielokolorowa sałatka z cukinii na zimę 157

Sałatka z cukinii to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii, który pozwala zamknąć w słoiku kolory lata. Czas wykonania: 1 h (+2,5 h oczekiwania) Ilość porcji: 10 słoików 0,7 l Składniki: 3,8 kg cukinii (2,9 kg po obraniu(...)łyżka ziela angielskiego 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżka kolendry 10 szt. liścia laurowego ½ łyżki pieprzu cayenne Przygotowanie sałatki z cukinii: Przygotować zalewę: zagotować wodę, ocet, cukier i przyprawy. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem

KuchniaWeDwoje.pl
Placki z cukinii z fetą. Kolokithokeftedes. 348

Placki z cukinii z fetą – czyli greckie placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes . W połączeniu z greckim sosem tzatziki tworzą pyszny duet, który polecam Wam na obiad lub kolację. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 3 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 mała cebula kilka gałązek mięty

Kulinarne Przeboje
Cukina faszerowana kaszanką 124

Robiłam pieczarki nadziewane kaszanką więc spróbowałam również cukinię. Do farszu oprócz kaszanki dorzuciłam cebulę i pieczarki. Cukinia z takim farszem bardzo nam zasmakowała, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Ja swoją cukinię upiekłam w piekarniku ale można również wrzucić ją na grilla, tylko wtedy lepsza będzie cukinia podłużna bo szybciej zmięknie. składniki: 5 okrągłych cukinii o średnicy(...)kaszanki 350 g pieczarek 2 duże cebule olej do smażenia sól Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki z ogonkiem, czapeczki odłożyć bo będą potrzebne. Jeśli cukinia ma nieładne zgrubienie na dnie, po kwiatku to także cienko odkroić to co brzydkie. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić

Monia miesza i gotuje
Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej 748

placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – to prosty przepis na placuszki z cukinii podawane z sosem jogurtowo-ogórkowym. Przepis pochodzi z książki Ewy pt. “Zmień Swoje życie z Ewą Chodakowską”. Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki: 1 niewielka cukinia lub pół większej (ok. 200g) w oryginale 2 łyżki(...)szklarniowego) mały ząbek czosnku (ok. 3g) 1/4 łyżeczki posiekanej mięty 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 5g) opcjonalnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Przygotować placuszki: Cukinię (obrać jeśli masz starszy okaz, a młodej cukinii z miękką skórką nie trzeba obierać) potrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko wymieszać

Kulinarne Przeboje
Makaron z kurczakiem i cukinią 261

Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka tego dania przyciąga nawet największego niejadka do spróbowania go. Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 350 g makaronu Tagliatelle 2 średnie cukinie 2 średnie marchewki 4 łyżki oleju do smażenia(...)piersi z kurczaka Sól Pieprz Kiełki soi 2 łyżki ketchup Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Umyj warzywa i pokrój marchewkę i cukinię w słupki, pokrój w kostkę pierś z kurczaka, Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka , gdy woda się wygotuje dodaj marchewkę, cukinię, kiełki soi, ugotowany makaron, pieprz i sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z marchewki i cukinii 585

Placuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! :) Zobacz również przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki z marchewki i cukinii – Składniki: 1 średnia cukinia – ok. 370g 2 średnie marchewki – ok. 200g 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka kilka gałązek szczypiorku szczypta soli i pieprzu do smaku

Kulinarne Przeboje
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 205

Okrągła cukinia króluje u nas tego lata. Rośnie jak szalona, także małych cukiniek u mnie w bród. Do faszerowania najlepiej nadają się małe cukinie o przekroju 10-12 cm, te prosto z krzaczka po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Sklepowe proponuję przed faszerowaniem wcześniej obgotować przez kilka minut. Tym razem cukinie upiekłam bez czapeczek, po prostu przecięłam w poprzek(...)napełniłam farszem. Faszerowana cukinia to smaczna propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia marynowana w zalewie curry 358

Witajcie :-) Przepis na tą cukinię pochodzi z książki  "Wielka księga słoików"  . Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi(...)cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem

kruche babeczki