cukier - 7600 przepisów (strona:184/507)

Karpatka 662

ciasto 1 szklanka wody 125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek krem 2 szklanki mleka 200g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół opakowania cukru wanilinowego Wykonanie: - wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić - do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować - piekarnik(...)dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy - piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu - z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać - resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń - budyń ostudzić - utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce - jeden

Smakołyki Bereniki
Ciastka z płatków owsianych 37317

słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianych Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki mąki (100g) 0,5 szklanki cukru 125g margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem(...)pieczenia, cukier, sól, słonecznik - margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać

Smakołyki Bereniki
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem 631

wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm - serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania(...)formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 320

też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 2 łyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao(...)jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru. Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi. Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie

Smakołyki Bereniki
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116788

dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej(...)posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma) - herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy - mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń - gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników

Smakołyki Bereniki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 283

Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 80g cukru 20g drożdży świeżych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 50g mlecznej czekolady około 15 orzeszków do dekoracji Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka sporządzić(...)rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka korzenne 223

mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami

Smakołyki Bereniki
Pierniczki bez leżakowania 398

udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem(...)dodać przyprawę korzenną i cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy 271

mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto(...)wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników - do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 415

Bardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków. Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem(...)też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce. Ciasto miodowo-serowe z orzechami Składniki: 250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów 100g zmielonego twarogu półtłustego 6 łyżek miodu 60g cukru 100g margaryny 2 jajka 6 łyżek mleka 80-100g dowolnych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek śmietany 18% + 1-2 łyżeczki miodu na polewę Wykonanie: - składniki

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 755

wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białek Składniki: 6 białek szczypta soli(...)100g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 100-150g czekolady mlecznej 4-6 łyżek mleka Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany z białek dodać wiórki

Smakołyki Bereniki
Sernik krówkowy 6816

sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego wnętrze kusi pięknym, lekko krówkowym kolorem. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm. Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy(...)pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Sernik gotowany 9863

dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowany Składniki: spód 120g biszkoptów 80g masła masa serowa 650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 100g masła 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru skórka pomarańczowa z małej pomarańczy 1 łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa(...)zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę - dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników - dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać  - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały

Smakołyki Bereniki
Chlebek kokosowy 250

wiele na swojej świeżości. Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Chlebek kokosowy Składniki: 230g mąki pszennej 10g drożdży świeżych 150ml mleka 1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki stopionego masła 50g wiórków kokosowych olej do wysmarowania formy Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, 1/3 mleka zagrzać, żeby było(...)letnie, zalać nim drożdże, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na 20-30 minut - masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia - mąkę przesiać i wymieszać z wiórkami kokosowymi, solą i cukrem - do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę letniego mleka, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto - pod koniec wyrabiania dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie

Smakołyki Bereniki
BUDYNIOWA BABKA. Odsłony dwie. 244

błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka  4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam z proszkiem i mąką do miski. Wbiłam jaja, dodałam cukier i mleko, wymieszałam dokładnie. Następnie do ciasta wlałam(...)przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę czekoladową. Sypkie składniki połączyłam z jajkiem i mlekiem. Wymieszałam i wlałam wrzący tłuszcz. Wylałam

W kuchni Karmel-itki