cukier - 7600 przepisów (strona:191/507)

Placki na kefirze 175

kefiru 3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder ( 2 łyżki do ciasta I do posypania ) jabłko lub ser biały     Do miski wlewamy kefir dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder Wszystko razem mieszamy mikserem Ciasto powinno być dosyć gęste Do ciasta można dodać jabłko ( pokrojone w drobne plasterki) lub ser biały ( pokruszony(...)Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię tworząc placki ( najlepiej użyć do tego dużą łyżkę) Każdy placek trzeba dokładnie wysmażyć dokładnie z obu stron Posmażone placki posypujemy cukrem pudrem     Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Pieczenie na żywo 169

widział to zaraz podrzucę linki.  Dodam tylko, że żadną królową wypieków nie jestem - to są pomówienia i insynuacje. Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe , drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami.   Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki

Smaczna Pyza
Dżem truskawkowy z jagodami goji 110

jadła. Jednak z upływem czasu trochę ochłonęłam i kupnego ciągle nie ruszę, ale jeśli zrobię sama to już dam radę zjeść :) Część osób pewnie zbeszta mnie za użycie cukru żelującego, ale przyznam, że nie widzę w jego stosowaniu nic złego - np. ten 1:1 do tylko zwykły cukier z dodatkiem pektyn. Taki dżem robi się szybko co nie jest(...)znaczenia podczas upału i natłoku innych zajęć. Poza tym truskawki są delikatnymi owocami, które szybko się rozpadają a ja lubię gdy zostają w konkretnych kawałkach - smażąc ze zwykłym cukrem, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję dżemu, trzeba przetwarzać całość znacznie dłużej więc z kawałków nic nie zostanie. Nikogo nie namawiam ani nie przekonuję - wolna wola :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Fiołki w cukrze 151

Fiołki w cukrze czyli fiołki krystalizowane i jak niektórzy mylnie je nazywają - fiołki kandyzowane. Ale jak je zwał tak zwał, ważne że chorowałam na nie od dawna. Mieszkanie w wielkim mieście ma swoje plusy i minusy - mam blisko do kin, teatrów i wiele innych rzeczy na miejscu, ale daleko do lasu i brak własnego ogrodu. Jak koleżanki pisały na blogach

Smaczna Pyza
Muffinki pomarańczowe 149

Szybkie, pyszne i aromatyczne. Składniki: - 4 pomarańcze - 500 g mąki - 240 g cukru - 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki maślanki - pół szklanki oleju - 2 jajka Przygotowanie: Pomarańcze obieramy, 2 kroimy na małe kawałki a z dwóch wyciskamy sok i łączymy go z maślanką, jajkami i olejem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kawałkami pomarańczy. Foremki wypełniamy(...)ciatem do 3/4 objętości. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25-30 minut (na ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Mi z tej porcji składników wyszło 46 sztuk .   Jeśli chodzi o foremki na muffinki ja używam sylikonowych. Przez długi czas używałam papierowych papilotek ale cięzko było je potem wyciągać i przede wszystkim szybko się kończyły. Jak raz spróbowałam

Zainspirowana w kuchni
Mufinki jeżynowe 152

Świetne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej) - owoce (w moim przypadku jeżyny) Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami. 172

Śliwki, śliweczki, śliwunie :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 łyżka śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3 jajka Przygotowanie: Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć(...)formy. Piec około 15 minut w temperaturze 160 C. Śliwki umyć, a po usunięciu pestek dusić na małym ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Korzenny placek 191

tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy(...)wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 161

Tradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół(...)część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 15 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Galaretka pomarańczowa 192

powiem szczerze jej smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki  a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki: - 4 pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody

Zainspirowana w kuchni
Bananowy Keks 172

Witaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego. Składniki: - 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy(...)keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami

Zainspirowana w kuchni
Tarta jabłkowa 172

Wilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru.   Składniki: - 4 jajka - 1 kostka masła (20 dag) - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Faworki 140

Kruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :) Składniki: - 50 dag mąki - 6 żółtek - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirutysu - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać(...)radełkiem kroimy paski o szerokości około 3 cm. Środek paska przecinamy i przewijamy jeden koniec przez ten otwór. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki błyskawiczne 138

przepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania.  Składniki: - 1 margaryna (250 g) - 4 szklanki mąki - 30 g świeżych drożdży - 1 opakowanie cukru waniliowego - 180 g śmietany 18% - 1 duży słoik marmolady Przygotowanie: Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę(...)trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca.Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Babka pomarańczowa 164

świątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 1 margaryna (25 dag) - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę(...)Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni