drobinek wymagało ode mnie sporo cierpliwości. Jednak efekt wynagrodził czas spędzony nad papierem do pieczenia :) Do czego możemy wykorzystać posypkę? Do czego tylko chcemy Kochani! Składniki: Lukier królewski cukier puder barwniki spożywcze Wykonanie: Po lukrowaniu ciasteczek zostało mi trochę lukru, więc na tzw oko dodałam cukier puder i barwnik, wymieszałam. Cukru pudru musimy dodać tyle,żeby uzyskać taką gęstość
Blondynka Gotujebyło prostsze niż myślałam. Biszkopt z wzorkami, wygląda ładnie. Nie musimy zdobić kremami, następnym razem upiekę roladę w podobnym stylu :) Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie(...)Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem
Blondynka Gotujeprzepisów z mojego bloga :) Składniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka 120 g jogurtu naturalnego 50 g mleka - tak ważyłam mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis(...)kakao i wymieszałam. W drugiej miseczce zmieszałam jogurt z mlekiem i sodą. A do trzeciej miski włożyłam masło i miksowałam je na puszysty puch, następnie w kilku partiach dodawałam cukier i miksowałam dalej. Potem dodałam jajka i pastę z wanilii jedno po drugim. Miksując dalej dodawałam na przemian jogurt z mlekiem z mieszanką mąki i kakao. Czynność powtarzałam do wyczerpania
Blondynka Gotujezrobić. To była kwestia czasu. Małym problemem dla mnie była pulpa z mango, jednak i z tym się uporałam. Nabyłam ją w sklepie Kuchnie Świata . Pulpa nie zawiera cukru i jest pyszna, trzeba mocno się powstrzymywać, aby nie wlać jej do szklanki i nie wypić duszkiem:) Co do sernika - wszystkim smakował. Tak jak wspomniałam na początku korzystałam z przepisu pochodzącego(...)bloga White Plate . Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg twarogu (użyłam sera w wiaderku) 6 jajek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g pulpy z mango Polewa na wierzch: 2 łyżki śmietany 36% ( na wierzch) 200 g pulpy z mango Spód: 150 g biszkoptów zmiksowanych na proszek Wykonanie: W pierwszej dno tortownicy
Blondynka Gotujesztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią) Składniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej(...)kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie : powidła śliwkowe Przygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać składniki suche i mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comrodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 50-60 min Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (może być zwykły) łyżeczka rumu łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180 o C Czas pieczenia: 1 h 20 min. Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki(...)Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa
coolinarnastrefa.blogspot.comcdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek cynamon (opcj(...)cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciast o posiekać . Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h . Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku. Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując
coolinarnastrefa.blogspot.comokazji przygotowywania tych bułeczek postanowiłam przetestować dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda(...)daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comrogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa) Przygotowanie Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka(...)Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comhead')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej 3 żółtka Krem budyniowy 2 szkl. mleka budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej) 200 g masła(...)kilka kropli aromatu migdałowego 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) Glazura ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat
coolinarnastrefa.blogspot.comzdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej laski wanilii 8 łyżek miodu lub syropu klonowego Przygotowanie(...)Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać
coolinarnastrefa.blogspot.comtemperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min Składniki 250 g masła lub margaryny (użyłam masła klarowanego) 3 czubate łyżki kakao 0,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego (jak ktoś lubi słodsze wypieki to 1,5 szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać
coolinarnastrefa.blogspot.comewentualnie więcej do wyrobienia jednolitej , gładkiej masy ) - 0,5 kg mąki (ok. 3 szkl. mąki pszennej -1 jajko1 łyżka oleju Ser: - 0,5 kg sera ( dwie kostki ) -1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka płąska mąki pszennej Najpierw wyrabiam mąkę z jakiem i szklanką letniej wody i dobrze zagniatam do czasu , kiedy ciasto bardzo dobrze się zlepi ze sobą i będzie(...)jednolite. W czasie kiedy będę przygotowywac ser , wyrobione ciasto zawinięte w folię odkładam , aby nie wyschło. Do sera dodaję cukier waniliowy i 1 łyżkę płaską mąki pszennej , Nadzienie serowe będzie wtedy twardszej konsystencji. Gdy nadzienie mam już gotowe, ciasto dzielę ma mniejsze kawałki i po kolei ,bardzo dobrze wałkuje placki i wycinam szklanką kółka. Nastepnie w każde kółko nakładam
Słodkości i nie tylkojest to propozycja dla Ciebie :) Zaczerpnięte Cn Potrzebne są : 2 i 1/2 szkl. mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowy 1 szkl. cukru 30 dag masła roślinnego ( uzyłam masło zambrowskie ) 20 dag wiórków kokosowych 2 duże paczki krakersów Wykonanie : W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe 2 szkl. mleka(...)nalezy zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemyzmiskowane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Czekamy , aż budyń przestygnie. Miksujemy masło , dodajemy budyń a nastepnie dodajemy wiórki kokosowe. Formę wykładamy papierem , układamy krakersy , na to nakładamy masę i znowu krakersy i masę . Powinno wyjśc 4 warstwy. Pychotka
Słodkości i nie tylko