Jeden z takich właśnie eksperymentów, który, o dziwo, przyjął z uznaniem nawet mój Tato, nie lubiący " damskich wódek ". NALEWKA PIGWOWA. /wg Karmel-itki;/ 1/2 litra czystej wódki 2 szklanki cukru 1/2 dużej pigwy sok z 1/2 cytryny Pigwę myję, kroję w malutką kostkę i wrzucam do słoja. Skrapiam sokiem z cytryny i zasypuję cukrem. Po kwadransie zalewam wódką. Zostawiam(...)kilka dni, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. Pigwa, która unosiła się na powierzchni, zrobi się brązowa. Wtedy zlewam nalewkę do butelki z kawałkami pigwy, które nie zbrązowiały. Odstawiam na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was, z procentami, Karmel-itka PS: Na zdjęciach znajduje się tło z cerat pochodzących od sklepu "Kolorowy kufer
W kuchni Karmel-itkiSmaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody 3 pełne łyżki kuleczek tapioki 3-4 łyżki cukru pudru 1 banan wiórki kokosowe Wodę wymieszałam w kubku z cukrem pudrem. Mleczko kokosowe wlałam do rondelka, dodałam wodę z cukrem, a kubek wypłukałam dodatkowo odrobiną (ok. łyżki) wody
W kuchni Karmel-itkiRacuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam na chwilę, a w tym czasie(...)przygotowuję banany. Obieram ze skórki i kroję na grube plasterki, a te na pół bądź na ćwiartki. Ważne, by było ich dość dużo - wtedy nie potrzeba dodawać cukru. Pokrojone banany mieszam delikatnie łyżką z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej. Kładę porcje ciasta i smażę na złoto z obu stron, Podaję z cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, zaraz
W kuchni Karmel-itkiAllena czy Hitchcocka, ale naprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY. /autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko, by pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie(...)skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem. Kiedy sok będzie gorący, ale jeszcze nie gotujący, wlewam mieszankę z mąki. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając - kisiel zacznie gęstnieć dość szybko, więc nie można dopuścić do przywarcia na dnie. Gdy zacznie bąblić, zdejmuję z ognia, chwilę jeszcze mieszam, po czym przelewam do 4 salaterek / miseczek. Zostawiam
W kuchni Karmel-itkigrupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję(...)sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym
W kuchni Karmel-itkipowstały z okazji urodzin kochanej Julki, która właśnie zaczęła dorosłe życie. Julka, powodzenia! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKĄ. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ 1 płat francuskiego ciasta 300g mrożonych truskawek szklanka cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie nie będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę(...)picia). Układam po kilka truskawek na każdym kawałku ciasta, składam i sklejam brzegi. Układam je na wyłożonej papierem blasze, w niewielkich odległościach. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję wierzch cukrem. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, a ciasteczka piekę ok. 20-25 minut, aż się pięknie zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam wiosennie, choć wiosny nie widać, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidzień. Ale nie zawsze się to udaje. Chociaż Ty i tak wiesz, jak bardzo Cię kocham. MALINÓWKA . /autorska receptura;/ 500 g malin 1 litr wódki czystej 2 szklanki cukru Maliny, cukier umieszczam w dużym słoju. Wlewam alkohol. Odstawiam na czas około dwóch do trzech miesięcy, mieszając co jakiś czas, aby cukier dokładnie się rozpuścił. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkie Mamy! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirozpływa w ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. na blaszkę 20 x 20 cm lub dwie keksówki 24 x 8cm 2 szklanki startego miąższu dyni 2 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych śliwek(...)płatków migdałów Jajka ubijam przez 5 minut, dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie wrzucam startą dynię, dodaję olej. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia
W kuchni Karmel-itkiwtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia / 500 g mąki pszennej 300 g miodu (nie ma znaczenia, płynny czy nie) 100 g masła 20 g cukru kryształu 20 g przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku rozpuszczam masło, miód i cukier, po czym odstawiam, aby przestygło(...)dużej miski (lub na stolnicę) przesiewam mąkę tak, aby powstał kopczyk, po czym robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne. Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy
W kuchni Karmel-itkiZapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak nie przeszkadza, aby cieszyć się z wypiekanych ciasteczek. Kruchych, cienkich, delikatnych jak ona. Mała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam(...)maturze będzie już tylko lepiej. Mam taką nadzieję, przynajmniej. KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE. /od Babci;/ na około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny 1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją
W kuchni Karmel-itkiłasny./ 4 - 5 opakowań herbatników 1 kg białego sera tłustego 5 jajek 125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Blaszkę 20 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia, układam na spodzie bardzo ciasno herbatniki. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną(...)pianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda". Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy, wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem. Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Na samym końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie łączę masę z białkami. Wykładam
W kuchni Karmel-itkichandrę i smutek. Taka ilość czekolady w jednym wypieku nie zdarza się często. CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml wody 150g cukru trzcinowego 150g masła 200g gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/2 laski wanilii 100g mąki pszennej tortowej 3 batoniki Snickers Kaszę zalewam w garnku wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez(...)około 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam, wrzucam do wysokiego naczynia i mielę za pomocą blendera na pulpę, dodając cukier trzcinowy, kiedy już w miarę będzie z kaszy gładka pasta. Odstawiam do wystygnięcia. Czekoladę (100g) łamię na kawałki i wraz z posiekanym masłem rozpuszczam na parze. Wlewam do garnka wodę, zagotowuję. Masło z czekoladą umieszczam w misce (najlepiej miedzianej
W kuchni Karmel-itkikonfiturą, aby przełamać tę oszałamiającą słodycz. CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON /źródło: Kuchnia + / na 2 porcje miarka = 235 ml półtorej miarki kremówki dwa duże żółtka 1/4 miarki cukru 100g czekolady deserowej kwaskowata konfitura wiśniowa Śmietankę i cukier podgrzewam razem, ale nie dopuszczam do zagotowania, zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków czekoladowych(...)mnie), wrzucam do gorącej śmietanki z cukrem i mieszam do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (ewentualnie podgrzać, jeśli nie chce się ładnie topić, ale nie zagotować!). Żółtka roztrzepać trzepaczką, ubić delikatnie, aby wtłoczyć nieco powietrza. Do żółtek, w celu ich zahartowania, dodaję łyżkę wazową masy czekoladowej, ciągle mieszając. Ubijam całość przez chwilę, po czym dodaję pozostałą część masy czekoladowej
W kuchni Karmel-itkikremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Poezja smakumiejsca i nie potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek(...)szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki do muffinek) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - budyń śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu, ja tym razem użyłam gotowego. Wybrałam śmietankowy, zależało mi na jasnym kolorze budyniu, żeby kontrastował z brązowym ciastem, ale oczywiście
Zgrabne Gotowanie