cukier - 7600 przepisów (strona:200/507)

Sorbet cytrynowy 212

Składniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4  szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu

Proste Potrawy
Jak zrobić kruszonkę ? 189

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko(...)Składniki na kruszonkę kokosową: 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto i piec.                        Rabarbarowiec z kruszonką kokosową

Proste Potrawy
Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń 175

Składniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru  ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix 2:1 Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych(...)brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować  Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty  Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąć Pasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Dżem ma oryginalny smak :) Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem. Przepis znaleziony w jakieś starej

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 161

Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :) Składniki : 1 kg śliwek węgierek 2 kg pomidorów  1/2 kg cebuli kilka ząbków czosnku sól, cukier, mielony pieprz i papryka Przygotowanie : Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobno Pomidory i cebulę rozparować pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki  W drugim garnku(...)grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitko Obydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszać Wlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min UWAGI : Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja

Proste Potrawy
Napój z jabłek 200

Nadmiar jabłek skłonił mnie do przygotowania takiego smacznego napoju- kompotu. Składniki : 2 kg jabłek 1 litr wody cukier do smaku ewentualnie kilka goździków Przygotowanie : Umyte jabłka pokroić drobno i wrzucić na wrzącą wodę Gotować jabłka tak by się rozgotowały, można dodać kilka goździków Przecedzić na sitku i ponownie zagotować z cukrem, dodać go według swojego smaku Napój przelać do czystych

Proste Potrawy
Czosnek marynowany 200

zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 min Następnie

Proste Potrawy
Kakaowe ciasto salceson z jabłkami 282

document.write(" "); Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną

Poezja smaku
Rydze w pomidorach 235

smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą(...)układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka francuskie z powidłami 453

smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 jajko powidła śliwkowe cukier puder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście(...)posmarować jajkiem i ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem.   Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru. Zainspirowała mnie Danusia

Ala piecze i gotuje
Krem z dyni z serem 126

plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło(...)dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy chili, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy. Podajemy gorący, posypany uprażonymi pestkami dyni i z natką pietruszki.   The post Krem z dyni z serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wafelki z domową masą kaimakową 155

Pyszne wafelki. Smak z mojego dzieciństwa. Przełożone taką masą nie rozmakają i pozostają zawsze chrupiące. 1 opakowanie andruta  0,5 litra mleka 1 szklanka cukru Zagotować mleko, wsypać cukier i pozostawić na małym ogniu. Gotować, często mieszając(koniecznie, bo łatwo przypalić), do czasu aż  masa będzie mocno spieniona i nabierze złocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy

Praktyczna pl
Bułeczki drożdżowe 146

dwukrotnie i na pewno będę jeszcze piekła. Polecam. 1 kg mąki pszennej 750 5 dag drożdży 1 szklanka zsiadłego mleka,maślanki lub śmietany około 1.5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki sezamu 1 łyżka czarnuszki 3 łyżki oliwy z oliwek   Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy

Praktyczna pl
Torcik serowy 158

można też zrobić efektowny i smaczny torcik.  ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 4 łyżki żelatyny ok. 1 szklanka mleka 1 opakowanie galaretki dowolne owoce, rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem(...)wysypać część połamanych ciastek. Żelatynę zalać niewielką ilością gotowanej, wystudzonej wody, gdy napęcznieje zalać gorącym mlekiem tak aby było 1/2 l płynu, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać całkowicie wystudzoną żelatynę, dodać rodzynki i olejek. Część masy wylać na ciastka w tortownicy, posypać pozostałymi, połamanymi ciastkami, wylać resztę masy

Praktyczna pl
Beatka II 269

Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2  szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy do piernika Dr. Oetkera Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki

Praktyczna pl
Pierogi z truskawkami na parze 141

kefiru szczypta soli łyżeczka sody Z podanych składników wyrobić ciasto, formować pierożki. Ja kroiłam ciasto na kawałki trochę większe niż na kopytka i formowałam palcami. Nadziewać truskawkami z dodatkiem cukru. Gotować na parze 7 - 10 minut. Można polać musem truskawkowym,śmietaną lub roztopionym masłem i posypać cukrem

Praktyczna pl