Słynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając(...)dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone
wyzwania kuchennepochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie(...)kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie
wyzwania kuchenneŚwiąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :) Składniki na około 25 sztuk: 100 g masła 200 g ciemnej czekolady 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżeczki rumu Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki
wyzwania kuchenneUrocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę
wyzwania kuchennedodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki zmielonych orzechów 100 g masła 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem
wyzwania kuchenneŚwietny do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek i skórkę. Postawić ponownie na małym
wyzwania kuchenneSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę
wyzwania kuchenneTruskawki z musem z białek i śmietanki z dodatkiem likieru amaretto, posypane siekanymi migdałami. Składniki na 6 porcji: truskawek 300 g śmietany 30% 2 białka 3 łyżki cukru pudru łyżeczka likieru amaretto garść migdałów Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części, migdały posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli. W innej misce ubić śmietankę z cukrem. Dodać do niej ubite białka
wyzwania kuchenneKombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez sitko(...)pozbyć się pesteczek. Odlać szklankę przecedzonego puree owocowego, a resztę odłożyć. W małym rondlu wymieszać trzepaczką jedną szklankę puree z sokiem z cytryny i jajkami. W misce wymieszać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać je do puree i całość przemieszać. Zagotować na średnim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę. Zdjąć z palnika
wyzwania kuchennechłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem
wyzwania kuchennebitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie... Składniki na dwie porcje: 500 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30 % kilkanaście małych bez Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku. Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była
wyzwania kuchenneTradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę
wyzwania kuchennecantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko(...)cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć
wyzwania kuchenneSłodkie, mocno kokosowe ciasteczka. Szybkie do zrobienia i upieczenia, są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek. Składniki na około 20-25 sztuk: 2 białka szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka likieru kokosowego szczypta soli Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo(...)cukier puder. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wmieszać delikatnie wiórki kokosowe i likier. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchennerazu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4 łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie: 12 łyżeczek konfitury z malin firmy(...)Krokus Kruszonka: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru Przepis: wszystkie składniki suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki
Emcia Pichci