pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki, pozostawiając mniej więcej po pół centymetra miąższu przy skórce(...)wyjąłem je z piekarnika i zagłębienia w nich wypełniłem przygotowanym sosem z kalmarami. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut. Na małą patelnię dodałem 4 łyżeczki brązowego cukru, który podgrzewałem na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem do niego 4 łyżki stołowe octu balsamicznego i całość podgrzewałem, aż do całkowitego rozpuszczenia się powstałego karmelu
Wyprawy kulinarnezarezerwował sobie go tylko dla siebie :) Podać więcej przykładów? Składniki: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha Skworcu sok z połowy limonki Dodatkowo: kilka plasterków limonki w syropie ETERNO kilka listków świeżej melisy Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach mleka. DO rondelka(...)wlałam mleko, śmietankę i wsypałam cukier, wymieszałam i zagotowałam. Zestawiłam z ognia, podgrzałam napęczniałą żelatynę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Do przestudzonego mleka i śmietanki wlałam rozpuszczoną żelatynę i wymieszałam dokładnie. Miskę wstawiłam do drugiej większej miski z zimną wodą z lodem i w taki sposób wystudziłam moją mieszankę, do zimnej dodałam sok z połowy limonki i przesianą herbatę Matcha
Blondynka GotujeSkładniki: 10 dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej przyprawa w młynku cynamon z wanilią (użyłam Kamis) Przygotowanie: Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną w odrobinie wody
Moja smaczna kuchniawiaderka kilka biszkoptów paczka herbatników 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady mlecznej 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru kawa Przygotowanie 1. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę
zjem to blog kulinarnyPrzepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI, ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 200 g czekolady mlecznej 250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce* 1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i 150g masła. Zagniatamy
My Culinary Artłatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę ni to mus czekoladowy. Zniknęło w mgnieniu oka;)) Składniki: 4 jajka, 125g masła lub margaryny, 200g brązowego cukru, 70g mąki tortowej, 40g gorzkiego kakao, 500ml mleka 3,2%, kilka kropel soku z cytryny, szczypta soli, łyżka ciepłej wody. Wykonanie Żółtka utrzeć(...)cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm
Z miłości do słodkościwprost rozpływające się w ustach. Zdecydowanie polecam. Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 125 ml mleka kokosowego 150 g batoników Bounty 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo(...)gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem
Made By Mom And Sonprzy katarze i innych chorobach dróg oddechowych.* NALEWKA ŚWIERKOWA NA BIAŁYM WINIE. 1,5 l białego półsłodkiego wina 300-400g świerku (młode pędy i młode szyszki) 2 szklanki cukru 2 owoce jałowca 2 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu czarnego Wszystkie składniki umieszczam w dużym słoju. Wlewam wino i odstawiam w ciemne miejsce na 3 miesiące, początkowo codziennie mieszając(...)rozpuszczenia cukru. Następnie przelewam przez sito, później przez gazę, rozlewam do butelek i zamykam. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka * źródło informacji: http://www.glos24.pl/wiadomosci/33133-lecznicze-wlasciwosci-drzew-cz.2.-swierk-pospolity
W kuchni Karmel-itkiprzyjemny efekt! Tak, miało mogę powiedzieć: najlepszy deser jaki jadłam i zrobiłam dotąd w życiu. FIGI KARMELIZOWANE. /własny;/ dla 2 osób 6 dojrzałych fig 3-4 łyżki cukru demerara 2-3 łyżki wody 30ml nalewki z czarnego bzu (alkohol dowolny) do podania: zimny jogurt grecki pokruszone orzechy włoskie Figom odcinam ogonki i przekrawam je na pół. Na patelni(...)rozpuszczam cukier z odrobiną wody. Kiedy całość zacznie wrzeć i bulgotać, układam figi miąższem w stronę patelni. Karmelizuję je, mieszając delikatnie zawartością patelni. Dodaję alkohol, czekam aż większości odparuje, w międzyczasie odwracając figi na drugą stronę. Chwilę trzymam na patelni, po czym przekładam na talerz, polewam powstałym sosem, dodaję jogurt i posypuję orzechami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirobienia likieru. Likier wyszedł niezbyt mocny, słodki, idealny na babskie pogaduchy:)) Składniki: 4 banany, 4 żółtka, 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 1/2 laski wanilii, szklanka cukru, 400-500ml wódki. Wykonanie Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowane
Z miłości do słodkościrodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż
Moje domowe kucharzenieczerwone * 2 średnie papryki - może być w różnych kolorach * 4 pomidory malinowe * 350g dobrej, wiejskiej kiełbasy * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka ostrej mielonej papryki * łyżeczka cynamonu * łyżeczka cukru trzcinowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Rozgrzać oliwę. Wsypać przyprawy i cukier. Skarmelizować, dodać pokrojoną cebulę oraz pozostałe warzywa. Podsmażyć. Na drugie patelni, podpiec plasterki kiełbasy. Połączyć, podawać gorące
Magiczne Życie Martypapryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki(...)kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem
Czerwień i błękitpotem nasączyłam je i przełożyłam masą jogurtową i posypałam okruchami z ciasta..i jak tako było..ale ogólnie nie byłam zadowolona.. 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 3 czubate łyżki miękkiej margaryny (około 60 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli dodatkowo jogurt żelatyna Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia i solą. 3 łyżki kawy rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i zmiksować. Następnie, stale ucierając dodawać kawę z mlekiem na przemian z mąką. Foremkę 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na połowę.Przełożyć masą
Moje domowe kucharzeniekawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Mieszamy sól, sól peklową, sól czosnkową, cukier, pieprz i paprykę, nacieramy mieszanką 2 kawałki schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię