cukier - 7600 przepisów (strona:223/507)

POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 215

olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-) W ubiegłym roku przygotowywałam(...)czekolady. Taka zdrowa słodycz. Mogą ją zajadać nawet łyżkami, wyjdzie im tylko na zdrowie. Składniki: - 1300g gotowych gęstych powideł (polecam ten przepis ) - 4 kopiaste łyżki dobrego ciemnego kakao (bez cukru) - 4 łyżki ksylitolu (lub więcej, gdy lubimy bardzo słodkie słodycze) Do garnka (miseczki) z powidłami dodajemy kakao i ksylitol i dokładnie mieszamy. Można także lekko podgrzać gdy chcemy mieć powidła

Smaczne Zdrowe
Grzybki marynowane mojej mamy 236

już najbardziej te marynowane wg przepisu mojej mamy.   Potrzebujemy: - podgrzybki (najlepiej małe, które możemy marynować w całości) - ocet  - listki laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - woda - cukier - sól - słoiczki (najlepiej nie za duże, idealnie nadają się takie po dżemie) Grzybki oczyszczamy, płuczemy kilka razy w letniej wodzie. Przygotowujemy garnek w którym następnie gotujemy grzyby w lekko osolonej wodzie(...)będziemy marynować.  W razie potrzeby przygotowujemy podwójną porcję zalewy. Z podanego przepisu wychodzi litr zalewy octowej. Wlewamy jedną szklankę octu 10% na trzy szklanki wody. Dodajemy łyżkę stołową cukru, tyle samo soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe. Całość zagtowujemy pod przykryciem. Ugotowne grzyby odlewamy na sito. Przygotowujemy słoiczki.  Jeszcze ciepłe grzybki wkładamy do słoiczków

W mojej holenderskiej kuchni
Krakersy z sezamem 536

paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 60ml wody 1 i 1/2 łyżki oleju Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier oraz sezam, a także wodę i olej, ze składników zagnieść

Smakołyki Bereniki
Penne z lekką nutą cytrynową 294

makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 żółtko 1/3 szklanki parmezanu sok z połowy cytryny skórka z 1 cytryny kilka listków mięty oliwa z oliwek biały pieprz sól cukier Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem

Olikowa kuchnia
Szynka z indyka z szynkowara 290

obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa(...)woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie

Ala piecze i gotuje
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 235

chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę(...)sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Deser z kaszą jaglaną 268

mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie:  Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę

Przysmaki Karolki
Jak marynować grzyby? 216

zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku

Brzuszki Łakomczuszki
Styropian 327

jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść(...)Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce

Moje domowe kucharzenie
Pasta paprykowa 275

paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C, opiekamy(...)grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawiamy octem jabłkowymi i balsamicznym. Miksujemy wszystko blenderem na gładką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl mango-brzoskwinia 230

mlekiem. Z pewnością też będzie smacznie, choć nieco inaczej smakowo. Składniki: * 1 dojrzałe mango * 2 dojrzałe nieduże brzoskwinie * 100 ml jogurtu naturalnego * 300 ml napoju ryżowego Alpro * 1 łyżeczka cukru ( nie koniecznie, jeśli owoce są mocno słodkie ) Wykonanie: Owoce umyć, obrać ze skóry. Oddzielić pestki, a miąższ pokroić w mniejsze cząstki. W malakserze zmiksować owoce, dodać jogurt, raz jeszcze zmiksować(...)koniec wlać napój ryżowy i raz jeszcze wymieszać.  Jeśli koktajl będzie za mało słodki ( choć ja wolę taki mniej słodki ) dodajcie cukier. UWAGA: Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dlatego przed przystąpieniem do pracy oziębcie owoce, jogurt i napój ryżowy ( tudzież mleko ) w lodówce. Tak koktajl prezentował się na Pikniku Smakoszy Smacznego

kolorowotorcikowo
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 305

Czas pieczenia : 45 - 55 minut   Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą(...)masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp

Słodkości i nie tylko
Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów 371

Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1 posiekana czerwona cebulka sól i pieprz do smaku 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu(...)długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody zagotowujemy dusimy 15 minut na małym ogniu aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy zupę pomidorową do smaku cukrem, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała się idealnie gładka. Zupę krem podajemy z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika i plasterkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki półfrancuskie 176

tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może macie jakieś propozycje ciast do wspólnego pieczenia? 3 szkl. mąki 250 g margaryny 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo dowolne nadzienie [ u mnie marmolada] Wszystkie składniki umieścić w misce i  zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki  piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Razem ze mną rogaliki półfrancuskie piekły

Moje domowe kucharzenie
Domowe bajaderki 338

małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru

Z miłości do słodkości