idealnie oddawał smak dzieciństwa. W końcu udało się nam go znaleźć i chcemy się nim z Wami podzielić. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier, gotujemy. Gdy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy
Kolizje Smakówzsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy(...)niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost
Kolizje Smakówserniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g cukru pudru Wrzątek Barwniki spożywcze Wafle lub herbatniki Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy(...)trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy blednerem. Wybieramy kolor barwnika i dorzucamy do powstałej masy, u nas na samym dnie był kolor brązowy. Miksujemy, przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Kiedy stężeje przygotowujemy kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia
Kolizje Smakówpuszki, ale równie dobrze,a nawet lepiej zastąpić je świeżymi). Lekki, orzeźwiający i mega pyszny! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: kilka kostek lodu 250g truskawek 3 brzoskwinie kostka brązowego cukru Do miski od blendera wkladamy kostki lodu, cukier, brzoskwienie oraz umyte truskawki bez szypułek. Całośc miksujemy blenderem. Podajemy od razu póki lód nadaje odpowiednie zmrożenie napoju. Smacznego
Kolizje Smakówpore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę
Kolizje SmakówIlość porcji: cała blacha Ciasto I: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 6 żółtek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy(...)blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Ciasto II Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor
Kolizje Smakówindyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę(...)kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze nieco cukru bo pomidory z puszki są zazwyczaj dość kwaśne. Całość gotujemy z 10-15 minut na małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie
Kolizje Smakówmalinowym. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g półtłustego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietana 12% 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g malin opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady do polania z wierzchu lub bita śmietana Naleśniki smażymy według przepisu i odkładamy(...)ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy
Kolizje Smakówczyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę mieszać(...)łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym
Kolizje Smakówśmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę(...)Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki. Masło rozpuszczamy
Kolizje Smakówpotrawy wywołuje rzewne łzy na twarzy kucharza. Ilośc porcji: 8 bułeczek Składniki: Bułeczki: 500g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 3 łyżki oliwy 30g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 8 małych cebul 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Najpierw przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i mniej więcej 50 ml ciepłego mleka
Kolizje Smakówzimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy i obieramy. Na grubych oczkach trzemy jabłko, a na średnich marchewkę. Pietruszkę siekamy i dorzucamy do pozostałych składników(...)Całość mieszamy i doprawiam oliwą, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje SmakówPrzepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke
Kolizje Smakówmarchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier
Kolizje Smakówrobić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia Barwniki Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy
Kolizje Smaków