300g makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 5 ząbków czosnku 3 pomidory 1 op. tartej mozzarelli (150g) sól, pieprz 1 łyżeczka cukru szczypta chili majeranek olej lub oliwa PRZYGOTOWANIE Kurczaka kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię (bez obierania) kroimy w półplasterki. Dodajemy do kurczaka razem(...)pokrojonymi pomidorami (bez skórki). Dodajemy cukier,chili i doprawiamy majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z warzywami i mozzarellę. Mieszamy i wstawiamy (bez przykrycia) na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI 4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej(...)doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjegłębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie tłuczka, to po prostu pokrójcie je w plasterki. 2. CUKIER + SOK Z CYTRYNY + WÓDKA (1 min + 15 min czekania): do rozbitych/pokrojonych truskawek dodajemy szklankę cukru (jak ktoś woli mniej słodkie lody, to niech doda ¾ szklanki), 2 łyżki wódki
Nerds Kitchentakie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadał waflom naprawdę niezwykłego smaku... Składniki: 250g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, kilka kropel aromatu pomarańczowego, paczka kwadratowych wafli andrutów. Wykonanie Do garnka(...)wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić. Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku. Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę. Pokroić np. w kwadraty
Z miłości do słodkościsłodycz... :-) Dzieci uwielbiają te ciacha (i nie tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem
Smaczne Zdroweszkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać
Moje domowe kucharzeniemurzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo, bardzo słodką. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru(...)celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła. Pomarańczę dokładnie wyszorowałem i wyparzyłem jej skórkę, a następnie za otarłem z niej całą pomarańczową warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno
Wyprawy kulinarnewidelcem na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu można przygotować 19-20 sztuk ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com . Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 1 białko 2 łyżki (20g) cukru pudru 2 łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania(...)lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka - do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać - UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka
Smakołyki Berenikisię jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. Wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu do momentu gdy owoce zrobią(...)się miękkie ok. 1 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas , aby się nie przypaliło. Dosypać cukier i smażyć dalej następne 2 godziny. Ostudzić . Następnego dnia znowu smażyć bez przykrycia , aby sok się wygotował , a powidła zrobiły się gęste ok. 1,5 godziny. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i gdy się rozpuści , wsypać kakao. Wymieszać i zestawić z ognia
Słodkości i nie tylkoposiekana 1 puszka pomidorów w zalewie 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka octu balsamico 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka, czosnek, tymianek, pieprz i oregano(...)Smażymy 5-6 minut. Pod koniec doprawiamy solą. 2. Pomidory wlewamy wraz z zalewą na patelnię, rozgniatamy trochę widelcem, dodajemy kilka posiekanych listków bazylii (kilka zostawiamy na później), cukier i ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem
My Culinary Artbułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu(...)czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Z całości wyrobiłem ciasto, które odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroiłem kajzerki w kostkę o boku
Wyprawy kulinarnekapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu(...)pszennej. Dodałem do niej szczyptę soli i 50 gram roztopionej margaryny. 250 ml mleka lekko podgrzałem, tak aby było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszałem dokładnie do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodałem do mąki. Z tak przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko
Wyprawy kulinarneczerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania(...)niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem do oleju masę ziemniaczaną i formowałem
Wyprawy kulinarnejajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste(...)tymianku oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury
Wyprawy kulinarne