cukier puder - 2539 przepisów (strona:37/170)

Letnie ciasto z jeżynami 327

150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka octu cukier puder Wykonanie:  W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki(...)średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe 190

szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami(...)minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze

Mania Gotowania
Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe 256

szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami(...)minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze

Mania Gotowania
Racuchy z jabłkami 178

dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą i zsiadłym mlekiem. 2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając. 3. Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek(...)jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana

Pasja Smaku
Ciasto makowo-gruszkowe 306

mąki pszennej 1 szk mielonych orzechów laskowych BackMit 3 łyżki mielonego maku BackMit 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdały płatki do posypania Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie(...)pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami 442

kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł  śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie:   Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię(...)wiśni, połowa kremu, drugi placek, powidła, orzechy, wiśnie, krem i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem.  Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować

Ala piecze i gotuje
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 207

deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru(...)łyżeczką na papierze, przyczepionym do blatu taśmą klejącą, formujemy płomyki świecy. Do gorących jeszcze płomyków wkładamy wykałaczki, zostawiamy do stwardnienia. Przy pomocy rękawa cukierniczego, wystudzone rurki napełniamy budyniem. Posypujemy cukrem pudrem, a do środka wstawiamy płomyczek

Mia Cucina Sofieta
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 170

pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie:   Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę i zagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie(...)złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik ( opcjonalnie) i umieszczamy w rękawie cukierniczym.   Gwiazdeczki kładziemy jedną na drugą wyciskając na środek spodu

Symfonia Smaków
Slodka wspolpraca... 186

wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko, cukier waniliowy, maslo i aromat migdalowy zagniatamy na gladnie ciasto. Oddstawiamy do lodowki na 1 godzine. Po tym czasie(...)wzorki. Przed wlozeniem ich do piekarnika ciasteczka nalezy posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Pieczemy okolo 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po upieczeniu ciasteczka wystudzamy, a nastepnie dekorujemy cukrem pudrem lub czekolada. Smacznego

Przysmaki Karolki
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 249

świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 150 g roztopionego masła* (użyłam ok.100 g) cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, na środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zalać odrobiną mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić(...)czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem.  Piekarnik rozgrzać do 200 ºC  i pieczemy około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone bułeczki przenieść na kratkę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) * W oryginale jest użyty smalec zamiast masła **Uformowane ślimaki można odstawić w chłodne miejsce na całą noc a rano przenieść do temperatury      pokojowej ,odstawić na około

Zabawa smakiem
Ciasto z ricotta i brzoskwiniami 223

bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy:  Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy razem. Ubijamy 5 żółtek. Ubite żółtka przelewamy do mąki. Ugniatamy masę- do całkowitego połączenia składników.  Ubijamy(...)ricotta z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.   Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą częścią wykładamy tortownicę I brzegi do połowy. Wypełniamy masą z sera I brzoskwiń. Drugą część wykładamy na papier do pieczenia lub folię, przykrywamy papierem I wałkujemy. ( Ciasto musi być między dwoma papierami do pieczenia )Jeżeli ciasto jest zbyt miękki można dodać troszkę mąki. Kiedy mamy

Smaki Edyty
Ciasto Rabarbarowe 195

szklanki cukru 1 margaryna - rozpuszczona 30 dkg mąki pszennej 7 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić(...)blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru ) ułożyć na całości rabarbar. Piec ok 50 min w 180'C Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tarta kokosowa z czereśniami 566

połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 50g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 70g masła 1 łyżka zimnej wody szczypta soli masa jogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa

Smakołyki Bereniki
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 364

wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny starta na grubych oczkach czekolada. Masa ciemna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 5 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny 2 łyżki kakao Wykonanie. Masa ciemna

Smaki Edyty
Pianki limonkowe... 203

jest bardzo cierpki w smaku, ale orzeźwiający w upalne dni, fajnie można go przerabiać zmieniając tylko owoce. Pianki limonkowe... SKŁADNIKI: - 4 limonki - 200 ml śmietany kremówki 36% - 200 g cukru pudru - 2 białka z jajek - 2 łyżeczki żelatyny  - skórka z otartej limonek do dekoracji PRZYGOTOWANIE:      Najpierw rozpuszczamy żelatynę w dziesięciu łyżeczkach wody i odstawiamy(...)namoczenia. Następnie wyciskamy sok z limonek do miseczki, dopełniamy wodą tak aby było 200 ml płynu. Wszystko przelewamy do rondelka i wsypujemy polowe cukru pudru i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy nam się rozpuścić cukier, należy zwiększyć płomień i zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

Zainspiruj się kuchnią
Czekoladowy tort z wiśniami 286

Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz(...)stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady. 100 g pozostałej czekolady

Przysmaki Karolki
Tarta cytrynowa 199

częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci ! Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ): CIASTO KRUCHE:  * 150 g zimnego masła  * 240 g mąki pszennej *   80 g cukru pudru *     2 żółtka * 1/2 łyżeczki soku z cytryny Masło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy(...)papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY: * sok z 3 cytryn * sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta ) * 180 g masła * 320 g cukru pudru * 5 jajek * 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g ) Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek. Sok z cytryny i pomarańczy oraz cukier doprowadzamy

kolorowotorcikowo