cukier puder - 2539 przepisów (strona:30/170)

Pierogi z jagodami 142

ładniejszy kolor 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cranberry Noel 101

jest banalnie proste, miksujesz, zagniatasz, robisz wałeczek, włączasz piekarnik, kroisz i pieczesz, a potem....potem trudno się im oprzeć:) Składniki na dwie duże blachy: 175 g masła 75 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka mleka 250 g mąki pszennej 30 g pistacji posiekanych 40 g suszonej żurawiny posiekanej Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy  w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na plasterki, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Blondynka Gotuje
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 521

czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry(...)waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa:  ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 387

mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło polskie Mlekovita) 200 g śmietany 18% (1 kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć(...)papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada: im grubsze ciasto rozwałkujemy tym bardziej puchate rogaliki otrzymamy, nie radzę zbytnio przesadzać z grubością ponieważ możemy przy tym utracić chrupkość. :) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Otrębowe racuchy z truskawkami 156

jogurtu 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag ) szczypta soli   olej z pestek winogron   do smażenia   2 jajka 25 dag truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 szklanki wody cukier do smaku Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami. Połowę truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów(...)Drożdże   utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło .   Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje

Buniabaje w kuchni
Brzdąc 197

minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku woda   do nasączenia biszkoptu Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem ( dodawanym stopniowo) i cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaję kakao, mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli   mieszam wszystkie składniki. Upieczony i przestudzony biszkopt dziele na pół

Kolizje Smaków
Stefanka 158

pieczenia ·        2-3 łyżki śmietany Beza: ·        5 białek ·        60 g cukru pudru Masa: ·        60 g cukru ·        1/2 szklanki wody ·        1 czubata łyżka kakao(...)wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie powidłami, posypać orzechami i rodzynkami, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Piec na złoty kolor 35 minut w 180 stopniach

Mania Gotowania
Blue Velvet Cupcake 93

zróbcie! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka - ja nie dałam  * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  * szczypta soli  * szklanka cukru pudru * szklanka maślanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * barwnik spożywczy niebieski  Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę(...)połączoną z solą i proszkiem oraz maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.  Krem : * mała śmietanka kremówka  * łyżka żelatyny * pół szklanki wrzątku * 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem, dodać dobrze rozmieszaną żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam cukrów kolorowych , które sama przygotowałam

Magiczne Życie Marty
Odwrócony włoski deser 376

szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej(...)przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( mozna posypac cukrem pudrem) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Kruchy placek z serem i czereśniami 302

ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniami Składniki: ciasto 200g mąki pszennej 80g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% masa serowa 250g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła(...)cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko

Smakołyki Bereniki
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 177

pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią(...)napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę

Ala piecze i gotuje
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 138

pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się zważyć. Wykonanie: Na pierwszy

Made By Mom And Son
Gniazdka pomarańczowe 145

szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy(...)chwili gniazdka same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano z każdej strony. Gniazdka pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. Gniazdka dekorujemy pomarańczowym lukrem. Smacznego The post Gniazdka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 208

truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody 3 łyżeczki cukru pudru Margarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać kawę(...)ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[ Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy] .Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić

Moje domowe kucharzenie
Amoniaczki (ciasteczka) 208

ostry zapach amoniaku, który potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 kopiaste łyżki margaryny 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze na puszystą masę(...)minut. Mieszamy amoniak z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy do utartych jajek, cały czas miksujemy. Dodajemy miękką margarynę i stopniowo mąkę, cały czas miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy mleko wymieszane z nalewką pomarańczową i łączymy wszystko razem. Przekładamy masę do rękawa silikonowego i wyciskamy podłużne ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię