łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie: Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli(...)oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao
Moja smaczna kuchniabrawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną(...)mogą rozmięknąć ani puszczać "wody"). Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia. Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam ziarna
W kuchni Karmel-itkitarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka 130 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wyzwania kuchenneminut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny (o temp. pokojowej) - 60 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy(...)ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy
SMYKWKUCHNIRacuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam. Składniki : * szklanka mąki * pół szklanki kefiru bądź maślanki * plaster drożdży * 1/4 szklanki ciepłej wody * 3 łyżki cukru * jajko * szczypta soli * kiwi * garść żurawiny * starta czekolada mleczna, cukier(...)puder * olej rzepakowy do smażenia Przygotowane : Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar
Magiczne Życie Martynastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki śmietany 20 dag roztopionego masła 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu , 1/4 łyżeczki(...)gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao */ można zastąpić gotową mieszanką przyprawy do pierników Przygotowanie Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comLekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła
Zainspirowana w kuchniciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietankę i przepis lekko zmodyfikowałam. Znowu eksperymentalne wykonanie. Mazurek pomarańczowy 150g mąki 75g masła ( plus do posmarowania foremki ) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika(...)krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę, cały czas miksując. Gotową masę przełożyłam na wystudzony spód. Włożyłam do lodówki na ok. 5-6h. Ok. 1/4 szklanki wody
bastalenabiala czekolada. Calkiem dobry na piatkowy poranek :) Mleczny napoj z biala czekolada skladniki na 2 filizanki: 300 ml mleka 100g bialej czekolady 1 lyzka Baileys'a 1 lyzka cukru pudru bita smietana gorzkie kakao do posypania wykonanie: Melko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Sciagamy z ognia, do mleka wsypujemy cukier puder, polamana na kawalki czekolade i Baileys
Przysmaki Karolkistopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 jajka, 80g cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec
Z miłości do słodkościmasła 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 200 g mąki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi(...)połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch nie” The post Ciasto Kokosowo – Jabłkowe appeared first on Made
Made By Mom And SonDeser inspirowany przepisem ze strony Kuchenne wzloty i upadki :) Składniki: 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego czereśnie Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czereśnie drylujemy, wkładamy do kokilki i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
My Culinary Art150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka octu cukier puder Wykonanie: W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki(...)średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekszklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami(...)minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze
Mania Gotowania