cukier puder - 2539 przepisów (strona:29/170)

Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami 152

Myślę, że podbije serce każdego, kto uwielbia dobrą czekoladę gorzką. My się już poczęstowaliśmy i wiem, że smakuje! Sto lat!!! Składniki : * biszkopt z tego przepisu  * 2 kremówki * łyżka cukru pudru * fix do śmietany * serek mascarpone * cukier waniliowy * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady  * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold  * łyżka wrzątku * pół kg świeżych truskawek(...)Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać

Magiczne Życie Marty
Keks mocno bakaliowy 303

godz.  Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy(...)cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pavlova z malinami 171

białka można mrozić. Nigdy ich nie wyrzucajcie, sprawują się znakomicie po odmrożeniu, a efekt poniżej :) P.S. Pavlova zniknęła w ciągu pół godziny.  Składniki:  6 jajek 150 g cukru pudru 150 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietanę ubić

Delicious Titbits
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 397

polecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne(...)ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 181

dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać  po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem. Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową. 1 szkl.słodkiej śmietanki(...)jajko 2 łyzki cukru pudru Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na jasnozłoty kolor ( około 35-40 minut).Pod konie pieczenia zdjąć pokrywą..Podawać polane syropem klonowym

Moje domowe kucharzenie
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 184

mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) ·        250 g mąki ·        60 g cukru pudru ·        1 łyżka cukru migdałowego ·        200 g miękkiego masła ·        2 żółtka Beza(...)białka ·        1 łyżeczka cukru migdałowego ·        3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ·        mała puszka masy kajmakowej ·        2 łyżki mleka ·        70 g śliwek suszonych ·        kieliszek wódki

Mania Gotowania
Chińskie ciasteczka z wróżbą 254

upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki:  300g mąki pszennej,  jajko+żółtko,  80g cukru pudru,  5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  szczypta soli,  100g cukru waniliowego.   Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko

Z miłości do słodkości
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 213

mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto(...)ciasta, posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany Skubaniec uświetni każdą imprezę. Smacznego! The post Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy drożdżowe z owocami 204

Składniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - czubata łyżka drożdży - 2 jajka - cukier puder - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę(...)Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz

Świat Smaku
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 366

mocnej kawy,  opakowanie podłużnych biszkoptów,  300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP,  2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),  400ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru,  3 łyżki cukru,  30g startej czekolady.  Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować(...)odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować.  Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki.  Posypać startą czekoladą.  Deser przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Pierogi z jagodami 171

ładniejszy kolor 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cranberry Noel 130

jest banalnie proste, miksujesz, zagniatasz, robisz wałeczek, włączasz piekarnik, kroisz i pieczesz, a potem....potem trudno się im oprzeć:) Składniki na dwie duże blachy: 175 g masła 75 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka mleka 250 g mąki pszennej 30 g pistacji posiekanych 40 g suszonej żurawiny posiekanej Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy  w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na plasterki, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Blondynka Gotuje
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 547

czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry(...)waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa:  ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 410

mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło polskie Mlekovita) 200 g śmietany 18% (1 kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć(...)papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada: im grubsze ciasto rozwałkujemy tym bardziej puchate rogaliki otrzymamy, nie radzę zbytnio przesadzać z grubością ponieważ możemy przy tym utracić chrupkość. :) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Otrębowe racuchy z truskawkami 177

jogurtu 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag ) szczypta soli   olej z pestek winogron   do smażenia   2 jajka 25 dag truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 szklanki wody cukier do smaku Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami. Połowę truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów(...)Drożdże   utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło .   Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje

Buniabaje w kuchni