proporcji upiekłam 30 sporych rurek. Składniki: 500 g mąki 250 g śmietany 18% 250 g masła opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 500 ml śmietany kremówki do ubicia 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego) Przygotowanie: Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut(...)pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gorące jeszcze rurki zdejmowałam z foremek i odkładałam do wystygnięcia. Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i tuż przed podaniem nadziewałam nią wystudzone rurki
Kulinarny Pamiętniksłodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe . Pomysł dała mi Dupcia :) Składniki na masę marcepanową: 200g migdałów w płatkach 250g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu śmietankowego 1 cukier waniliowy Gellwe 2 kieliszki likieru śmietankowego Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50g margaryny 0,5 szklanki mleka 3,2% Migdały mielimy na mączkę(...)użyłam blendera), do gotowego "puchu" dodajemy likier, aromat, cukier puder i niezmielony cukier waniliowy (dodaje efekt chrupania) i wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała masa (na początku może wydawać się zbyt sucha - nic bardziej mylnego) i wszystko upychamy dokładnie do jakiegoś pudełka (np. po lodach, masełku itp.). Masę zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia wyciągamy masę i kształtujemy
Emcia Pichcifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 200 g masła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)latin;} Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowobędzie większa, jeśli nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki. Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy
Mia Cucina SofietaTarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny lub mąki krupczatki 150 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn(...)masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mia Cucina SofietaMyślę, że podbije serce każdego, kto uwielbia dobrą czekoladę gorzką. My się już poczęstowaliśmy i wiem, że smakuje! Sto lat!!! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 kremówki * łyżka cukru pudru * fix do śmietany * serek mascarpone * cukier waniliowy * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * łyżka wrzątku * pół kg świeżych truskawek(...)Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać
Magiczne Życie Martygodz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki. Masło ucieramy(...)cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkobiałka można mrozić. Nigdy ich nie wyrzucajcie, sprawują się znakomicie po odmrożeniu, a efekt poniżej :) P.S. Pavlova zniknęła w ciągu pół godziny. Składniki: 6 jajek 150 g cukru pudru 150 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietanę ubić
Delicious Titbitspolecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne(...)ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem. Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową. 1 szkl.słodkiej śmietanki(...)jajko 2 łyzki cukru pudru Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na jasnozłoty kolor ( około 35-40 minut).Pod konie pieczenia zdjąć pokrywą..Podawać polane syropem klonowym
Moje domowe kucharzeniemączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) · 250 g mąki · 60 g cukru pudru · 1 łyżka cukru migdałowego · 200 g miękkiego masła · 2 żółtka Beza(...)białka · 1 łyżeczka cukru migdałowego · 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: · mała puszka masy kajmakowej · 2 łyżki mleka · 70 g śliwek suszonych · kieliszek wódki
Mania Gotowaniaupieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki: 300g mąki pszennej, jajko+żółtko, 80g cukru pudru, 5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso), szczypta soli, 100g cukru waniliowego. Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko
Z miłości do słodkościmlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto(...)ciasta, posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany Skubaniec uświetni każdą imprezę. Smacznego! The post Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - czubata łyżka drożdży - 2 jajka - cukier puder - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę(...)Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz
Świat Smakumocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP, 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), 400ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki cukru, 30g startej czekolady. Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować(...)odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości