cukier puder - 2539 przepisów (strona:41/170)

Rabarbarowa niespodzianka ;) 157

jeszcze bardzo swiezy w mej pamieci. Zapiekanka jablkowo-rabarbarowa skladniki na 4 foremki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym(...)czasie dolozyc rabarbar umyty i pokrojony na kawalki okolo 2cm. Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec

Przysmaki Karolki
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 216

margaryny 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe  pianka na wierzch: opakowanie wiórków kokosowych 4 białka 4 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Na stolnice wyspać kopczyk przesianej mąki, dodać margarynę kakao

ciastkarnia na kruchym spodzie
Panna Cotta 137

łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych       1-2  łyżki cukru pudru Śmietankę, mleko i ekstrakt z wanilii wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wrzącej wody. Gdy śmietanka się(...)lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężała. Aby ułatwić sobie wyjęcie panna cotty, należy zanurzyć delikatnie foremki w gorącej wodzie i wyłożyć deser na talerzyk. Truskawki i cukier puder zmiksować na sos i polać nim deser

wyzwania kuchenne
Granita z truskawek i szampana 148

Tradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę.  Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę

wyzwania kuchenne
Bostońskie ciasto kremowe 340

temp. 200st. Ostudzić.     Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 115g drobnego cukru, szczypta soli, 400ml mleka, 150ml jogurtu naturalnego, 150g mlecznej czekolady, laska wanilii,  1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietanki 30%.     Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona

Z miłości do słodkości
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 166

użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę(...)wystygnie. Następnie rozwijamy go i nakładamy do środka masę lub dżem i ponownie zwijamy.  Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder oraz tężejące galaretki. Roladę kroimy na plastry grubości około jednego centymetra. i układamy ciasno na dnie okrągłego naczynia, może być to miska albo druszlak, możemy podłożyć pod roladę folię

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki drożdżowe z jagodami 152

Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g masła 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 słoiczek jagód (ok. 100 g) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Przepis: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem(...)wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie pieczemy je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.  Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przygotujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i w tak przygotowanym lukrze maczamy wierzch bułek. insertCookd("570c5fde29721b4c9a52e26f19928b0a

Emcia Pichci
Szarlotka z bitą śmietaną 197

Składniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przepis na bitą śmietanę: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy. --- Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie

Emcia Pichci
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 440

250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże rozetrzeć ze śmietaną - mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto - formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować(...)wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto - ciasto przykryć, odstawić na krótko - piec w 180 stopniach przez około 35 minut - ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 415

szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej(...)papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Proste ciastka z truskawkami i czereśniami 148

Bardzo proste, słodkie i jaaaakie pyszne! Składniki: jeden płat ciasta francuskiego jedno żółtko wymieszane z łyżeczką cukru po pół szklanki truskawek i czereśni + 3 łyżki cukru waniliowego cukier puder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy każde(...)ciasto żółtkiem wymieszanym z cukrem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i... gotowe

Mango Papaja
Zimowe muffinki korzenne 168

jogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt(...)niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.  Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt z truskawkami 224

pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około  0,5 kg truskawek * cukier puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do  piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć(...)wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Racuszki twarożkowe na słodko 205

Racuszki twarożkowe Składniki: - 3 jaja - 300g twarogu półtłustego - 4 łyżki mąki pszennej - garść rodzynek sułtańskich  - 2 łyżki cukru  - olej lub masło do smażenia Dodatkowo: - konfitury - pomarańcza - miód - cukier puder W dużej misce rozkruszyć twaróg. Wbić do niego żółtka, dodać cukier i mąkę - razem wymieszać dokładnie. Dodać sparzone rodzynki. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć(...)masą twarożkową. Na patelni rozgrzać olej lub masło - smażyć na rumiano z obu stron. Podać posypane cukrem pudrem, miodem i filecikiem z pomarańczy. Smaczne także z ulubioną konfiturą - mniam

Sajkofanka smaku
Szach-mat wg siostry Anastazji 494

łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania Przygotowanie:   Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką(...)letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia.  Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 369

cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 1,5 łyżki zimnego masła 1,5 łyżki cukru 6 łyżek mielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej(...)pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Semifreddo truskawkowo czekoladowe 192

owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie:   Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek dodawać(...)masy przesypując pokrojoną czekoladą i odłożonym musem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć ciasteczka owsiane. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Mus truskawkowy. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek.Zmiksować z cukrem pudrem na mus.  Odłożyć 3 łyżki musu na warstwy

Ala piecze i gotuje
Owocowy mus z granolą 200

zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie:   Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach. Na dno szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany

Ala piecze i gotuje
Mufinki z kremem 193

Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu). Pyszności. Składniki na krem: 150 g serka kremowego typu Philadelphia  150 g miękkiego masła  1 szklanka cukru pudru cynamon  1/4 łyżeczki  Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały czas ucierając. Następnie z serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając

Mechanik w kuchni
Castagnole di ricotta 180

cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko(...)dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej  do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi na deser 186

mleku z owocami, jednak jest dużo bardziej delikatny i wyjątkowy... Składniki: 150g płatków ryżowych, 500g wiśni z kompotu, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 150ml śmietanki 30%, 10g startej czekolady.   Przygotowanie Mleko zagotować z cukrem pudrem, nasionami wanilii i szczyptą soli. Wsypać płatki ryżowe. Gotować jedną minutę na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić

Z miłości do słodkości