świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem. W małej misce wymieszać drożdże z połową mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże się(...)Odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę i piec około 40-45 minut. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
wyzwania kuchennejajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 łyżka ciemnego kakao cukier puder do posypania masło i bułka tarta do wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy(...)Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo(...)pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy
Salonik smakówrozpiera i tworzy się mała kuchenna tradycja Składniki na 30 sztuk ciastka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka wierzch: 2 białka 180 g cukru pudru dżem do przełożenia ciasteczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło i cukier a na koniec żółtka. Wszystko razem zagniatamy aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy(...)wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy 20 minut w 180 stopniach tak aby beza zarumieniła się. Gdy ciasteczka ostygną sklejamy je dżemem i gotowe smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietruskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru Ciasto: Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz(...)składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem rrarossa@gmail.com
RAROSSAczerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem(...)pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego
Emcia Pichcimgnieniu oka. A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych składników dodajemy barwnik lub kakao(...)papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję
Miksturownikwyłącznie ten wzór, żaden inny :) CIASTECZKA "KOCIE OCZKA" - inaczej, bo w formie serduszek ... SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 5 łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem. Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary(...)Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem. Smacznego ! A Wy, planujecie słodkie niespodzianki na Walentynki ? Zaglądajcie, bo u mnie to nie koniec pyszności - mam jeszcze coś w planach
kolorowotorcikowoSkładniki: 16 g drożdży suszonych instant sól szczypta 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szkl letniego mleka 1 jajko ananas w puszce olej do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić(...)ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Usmażone racuchy przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z kawałkami ananasa. Komplet garnków możecie kupić tutaj
Ala piecze i gotuje60minut w temp. 160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. Krem: 1/2 szklanki mleka w proszku, 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (BackMit), 5 łyżeczek cukru pudru, 25g masła, 7 łyżek śmietanki 30%. Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika. Przechowywać
Z miłości do słodkościrozchodzą się w mgnieniu oka;):) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka w proszku, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 150 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 50g mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną
Z miłości do słodkościprostu trzeba popełnić. Malinowa pianka rządzi. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru(...)wierzch delikatnie wykładamy rabarbar. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem. Post Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumowa o szarlotce. Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Teraz kwestia jablek 5 duzych jablek 3 lyzeczki cynamonu 2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier puder Wszystko razem mieszamy Jak juz wylaczymy ogien dodajemy budyn ( oczywiscie proszek
Klaudynkowa kuchniamąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć formy. Mój domek ma wymiary 13 na 7 cm boczne mniejsze ściany(...)ściany wyższe:. Podstawa 20 cm na 18 cm. Lukier tworzymy z białek wymieszanych z cukrem pudrem. Lukier do dekoracji musi być bardzo gęsty żeby nie rozpłynął się więc jeżeli po dodaniu podanej przez mnie ilości cukru dalej jest lejący dodaj o więcej:) Udanej zabawy z lukrowaniem i smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczasie kroimy na 4 blaty SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU: - 2 małe słoiczku konfitury malinowej NA BITĄ ŚMIETANĘ: - 0,5 l śmietany 36% - 1 śmietan- fix - 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: - schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc) - w misce ubijaj na najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj(...)kolejne 3 minuty - dodaj cukier, ubijaj 1 minutę - masa jest gotowa KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY: - kostka margaryny - 300g mleka w proszku - 100 g cukru pudru - 2 łyżki mleka 3,2% WYKONANIE : - w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną ma być puszysta i kremowa) - dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku
SMYKWKUCHNISkładniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody oczyszczonej * na krem: litr mleka 400 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny * na masę orzechową: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki(...)miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się
Kulinarny Pamiętniksię prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta, a następnie rozciągam je przy pomocy widelca. Jakoś się udaje. Ciasto piecze się w temp. 180 stopni, ok. 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem lub udekorować stróżkami polewy
Praktyczna pldrugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3 łyżki śmietany (kwaśnej) 2 żółtka 2-3 kg jabłek cukier cynamon Składniki ciasta zagnieść, podzielić na pół. Blaszkę wysmarować tłuszczem wyłożyć połowę ciast. Blaszkę(...)cukier ,oraz cynamon według własnego gustu, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut, gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAciepłą śmietanką oraz domową konfiturą... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70g stopionego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3/4 łyżki suszonej lawendy. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko połączyć ze stopionym masłem i rozkłóconymi jajkami. Wymieszać ze suchymi składnikami. Na koniec dodać
Z miłości do słodkościmąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie: Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę(...)stopni. Gotowe muffinki zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania gdy zaczyna się robić sztywna dodajemy fix do śmietany i cukier puder. Tak ubitą śmietaną dekorujemy babeczki, możemy wierzch posypać startą czekoladą lub cukierkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieimbiru. Składniki: 250 g mąki pszennej 350 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru 1 duża gruszka łyżeczka startego imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało(...)Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać
wyzwania kuchennebłonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy(...)odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego
Emcia PichciRolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo(...)Zwijamy roladę szybkim ruchem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie wyjmujemy roladę polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypujemy przez sitko przesianym kakao, za pomocą cukru pudru przyozdabiamy. Smacznego! ;-) pozdrawiam ciepło
SMYKWKUCHNIokoło 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej śmietany 4 żółtka cukier waniliowy 200 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy(...)jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane). Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Gotowe
Czerwona Porzeczkawiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;) Składniki na 2 porcje: 250g serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie: Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji. Kiwi obrać, odkroić
Ze smakiem i z pasjąpszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki(...)Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
kolorowotorcikowoDomowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół szklanki oleju łyżka wody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Jajka ubić mikserem z solą i łyżką wody. Dodać cukier i ubijać do białości. Wlać olej i cały czas ubijając wsypać mąkę, wymieszaną(...)cieście jedna przy drugiej, skórką do dołu. 4. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 40 min. w temperaturze 180 st.C. 5. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem
Pasja SmakuWidocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie w puszce Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać(...)papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć
Ala piecze i gotujeOstudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 3 łyżki pełnego mleka w proszku, 1/2 laski wanilii, łyżka żelatyny, 3 czubate łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić. W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć
Z miłości do słodkościkostki masla 0,5 szklanki cukru 3 jajka 3 lyzki wody 1 opakowanie utrwalacza do smietany - smietan-fix 50 dkg jagod i malin (moga byc same jagody) cukier puder do posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto(...)tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009 Przepis dodaje w ramach konkursu " Owocowe love " ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki Karolkimleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy razem z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Wyławiamy wanilie z mleka(...)układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolki