pysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs www.comfortfood.pl Carmel Tower Brownie II Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/3 kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego(...)około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach
Mania Gotowaniapiekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec(...)ubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus
Symfonia Smakówdrożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plpieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać(...)180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościjajka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 18% 1 kg śliwek masło, bułka tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier(...)ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjerzeczy i zdarzenia za sprawą jednego smaku. Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy cukier puder olej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego. 2. Na dobre rozgrzany olej(...)wrzucić nabierane łyżeczką ciasto. 3. Usmażone pączki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 4. Podawać posypane cukrem pudrem
Pasja Smakugrubość około 12 mm i wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka cukru pudru - łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba) Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym
Smaczne ZdroweSkładniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru przyprawa do dań słodkich Kamis Przygotowanie: Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia(...)pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i oprószyć przyprawą do słodkich dań. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników
Ala piecze i gotujeutęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać
Ala piecze i gotujejajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej 2 lyzki creme fraiche lub smietany wykonanie: Przygotowujemy rozczyn z pokruszonych drozdzy, cukru i polowy mleka. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Rozczyn powinien(...)wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna. Rogale smarujemy bialkiem
Przysmaki Karolkicukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy(...)każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolki50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe). P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comniespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej
Zainspirowana w kuchnikubeczki mąki - 2 i 1/2 kubeczka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kubeczek oleju roślinnego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - cukier puder do posypania Przygotowanie: Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy mieszamy. Do sypkich składników dodajemy 3 jajka, jogurt naturalny oraz olej(...)gładką masę. Czekoladę siekamy, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 C (do tzw. suchega patyczka). Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnichałwowy bez pieczenia Składniki: masa serowa 10 okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki śmietanki 30% 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 250g chałwy waniliowej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody polewa chałwowa 150ml śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód(...)śmietanką - masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy - twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową - do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować - żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej
Smakołyki Bereniki