kostki masla 0,5 szklanki cukru 3 jajka 3 lyzki wody 1 opakowanie utrwalacza do smietany - smietan-fix 50 dkg jagod i malin (moga byc same jagody) cukier puder do posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto(...)tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009 Przepis dodaje w ramach konkursu " Owocowe love " ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki Karolkimleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy razem z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Wyławiamy wanilie z mleka(...)układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolkiodpowiednio długi. Moim zdanie 2 godziny jest to minimum. Trzeba niestety trochę cierpliwości. Polecam deser wszystkim miłośnikom bez. Mini Pavlova Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe(...)Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijmy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru. Najważniejsze aby robić to stopniowo i powoli. Mamy uzyskać świecącą i sztywną pianę. Na sam koniec dodajemy skrobię i ocet. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Mania GotowaniaNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką
sama złodyczśrodku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w świątecznych dniach. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się
Ala piecze i gotujenaprawdę dopiero, gdy przełożymy je masą, więc gotowe ciasto warto schłodzić przez 1-2 dni. Miodownik z orzechami Składniki: ciasto 500g mąki pszennej 5 łyżek miodu 0,5 szklanki cukru pudru 70g margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka sody oczyszczonej warstwa orzechowa 100g orzechów włoskich 50g cukru 50g margaryny 2 łyżki miodu masa grysikowa 0,5l mleka(...)łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny 200g masła Wykonanie: CIASTO - miód, margarynę i cukier puder rozpuścić, ostudzić - do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto - ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną - blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem
Smakołyki Bereniki250g + 1 łyżeczka mąki pszennej 50g masła 50g + 1 łyżeczka cukru 15g drożdży świeżych 2 żółtka 125ml mleka nadzienie 150g rabarbaru 2 łyżki cukru kruszonka 30g mąki pszennej 15g cukru pudru 15g masła białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka(...)ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) - rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem - z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce - wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej
Smakołyki Berenikipysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs www.comfortfood.pl Carmel Tower Brownie II Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/3 kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego(...)około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach
Mania Gotowaniapiekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec(...)ubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus
Symfonia Smakówdrożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plpieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać(...)180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościjajka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 18% 1 kg śliwek masło, bułka tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier(...)ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjeniższe. Do przygotowania potrzebne są siliconowe foremki. Składniki: - 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady - pół szklanki wiórków kokosowych - 60 ml malibu - ok. 30 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy nadzienie, żeby trochę sobie postało. Do wiórków wlewamy malibu i dodajemy cukier puder. Mieszamy, a następnie dolewamy po odrobinie śmietanki - tyle, żeby wiórki były dobrze
Kraina Tysiąca Smakówużyłam mniej, szczegóły w przepisie) - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 szkl maślanki - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szkl. mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szkl. wiórków kokosowych - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Mikserem dobrze ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru (ja dałam 3/4 szklanki). Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie cienkim strumieniem(...)zalecała piec 40 minut, ale po tym czasie zazwyczaj jeszcze nie jest gotowe, chyba, że upieczecie je w większej blaszce, wtedy czas może się skrócić. 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Dopisek z dn. 27. 06.2013 r.: Ciasto jest pyszne samo w sobie i raczej nie nadaje się do pieczenia z ciężkimi owocami - wypróbowałam z truskawkami, ale niestety opadają
Kraina Tysiąca Smaków