ciasto - 164325 przepisów (strona:6649/10955)

Tarta wiśniowa z kokosem 226

podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lasagne z mięsem i szpinakiem / Lazania 284

warstw. Doprawiam solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Teraz trzeba poskładać lazanię. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni i zaczynam składać warstwy. Naczynie żaroodporne smaruję beszamelem i kładę pierwszy płat ciasta, na który nakładam trochę  mięsa mielonego i przykrywam następnym makaronem. Smaruję znów beszamelem i tym razem wykładam szpinak, taki surowy i przykrywam kolejnym ciastem. I tak, aż skończą się

Karczma Honorietty
Kluski serowe z sosem ze śliwki 200

Składniki: 250 dag sera 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianki 1 łyżka cukru pudru sos ze śliwek 30 dag śliwek 2 łyżki

kgwjanczewo
PLACKI TACOS 201

PRZYGOTOWANIE :  Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy makaron 5 jajeczny 219

Składniki: 500 g mąki 5 jajek ew. woda Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wody jeśli jest taka potrzeba. Dobrze odmierzyć sobie łyżką, bo może nie być potrzebna. Ciasto powinno być sprężyste. Zostawiamy je na jakieś 15 minut pod przykryciem, by nie wyschło. Rozwałkowujemy  i kroimy wg uznania. Jakie

Karczma Honorietty
Sernik jogurtowy z ricottą i malinami 344

Ponoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie  , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami  .  Przygotowanie zajęło mi zaledwie kilkanaście minut , a efekt mile zaskoczył :) Na wierzch mojego serniczka wyłożyłam frużelinę malinową ,ale gdy użyjemy samych malin będzie równie smacznie  , musimy tylko wówczas do masy serowej

Malinowa Kawiarenka
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 175

Sałatka już zjedzona, a ja zapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki

kuchnia doski
Jesienny sernik z figami 221

roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają o zawrót glowy! A wychodzą... Zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI Z MALINAMI 214

jajka, 100 ml oleju, szczypta soli ½ szkl. malin WYKONANIE Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Papilotki napełniamy łyżką ciasta, do środka wkładamy kilka malin, wypełniamy ciastem do ¾ papilotek, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 20 minut

słodki bratek
Ptysie z kremem budyniowym 168

będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut

Kuchnia Bon Appetit
Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem 182

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa daktylowa: Suszone daktyle – 2 szklanki Kakao – 2 łyżki Mleko – 1-2 łyżki Orzechy nerkowce(...)szklanki Dodatkowo: wiórki kokosowe ( np. firmy Kresto ), orzechy włoskie, daktyle Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa daktylowa: Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą

Kuchnia Bon Appetit
Ptysie z kremem jaglanym 170

będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Naleśniki z serem i musem truskawkowym 217

250g Miód – 2 łyżki Cynamon – szczypta (opcjonalnie) Mus truskawkowy: Truskawki – w dowolnych ilościach ;) Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodać do ciasta jajko i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki posmarować serem wymieszanym z miodem i polać zmiksowanymi truskawkami

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i czarną porzeczką 237

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i czarną porzeczką Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Brzoskwinie – 4 sztuki Czarna porzeczka – 1 szklanka(...)Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie i czarną porzeczkę. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i zalać nimi wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać i całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 246

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania