ciasto - 164325 przepisów (strona:6658/10955)

Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 281

W Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu

Niezły Młynek
Ryba pieczona z warzywami 224

Ostatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety

kuchnia doski
TORCIK Z OWOCAMI 184

kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę.  Kremówkę ubic na sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje

Z Majeczką w kuchni
Buraczki z papryką do słoików 574

Jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do

kuchnia doski
Chleb pszenno żytni z otrębami owsianymi. 161

soli 3 łyżki oleju 300 ml ciepłej wody 14 g suchych drożdży Wykonanie: Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, olej, mąkę pszenną, żytnią i otręby, dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz zagniatamy , przekładamy do formy, ja akurat piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 21cm. Wierch smarujemy delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili
Sok z pigwy wg Aleex 196

temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty. Sok z pigwy można przygotowywać porcjami. Pigwa doskonale się przechowuje, więc po jej owoce możemy sięgać co jakiś czas do spiżarni I wykorzystywać, kiedy potrzebujemy. Koniecznie(...)Układać w słoiczku warstwami, przesypując je cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier. 4. Zakręcić słoiczek I odstawić. Następnego dnia sok będzie gotowy. 5. Dodawać do herbaty lub deserów czy ciast. Przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Surówka z małych buraczków z selerem naciowym 204

Składniki: 1 kg małych buraczków 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 1 łyżeczka miodu świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól i

kgwjanczewo
Chleb z garnka z ziarnami 125508

rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut(...)żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie

Grunt to przepis!
Sałatka z ogórków i papryki do słoików 283

Przetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg

kuchnia doski
Kopytka serowe z sosem budyniowym i owocami 239

pszennej typ 500 3 łyżki cukru sos budyniowy* maliny jeżyny cukier cynamonowy  Przygotowanie: Serek przełożyć do miski wbić jajko i wymieszać. Wsypać cukier mąkę i zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno za mocno kleić się do rąk. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, odrywać po kawałku, uformować wałek i pokroić ukośnie. Kopytka wrzucać na wrzątek i na niewielkim ogniu

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowy chlebek bananowy 215

zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce. 3 Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy

Blendman
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 202

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwica wieprzowa z grila 230

Sezon grillowy na finiszu. Pogoda pozwala nam maksymalnie wykorzystać ten czas. Może zakończycie go naszą propozycją? Polędwica wieprzowa z jarzębiną z dodatkiem marchewkowych frytek. Serdecznie zapraszamy

Ania i Marcin gotują
Knedle ze śliwkami 244

oleju sól do smaku bułka tarta masło 20 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony Wykonanie: Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek na stolnicy, podzielić na plastry i nakładać śliwki bez pestek, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i zlepiać pyzy. Zagotować wodę w garnku, dodać olej, posolić

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania