Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 230zetrzeć jabłko (na tarce o dużych oczkach). Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać wszystko łyżką. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną
Posadzone i zjedzone
Placuszki owsiane z twarożkiem 179testowane na trzynastolatkach:)). Przygotowuję je w taki sposób, że bez problemu mogę usmażyć całe ich mnóstwo nawet wtedy, gdy syn ma na ósmą do szkoły. Warunkiem jest zrobienie części ciasta poprzedniego dnia wieczorem. Placuszki owsiane z twarożkiem około 30 sztuk 125 g twarożku śmietankowego naturalnego ½ szkl. dowolnych płatków owsianych ½ szkl. mleka 2 średnie jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)lodówki wymieszać łyżką lub rózgą (mątewką) z sypkimi, które stały przez noc na blacie. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać i łyżką kłaść placuszki na patelni. Po jednej łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażyć na rumiano. Podawać z cukrem pudrem (wersja do szkolnego pudełka ze śniadaniem) lub ze słodkim twarożkiem albo śmietaną (do zjedzenia w domu
Posadzone i zjedzone
Placki z borówkami 209smażenia borówki do posypania śmietana syrop klonowy lub miód Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wsypać borówki i wymieszać. Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Podawać ze śmietaną borówkami
O kuchni z uczuciem
Faworki. 185łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie podane składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm, następnie radełkiem wycinamy pasy o szerokości 3,5 cm i dł 10 cm, w każdym pasku robimy 2cm nacięcie i jeden bok przekładamy przez
Sama słodycz i szczypta chili
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 358radę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować(...)pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 220Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
chlebek na zsiadłym mleku 213wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszyste racuchy bez drożdży 182racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka olej do smażenia cukier puder(...)cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na plasterki.Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć niewielkie porcje z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Paprykarz z kurczaka 230Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doski
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 231Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto Jamajka 496Ciasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie
Tagebuch po polsku
Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 201soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Formułujemy kulę, układamy ją na blasze od tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
Moniki Smakołyki
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 220Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny dzień również zapowiada(...)cara Aleksandra III. Stacja Białowieża Pałac została odrestaurowana przez właścicieli restauracji, która mieści się w pomieszczeniach dawnej stacji. Tam czekała na nas kawa, herbata oraz Marcinek. Marcinek Hajnowski to ciasto wywodzące się z Pałacu Carskiego, pieczone było na świętego Marcina. W lipcu tego roku zostało ono wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Kolejny punkt programu to wizyta w Restauracji Stoczek
królestwo garów
Papryka marynowana z miodem 199I powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej
kuchnia doski
Knedle ze śliwkami 609ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 1 jajko Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę – im dokładniej to zrobimy tym gładsze będzie ciasto. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy masło. Kiedy nieco przestygną dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Śliwki przekrawamy na połówki i drylujemy. Moje były wyjątkowo duże, więc zamiast całej śliwki, ulepiłam
Ciastkozercy