ciasto - 164325 przepisów (strona:6656/10955)

Papryka marynowana 257

Sezon słoikowy trwa i wspólnie z mamą w tym roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach

Emskie Smaki
Pasta Tahini 222

Znów naszło mnie na eksperymentowanie i kupiłam paczkę sezamu oraz puszkę cieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień

Emskie Smaki
Pączki 168

jajka ,drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy do mąki ,a resztę cukru dodajemy do miski wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło  Kiedy ciasto już wyrośnie , rozgrzewamy olej w średnim garnku i kiedy olej już będzie gotów do smażenia ,szykujemy sobie dużą łyżkę i nakładamy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej i smażymy

Mój Smak
Naleśniki po mojemu 195

Ciasto naleśnikowe jest standardowe ,lecz farsz serowy jest z serka homogenizowanego ,smakuje super najbardziej mojej córce która kocha naleśniki w każdej postaci a z serem szczególnie ,bo jak zrobię właśnie w takiej postaci to moja córka zjada je na śniadanie obiad i kolację a do tego najlepiej jeszcze jak odsmażę na masełku ,wtedy zajada aż jej się uszy trzęsą(...)zapach waniliowy      1 łyżeczkę skórki z pomarańczy ,wcześniej sparzonej   Wszystkie składniki dokładnie mieszam i smaruje naleśniki i przesmażam na maśle na złoty kolor  Ciasto naleśnikowe robię z kilograma mąki i 1 litra mleka ,2 jajek z tej proporcji wychodzi około 25 naleśników

Mój Smak
Bazyliowe kopytka 186

praskę , bądź zmielić w maszynce , następnie do zmielonych ziemniaków dodaję mąkę jajka i szczyptę soli oraz bazylię , może być posiekana bazylia bądź zmielona w blenderze , wszytko dokładnie mieszamy , kiedy ciasto już mamy gotowe , na stolnicę wysypujemy mąkę i odcinamy kawałek ciasta i formujemy długi pasek , następnie kroimy nie za duże kopytka .  W garnku wstawiamy wodę lekko osoloną , kiedy woda

Mój Smak
Racuchy drożdżowe z jabłkami 169

cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach)  Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość  Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć

Aromatyczne Podróże
Naleśniki wytrawne 228

Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Odstawić na 10 minut. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej, tak by nie przywierały.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju do smażenia(...)nalewać ciasto tak by powstała cienka warstwa naleśnika. Smarzyć z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia. Naleśniki najlepiej przewracać długą wąską łopatką , można również je podrzucać energicznie do góry i przerzucać na drugą stronę, ale to już duże wyzwanie :-)  Z tego przepisu otrzymamy ok 10 cienkich naleśników. Nadzienie do naleśników:  500 g pieczarek  1 duża cebula

Aromatyczne Podróże
Knedle z truskawkami 186

przecisnąć przez praskę.  Na podsypaną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki , zrobić w nich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto.  Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki.  Jeśli

Aromatyczne Podróże
Babka z kardamonem i pomarańczą 158

dodać skórkę z pomarańczy i kardamon i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 175°C . Posypać cukrem pudrem

Posadzone i zjedzone
Gofry drożdżowe 216

pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry(...)wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują w piżamach przy stole. Radzę od razu zrobić podwójną porcję! Gofry drożdżowe przepis z CinCin Małgosimi (moje zmiany w nawiasach) około 5 sztuk 3/4 szklanki mleka 4 łyżki masła (ilość

Posadzone i zjedzone
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 229

Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne(...)migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce

Posadzone i zjedzone
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 203

będzie równie na miejscu. Skończą się wtedy bardziej tłuste i treściwe posiłki, a ustąpią miejsca lżejszym. A teraz, po świętach i Sylwestrze, kiedy jedliśmy tłustych potraw więcej niż zwykle, ciast, tortów i serników, a przy tym mniej się ruszaliśmy, detoks poświąteczny będzie idealny. Tak sobie myślę, że samo słowo detoks w tym przypadku jest też trochę na wyrost(...)gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie na talerz połowę

Posadzone i zjedzone
Bułeczki pszenne na serwatce 209

mussli  1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać mąkę, mussli  i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Skończyć miksowanie, kiedy chleb zacznie się odrywać od brzegów miski. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

Posadzone i zjedzone
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 178

powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka

Posadzone i zjedzone
Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia 179

cukru 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/8 l mleka Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,1/2 cm. Wykroić oponki i smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać do 180°C i smażyć w oleju

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania