ciasto - 164325 przepisów (strona:6662/10955)

Wytrawne naleśniki 165

mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno posiekane. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, bardzo drobno porwane. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Ciasto musi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać olej, wylać część ciasta i smażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Takie naleśniki są idealne z nadzieniem mięsnym. Polecam Przepis na nadzienie

Kuchnia Pokoleń
Kostaka biszkoptowa z masą Danone, galaretką, malinami i jeżynami. 245

Witajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku

Sama słodycz i szczypta chili
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 199

Taka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne  z cukinią 

Niezły Młynek
Pudding chia z malinami 260

Jeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje.  Porcja 2 desery  Składniki:  1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3

Niezły Młynek
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 211

mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej

Di gotuje
Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 263

Uwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił(...)gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią z zimnych. Uważam, że ciepłe lepiej

Anioszek w kuchni
ZUPA OGÓRKOWA 261

Aromatyczna zupa ogórkowa, moim zdaniem najlepiej smakuje z ogórkami świeżo kiszonymi. Czyli, z takimi, które nie kisiły się dłużej niż tydzień, wtedy są najbardziej aromatyczne. Oraz

RAROSSA
Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde" 211

sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut kaszankę obrać z flaka, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i połowę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni cebulkę i kaszankę(...)łyżkę musu jabłkowego). Na jedną część ziemniaków przypada jedna część kaszanki (1:1) ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać zawartość patelni z kaszanką i jabłko. Doprawić solą i pieprzem ciasto podzielić na 3 części. Każdą z osobna rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek nakładać po 1 łyżeczce nadzienia. Dokładnie zlepiać brzegi i uformowane odkładać na ściereczkę. Gotować partiami w dużej ilości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 221

wykonanie: Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny

babka w formie
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 280

dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.  Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła(...)Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Gotowe ciasto wyjmuję  z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową

Ciasteczkowy Potwór
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym 255

Na nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 288

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik brownie 264

Wyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)przez około 35 minut. 2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy

Szefowa kuchni
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 224

Nie jest już dla Was pewnie tajemnicą, że spośród wszystkich mięs, szczególnym uczuciem darzymy drób i kurczaki Ostatnio zarekomendowano nam Kurczaka Zagrodowego . Są one karmione wyłącznie

Ania i Marcin gotują
„Retro Warzywa” – recenzja 233

W ubiegłym tygodniu dotarła do nas przemiła przesyłka od Wydawnictwa SAMO SEDNO, która nosi intrygujący tytuł „Retro Warzywa”. Treść książki, autorzy Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania