Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 219jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem ze zmywaniem stertą garnków, patelni i innych naczyń(...)takie urządzenie nie odbierze mi przyjemności z gotowania? Oczywiście, że nie! To nie jest robot, który wszystko za mnie zrobi. Samodzielnie muszę zająć się siekaniem, mieszaniem, czy wyrabianiem ciasta. Multicooker nie wymyśli też za mnie autorskiego przepisu! Mogę gotować tak jak zazwyczaj, tylko zamiast kilku sprzętów mam możliwość użycia jednego. Przecież każdy korzysta z garnka lub patelni, a to urządzenie
Di gotuje
Farszynki z kapuchą kiszoną 257jajka sól dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ] Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju
Moje domowe kucharzenie
NALEŚNIKI DYNIOWE 189PRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, mus z dyni i jajka mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor. Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Kibiny litewskie z ziemniakami 213ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera 2 duże cebule sól, pieprz Przygotowanie Mąkę, jajka, śmietanę, sól i zimne pokrojone w małe kosteczki masło..zagnieść. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki niech się schłodzi. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z 2-3 ząbkami czosnku, szczyptą kminku i koperku. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno(...)pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia w 180 st C. Smacznego
Gaździnka warzy
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 199namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości. Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin(...)powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia. Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce. Smacznego
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 248dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni
Codziennik Kuchenny
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 181Sposób na pyszny obiad, choć muszę przyznać, że bardzo kaloryczny. Mięso mielone z makaronem zapiekane pod żółtym serem… Skusicie się ?:) 1 godzina składniki: 400 g mięsa
Ania i Marcin gotują
Sałatka z gruszką i papryką 184Składniki: 2 duże słodkie gruszki 1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z
kgwjanczewo
Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu) 287łatwotopliwy) Ponadto: olej/masło do smażenia Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać pokrojony (w drobną kostkę) ser. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Mąka napęcznieje.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki(...)wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny
Di gotuje
Pieczony udziec z indyka 184Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doski
Chleb marchewkowo-orkiszowy 218prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku z marchwi, którym zastąpiłam część wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na chleby na zakwasie i nie tylko. Składniki(...)składniki mieszamy w misce, aby się dobrze połączyły. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8 godzin do pierwszego wyrastania. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (grzanie góra/dół
Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe racuchy drożdżowe 223smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk: 120 g puree z dynii (z przepisu tutaj ) 150 g mąka orkiszowa 120 ml mleka 1 jajko 2 łyżeczki drożdży instant(...)pomocy miksera na jednolitą masę. Ciato konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z domowym sosem jeżynowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z jabłkami 294pieczenia 5 dużych jabłek olej roślinny do smażenia cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gęste). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dodajemy do ciasta. Placki smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju. Po wysmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy
Qchnia po prostu
Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu) 190cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę. Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane. Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotuje