Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 181chwili można dodać odrobinkę aromatu pomarańczowego.) Do powstałej masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotuje
Białkowe placuszki z nasionami chia 195się taką odżywką. Nie zastępuje mi posiłku, a stanowi tylko mały dodatek. I to całkiem smaczny. :) Po raz kolejny użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady, do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki, ale to już(...)chia. Mieszamy ze sobą stopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek. Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron. 1 placuszek = 2 łyżki ciasta Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to jogurt naturalny, banan i kakaowa polewa*. :) * po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru trzcinowego i odrobina wody - wszystko zamieszane i podgrzane przez
Kuchnia Ellie
Makaron orkiszowy 331Jeśli jeszcze nie próbowałeś domowego makaronu, po jego zrobieniu i zjedzeniu gwarantuję Ci, że często powrócisz do tego przepisu! Jest prosty w przygotowaniu i nie potrzeba maszynki do rozwałkowania ciasta. Z podanych składników wychodzi porcja makaronu taka jaka jest widoczna na zdjęciu. Można go podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, śmietanowym lub dorzucić go do zupy przed samym podaniem(...)składniki dokładnie wymieszać i gnieść około 10 minut. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsypując deskę mąką, rozwałkować ciasto bardzo cienko. Kroić nożem w podłużne paski i odkładać na bok. Pamiętać aby zachodzący na siebie makaron był podsypany mąką. To zapobiegnie jego sklejeniu się. Pozostawić go na minimum
Jaglusia
Dżem dyniowo-jabłkowy 238Lubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które
Niezły Młynek
Świąteczne muffiny z żurawiną 183mielonych goździków. 4. Żurawinę pokrój na nieco mniejsze kawałki, to samo zrób z białą czekoladą ( ok. 4 mniejsze kawałki z jednej czekoladowej kostki) 5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z ciastem. 6. Napełnij ciastem foremki do muffin i piecz przez ok. 20min w 180*C z termoobiegiem. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciastka podwójnie czekoladowe 193suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj. 2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze. 3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) ) i przesiekaną żurawinę. 4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lipcowe mini ptysie 231wydaniu? :D Nie przedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder(...)posypania Sposób przygotowania: 1. Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Syrniki – placuszki twarogowe 431świeże owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, cukier puder. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale nie dosypujmy mąki, aby serniczki nie były za twarde. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabieramy porcję ciasta i obtaczamy je w mące, a następnie spłaszczamy
Poezja smaku
Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 249drożdży 250 gr mąki 1 łyżka cukru + 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub cytrynowego 200 ml zsiadłego mleka w temp pokojowej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli, wbijamy jajko(...)oraz dodajemy resztę cukrów. Wlewamy zsiadłe mleko (starajmy się aby nie było prosto z lodówki gdyż po dodaniu drożdży proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni ) 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia. Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym
Gotowanie...to proste !
Pudding ryżowy gotowany w wolnowarze 192Tym razem w wolnowarze zrobiłam deser, a dokładnie pudding ryżowy. Wyszedł rewelacyjnie i dzieci domagają się żeby dzisiaj zrobić znowu. No cóż...idę po ryż i
kuchnia doski
Leniwe kopytka 267wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu. Ciasto dzielimy na mniejsze części
Kuchnia w czekoladzie
Chałwa 223Kiedy przygotowywałam pastę Tahini zastanawiałam się do czego taką sezamową papkę mogę jeszcze użyć. Długo nie szukałam, przecież to podstawowy składnik chałwy. Jako dziecko nie przepadałam
Emskie Smaki
Tort Milka 846ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy(...)resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką
Ciastkozercy
Ciasto z dyni. Bez glutenu! 239Sezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki. Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki muszkatołowej szczypta soli
Humanistka w kuchni
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 408sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić: Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy rózgi na jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodawać stopniowo warzywa i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać
Kuchnia w opałach