ciasto - 164325 przepisów (strona:6636/10955)

Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 234

mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka(...)jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy zgniecionym papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem. Następnie przekładamy ciasto chlebowe. Ugniatamy je lekko i wygładziamy mokrą dłonią. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 do 3 godzin. Pieczemy z parą ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI - wspólne pieczenie 235

wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę(...)trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku

Posadzone i zjedzone
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 192

dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią.   Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30   min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz   Rozgrzej piekarnik(...)domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Idealny biszkopt czekoladowy/kakaowy 232

Wsyp suche składniki. Ręcznie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką miksera, ale nie miksuj. Masa powinna pozostać puszysta i nie tracić objętości. Jeśli mocno opadnie, z biszkoptu najpewniej nici. Ciasto przelej delikatnie do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz w 160-170°C do tzw. suchego patyczka lub ok 30 minut. Biszkopt

Anioszek w kuchni
Buraczane burgery w ptysiu 323

masła  1 szkl mąki pszennej  1 szkl wody  4 jajka  Wykonanie:  Wodę zagotowujemy z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę odchodzącą od dna, wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne ucieramy je dodając kolejno całe jajka. Na koniec wykładamy okrągłe porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

Malinowe Pocałunki
Muffiny z dżemem i kruszonką 250

Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem, następnie włożyć po 1 łyżeczce dżemu i dopełnić ciastem do ok. 3/4  wysokości foremek. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut

Mama Gotuje
Bezglutenowe kluseczki gnocchi - przepis podstawowy 257

obierz ze skórki (ja nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące). Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem. Na stół wysp mąki, dodaj ziemniaki, sól i jajko. Ciasto zgarniaj do środka i szybko połącz je ze sobą. Ciasta na gnocchi nie wyrabiaj – wymieszaj jedynie składniki.Uformuj kulę, a następnie formuj wałeczki o średnicy 2-3 cm. Waleczek pokrój

Kuchnia bezglutenowa
Mołdawskie placindy z dynią 256

Mołdawskie placindy z dynią to proste, smażone na oleju placki z ciasta kefirowego nadziane dynią wymieszaną z cukrem trzcinowym. Do placków użyłam dyni Flat white o słodkim miąższu o ciemnopomarańczowym kolorze i dlatego dodałam mniej cukru niż w przepisie bo byłyby za słodkie. Placindy przypominają trochę tatarskie czebureki albo gruzińskie chaczapuri ale mają one pochodzenie rzymskie. Placinda z łaciny oznacza(...)ciasto i jest ona pozostałością po starożytnym Cesarstwie Rzymskim, które swoim zasięgiem obejmowało Mołdawię i Rumunię. Popróbujcie ze mną placków zwanych placinda z dynią. Przepis znalazłam u Komarki a pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Herkules. Mołdawskie placindy z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Proste ciasto dyniowe 160

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto dyniowe. Prawdziwy smak jesieni. Delikatna dynia a do tego silny smak cynamonu, który relaksuje i rozgrzewa. Ciasto robi się zaledwie z kilku składników i dość szybko, więc w sam raz na długie jesienne wieczory

Milion Smaków
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 189

wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb 15 min, skręć temperaturę(...)Studź chleb na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-kminkiem-podobno-litewski/ BosowKuchni       Artykuł Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bitki wieprzowe 182

Klasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów

Ania i Marcin gotują
Miękkie ciasteczka maślano-mleczne 302

cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis na miłe niedzielne(...)ręcznie. 3.     Do masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem, i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). 4.     Z ciasta należy uformować nieduże kulki( ja porcjowałam zwykłą łyżką do lodów), układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w niewielkich odległościach od siebie na koniec lekko spłaszczamy. Jeśli macie znaczki

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki hamburgerowe 169

zagotowało.   Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól oraz zaczyn z drożdżami i jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić   gładkie ciasto.       Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i podzielić na 8 równych kulek.   Przełożyć przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć,   przykryć

W garach u Gosi
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 203

mnie Kujawski 3 ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka(...)Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz posypanych mąką foremkach. Piec 35-40 minut / 180stopniach

W garach u Gosi
Rurki ze śmietaną 232

Szczypta soli Cukier kryształ Dodatkowo na nadzienie:   U mnie 500ml Śmietana kremówka 36% Mlekovita 3-4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Z podanych składników oprócz cukru zagnieść gładkie ciasto, które po wyrobieniu włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie przygotować ciasto do wałkowania.   Najlepiej pociąć na kilka kawałków i cienko rozwałkować

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania