Skarby domowej spiżarni 229rozgrzeją nasz organizm w zimowe, chłodne i ponure dni. Ze świeżych owoców robimy także dżemy , którymi możemy później nie tylko posmarować pieczywo, ale wykorzystać je także do naleśników czy ciast. Często dżemem nabijamy pączki. Najlepiej smakują domowej roboty, bez środków konserwujących. Dzieci je wprost uwielbiają. Mają dużo witamin i są bardzo odżywcze . Tak samo powidła , które najczęściej są robione(...)śliwek. Smarujemy nimi ciasta, aby wzbogacić ich smak; nie może ich zabraknąć przede wszystkim w miodowniku. Aby powidła były dobrze zrobione, czyli abyśmy mogli je długo przechowywać bez obawy, że ulegną zepsuciu muszą być gotowane przez kilka dni po 2-3 godziny. W naszej spiżarni nie powinno zabraknąć także różnorodnych dodatków do obiadu. Bardzo często zaprawiamy ogórki kiszone, paprykę, różne
Gotuję Testuję
Chmurka z musem śliwkowym 227sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Chmurka z musem śliwkowym BISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki
Gotuję Testuję
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 256gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Jabłecznik z masą z orzechów
Gotuję Testuję
Biszkopt z masą czekoladową 199Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru
Gotuję Testuję
Róże karnawałowe z brendy 171mąki 17 dag margaryny 1 żółtko 2 łyżki Brendy białko powidła olej do smażenia Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, następnie dodajemy żółtka, margarynę i Brendy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby delikatnie dodać mąkę. Ciasto zwijamy w kulę i wkładamy do woreczka, a następnie dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować
Gotuję Testuję
Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach 191Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D TRUDNOŚĆ: średnie(...)śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje
Gotuję Testuję
Serowe racuchu drożdżowe 206szklance jeszcze ciepłego mleka roztopić miód. Wlać do reszty składników oraz dodać rozczyn, po czym dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 1-1,5 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.(Nabierając ciasto zamaczaj łyżkę w wodzie, co zapobiegnie przyklejania się ciasta do łyżki). Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać posypane cukrem pudrem, czy też z ulubionym dżemem, lub ze zmiksowanymi owocami. Smacznego
Gotuj z Agnes
Placuszki z jabłkami 179wlewamy mleko i wsypujemy cynamon i imbir. Mieszamy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pozostałych składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Na lekko natłuszczoną patelnie nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Gotuj z Agnes
In love with burgers 206małym ogniu, aby masło się rozpuściło. Nie doprowadzamy do zagotowania. Nie studzimy i od razu wlewamy do miski z mąką. Dosypujemy soli, wbijemy jajko i mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej i pulchnej masy (po włożeniu palca w ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą
Kuchnia od dwojga
Otręby, miód, jabłka i serek czyli kakaowe babeczki bez tłuszczu. 164Otręby wrzucamy do malaksera i miksujemy aby były drobniejsze. Dodajemy sodę, przyprawę i mieszamy z mokrymi składnikami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do ciasta. Białka ze solą ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy aby cukier utrwalił pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy
Dieta moja pasja
Wytrawne ,,markizy'' czyli nadziewane placki otrębowe. 162sól i pieprz i dokładnie razem mieszamy. Na koniec dodajemy otręby i szczyptę sody, mieszamy ponownie i odstawiamy na 2 min aby otręby lekko zebrały nadmiar wilgoci. A ciasto zrobiło się gęste. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w dość grube plastry. Można sobie zrobić podwójne nadzienie, czyli z szynki i pomidora, ja tam wolę oddzielnie i to najlepiej(...)tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek, na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem Wam, że zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste, nadziewane
Dieta moja pasja
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 227zaraz się rwać na kawałki. Jeśli uzyskamy taką strukturę, odstawiamy aby podwoiło objętość. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki
Dieta moja pasja
Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy 220przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż moje) ciasteczka maślane, które tradycyjnie wyrabia się z ciasta na bazie mąki pszennej. Słone pistacje świetnie tutaj pasują, podkreślając słodycz ciastek. Składniki (na ok. 20 ciasteczek): 170 g (szklanka) miękkiego masła 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru(...)masła przesiać cukier puder i nadal miksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do masy maślanej dosypać kardamon i mąkę z ciecierzycy. Wyrobić ręką, by składniki się połączyły. Odrywać kawałki ciasta i mokrymi rękoma formować małe, okrągłe, płaskie i grube na kilka milimetrów ciastka. Odkładać na blachę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C, pieczenie góra/dół. W każde ciastko wbijać
Weekendy w domu i ogrodzie
Pomysł na… placki z serka wiejskiego 183placki z serka wiejskiego :) Na 4 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 szt jajko 1-3 łyżki mąki (dowolnej) Serek mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste, jak na racuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo tłuszczu sprawia, że placki momentalnie się rozlewają i przypalają. Można podawać wytrawnie(...)łososiem lub wędliną i warzywami albo na słodko – z owocami, konfiturą itp. Można dodać też kakao do ciasta i usmażyć placki kakaowe :) Smacznego
Kucharzyca
Sernik pychotka pod kokosową pierzynką 395Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany(...)łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego szklanka cukru pudru
Krakowskie smaki Ani