szybki domowy makaron 237tapiokę,sól,oliwę i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Dodać 1/3 szkl. wody,a jak jest za suche to po jednej łyżeczce wody w razie potrzeby. Wyjąć ciasto na stolnice posypana mąka i wyrabiać chwilkę,aż ciasto będzie elastyczne..Podzielić na dwie ,lub trzy części ,rozwałkować .Kroić za pomocą maszyny,lub noża. Zagotować we wrzącej osolonej wodzie
w mojej kuchni
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 233Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KLUSKI ŚLĄSKIE 181części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąką wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób kuleczki a w nich wgłębienia. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Kluski
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kurczak w sosie curry 213Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doski
rogaliki wiedeńskie 240wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120 g miękkiego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany - gdyby ciasto okazało się zbyt suche cukier puder do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany). Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam cienkie
babka w formie
Sernik z dodatkiem kaszy manny 265Uwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej zwarty
Słodkie okruszki
Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską 162sól, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać owoce miechunki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotuje
Ciasteczka kukurydziane z sezamem. 160miękkiego) 1/2 szkl. sezamu + 1/2 szkl. sezamu do obtoczenia ciastek 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3-4 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z zamrażarki, odkrajać krążki o grubości
zadanie-gotowanie
1 000 000 wyświetleń bloga, dziękuję :-) 178Wchodzę dziś na bloga i własnym oczom nie wierzę :-) Właśnie stuknął milion wejść na mojego bloga :-) Coś niesamowitego, kiedy dwa lata temu zakładałam tego bloga nawet
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Maślane ciasteczka z czekodżemem i nutellą. 215pieczenia 145 g miękkiego masła dowolny dżem, czekodżem lub nutella Wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy, masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto nie za grubo i wykrawamy ciasteczka jedno pełne jedno z dziurką. Ciasteczka układamy na blaszce
Sama słodycz i szczypta chili
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 168masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 200'C i piec od 6 do 8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika
Zrób to smacznie
Pizza a'la lahmacun 172mogli się zdecydować, ale po prostu przyjdzie ochota "na coś takiego innego", jak to mówi moja teściowa, czyli nie do końca wiadomo na co, to właśnie może być to :) Ciasto: 15 g świeżych drożdży ½ szklanki wody 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy(...)wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 2-3 kawałki i cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami). Rozwałkowane placki i przekładamy na papier do pieczenia. Mięso mielone: 200 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki
bistro mama
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 256wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz(...)garnek zawijamy w koc na 2-3 godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie z publikacji „Dukielskie
Trzeci talerz
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 193sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotuje
Kuchnia Polska z Karolem Okrasą i Lidlem 208Kuchnia Polska zdecydowanie powinna królować w naszych domach i na stołach. W ostatnią sobotę uświadamiał nam to sam Karol Okrasa, który wspólnie z gronem przyjaciół i
Niezły Młynek