ciasto - 164325 przepisów (strona:6632/10955)

placuszki budyniowe 236

łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego

babka w formie
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE 213

tarki, wsypać sól, zamieszać i odstawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar płynów. Do miski dodać jajka, wsypać mąki, kurkumę, dodać koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być wodniste. Gdyby podchodziło wodą, to dodać trochę mąki lub odlać nadmiar płynów. Najlepiej przygotować masę bezpośrednio przed smażeniem, gdy postoi dłużej, trzeba będzie dosypać trochę więcej mąki(...)Nakładać po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej kokosowy (lub dowolny inny tłuszcz), rozpłaszczyć i smażyć kilka minut do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia kilka razy przewrócić placki na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 241

ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy  mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej. Wodę zagotowujemy. Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część zsuwamy do wody

Smaki Ewy
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1316

cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy

Swojskie jedzonko
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 201

prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być(...)jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy. Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć tę książkę, żeby nauczyć się jak małym wysiłkiem można osiągnąć wspaniały efekt. Szybko, świeżo

Ugotowane pozamiatane
Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową 723

masą kokosową  to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na elegancki, pięknie prezentujący się deser. Wiórki kokosowe idealnie komponują się z aksamitną masą śmietanowo budyniową tworząc przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)połączenia. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwijamy i smarujemy kremem kokosowym (część masy odkładamy na wierzch rolady) zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem już wraz z masą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią krem u. Całość możemy dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi. Ch łodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce. Moje posty

Słodka Strona
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 278

Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowy omlet z jabłkiem 195

danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowego masła orzechowego(...)Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Smacznego! *** RECIPE

Poranek na słodko
Bagietka nadziewana kurczakiem i mozarellą 560

Tym razem pomysł na szybką przekąskę. Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozarella, to pomysł na ciepłe dani, który możemy zaserwować na kolację, lub na spotkaniu ze

Ania i Marcin gotują
Ciasto mocno kawowe 326

Intensywnie kawowe ciasto, które zaskakuje kolorem i smakiem. Strukturą podobne do murzynka, lekkie oraz wilgotne, a przy tym nie za słodkie z dużą nutą kawy ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3 duże jajka 1 łyżeczka

Kulinarna (nie)codzienność
Spód pod jabłecznik 193

Przepis na ten spód znalazłam w babcinym zeszycie. Pamiętam, że babcia zawsze to ciasto robiła z domowym musem jabłkowym. Ja zrobiłam z całymi jabłkami i posypałam cynamonem. Bardzo mi smakuje ale już wiem, że z półtora porcji będę musiała robić. Dzisiaj przepis wstawię w innej formie, w formie zdjęcia + moje dopiski pod zdjęciem. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje(...)przepis: Wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 273

Szybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę  Cebulę pokroić w kostkę(...)przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego :) Zapraszam również

Swojskie jedzonko
korzenne placuszki z dynią 168

piernika   1/2 szklank i puree z dyn i 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję

babka w formie
PLACKI PO WĘGIERSKU 474

smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody do miseczki, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do miski z ciastem ziemniaczanym, wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć z miseczki skrobię, która osadziła się w odstawionej miseczce po ponownym odlaniu wody. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką(...)ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wyłożyć na talerz i polać sosem do placków po węgiersku. Przepis na sos znajdziesz na naszej stronie: sos do placków po węgiersku

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania