Chleb tostowy z mascarpone 216łyżeczka cukru Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i ewentualnie posiekanym drobno szczypiorkiem.Do suchych składników stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto. Po 8 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli -przełożyć do misy, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, chwilę zagnieść, uformować podłużny
Moje domowe kucharzenie
TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 258pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni
WYSPA SZCZĘSLIWA
Dyniowe babeczki z jabłkiem 188suche sk\u0142adniki i dodajemy do mokrych mieszaj\u0105c do uzyskania jednolitej masy.","Mase przek\u0142adamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Dynioe babeczki Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Składniki 200 g puree z dyni 160 g jabłka
Kucharzyca
Proziaki 200Cukier – szczypta Wykonanie: W dużej misce wymieszać zsiadłe mleko z jajkiem, sodą, solą i cukrem. Następnie dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Blat podsypać mąką i wyłożyć na nie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrajać krążki. Następnie krążki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać bardzo mocno patelnię i smażyć
Kuchnia Bon Appetit
Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami 259cały obiad, i pewnie dlatego jakoś nie po drodze mi z trzyskładnikowymi obiadami Składniki na 4-6 porcji: około 1 kg warzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew opakowanie ciasta francuskiego 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone) 3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego(...)kuminem i suszonymi drożdżami. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekanie orzechy i rozmaryn, razem smaż jeszcze minutkę. Formę do pieczenia wylep ciastem, na dnie ułóż upieczone warzywa. Wylej na nie mleko połączone z mąką. Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami. Całość piecz nie dłużej niż 30 minut w temp
greenscarf
Tarta jesienna 225Składniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna
czarrna od kuchni
Sernik z musem z owoców czarnego bzu 287stronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały - ale w końcu przyjęć na trzydzieści osób nie organizuje się codziennie. Dla tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś innego, przygotowałam sernik - a jakże! Moje urodziny bez sernika byłyby przecież nieważne... Miałam na niego na początku zupełnie inny pomysł(...)podniesiona na duchu wróciłam do domu. Oczywiście w ferworze pieczenia zapomniałam o dżemie, który zamiast pod masą sernikową, wylądował pomiędzy nią a musem. Nic się jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokietki – kuchnia podkarpacka 224czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko(...)sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie dodajemy suchy mak i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy cienko (na 2 mm ) i rozcinamy radełkiem na niewielkie romby. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Trzeci talerz
Zupka z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 169wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy. Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i gotujemy. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy. UWAGA: Jeśli kluseczki są wielkości drobnej
Z notatnika
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 189wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo
Z notatnika
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 225ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki
Kuchnia Ellie
Wołowina po Tajsku 243To własnie jest popisowe danie mojego męża. Sam je dopracował do smaku idealnego i serwuje co jakiś czas w naszej kuchni. Składniki : 0,5 kg
Niezły Młynek
Kakaowe maślane ciasteczka 214mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 łyżki kakao Przygotowanie : Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puree z dyni 181Puree z dyni można zrobić bardzo łatwo. Osobiście robię je od razu w dużej ilości i mrożę w pojemnikach i woreczkach. Takie gotowe puree można wykorzystać do ciast, zup, sosów, dań dla niemowlaków itp. SKŁADNIKI dynia - ilość wedle uznania WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć(...)zostawić do ostudzenia. Miąższ dyni wybrać łyżką i umieścić w misie blendera, po czym włączyć urządzenie. Gotowe puree trzymać w lodówce lub zamrozić. Jeżeli puree z dyni wykorzystujecie do ciast, to należy je jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody. Aby to zrobić wystarczy na sitku umieścić gazę i w ten sposób odcisnąć nadmiar wody. Ja korzystałam z ogromnej dyni, więc piekłam
Passions hobbies life