ciasto - 164325 przepisów (strona:6640/10955)

Poczwórnie sezamowy sernik! 217

POCZWÓRNIE SEZAMOWY SERNIK /przepis własny/ /1 porcja/ Ciasto: 350 g twarogu sernikowego 40 g mąki sezamowej duże jajko płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa szczypta soli łyżeczka masła do natłuszczenia foremek Do podania:  tahini kakaowa i truskawki Przygotowanie : Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać mąkę(...)jednej dodać łyżkę tahini pomarańczowej, do drugiej - naturalnej. Do natłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych w różnych smakach możecie nabyć w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Fiołkowy omlet z ricotty! 174

FIOŁKOWY OMLET Z RICOTTY /1 porcja/ /przepis własny/ Ciasto: 150 g ricotty 30 g mąki gryczanej płaska łyżeczka zmielonej kawy Gran Caffe' 35 g mąki graham 30 ml mleka gryczanego (u mnie The Bridge) 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni 2 łyżki syropu(...)Wszystkie składniki oprócz oliwy i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z sosem

Poranek na słodko
Kawowe ciasto z dynią i jabłkiem. 163

DYNIOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej 100 g gęstego puree z dyni 40 g mąki z komosy ryżowej 50 ml espresso Cafe Natura* szczypta soli jajko 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki syropu z agawy średniej wielkości jabłko pokrojone w kostkę masło kakaowe do natłuszczenia naczynka krem czekoladowy do podania Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować(...)pomocą  robota kuchennego na gładką masę, która powinna być puszysta i gęsta. Następnie dodać jabłko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, udekorować i piec około 20 minut.  Podawać po ostudzeniu z kremem czekoladowym. Smacznego! * Kawę ziarnistą Cafe Natura możecie dostać w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Owsiane pancakes z kokosem. 186

OWSIANE PANCAKES Z KOKOSEM /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych (Provena) 35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej ok. 140-170 ml mleczka kokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka suszonej żurawiny łyżka ekologicznej  oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante) mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa(...)gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki), a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony. Po tym czasie zdjąć i podawać z kawą, twarożkiem

Poranek na słodko
Bezglutenowe pierogi z jagodami i ricottą... gotowane na parze! 173

ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + jagody Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dolewać mleko, mieszając łyżką.  Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.  Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie. Ricottę zmiksować z miodem, a jagody umyć i lekko podusić widelcem. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki

Poranek na słodko
Ciasto sojowe z czekoladą. 183

PRZEPIS=> *** BANANOWE CIASTO SOJOWE [przepis autorski] /1 porcja/ 100 g ugotowanej soi 1 banan (ok. 100 g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej łyżka mąki bananowej pasek czekolady kilka wiśni namoczone w wodzie różanej ziarna kakao 1. Soję zmiksować na gładką masę z bananem i jajkiem. 2. Dodać proszek do pieczenia, sól(...)stopni. 4. Do masy pokrojoną czekoladę. 5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao. 7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto"). 8. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: *** BANANA SOY CAKE [Recipe author] / 1 serving / 100 g of cooked soybeans 1 banana (approx. 100 g) 1/3 teaspoon baking powder pinch

Poranek na słodko
Herbaciane placki z makaronem shirataki. 157

HERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać(...)pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Ciasteczka miodowo-orzechowe 275

czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między

Trzeci talerz
Buraczane brownie 201

Podejście kolejne. Nie zliczę już ile było ciast warzywnych i w jakich kombinacjach. Jest kolejne, nie pierwsze i na pewno nie ostatnie :) 100 g wiórki z buraka 150 g erytrol 80 g kakao 70 g mąka ryżowa 50 g masła klarowanego 1 jajko Białko jaja ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pianę

Kucharzyca
Cynamonowe kwadraciki do mleka czyli Pixie Puffs czyli Niedzielne Sniadanie odc.94 252

sody i proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 250-300 ml jogurtu naturalnego Do miski wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, a następnie tniemy na paski o szerokości 1-2 cm, i na mniejsze kwadraty. Rozdzielamy je i rozkładamy na blaszce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety z indyka w sosie grzybowym 267

Ale wstyd, dwa tygodnie bez wpisu. Dziś nadrabiam zaległości. W końcu zebrałam się za obrobienie zdjęć pysznych pulpetów z indyka. Narobiłam ich tyle, że miałam obiad

Emskie Smaki
Leniwe 232

cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze). Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy

Bullio
Babeczka czekoladowa z kubka 189

Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto

Bullio
Bułki śniadaniowe 350

wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki

Bullio
Chleb razowy z ziarnami 251

chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie(...)wysypać otrębami pszennymi. Ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić ręką. Posypać ziarnami sezamu i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230°C ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i ostudzić

Bullio

Proponowane wyszukiwania