Pierogi z bryndzą. 174Dziś obiad po góralsku. :) Składniki: I. Ciasto: - 500 g mąki - 50 g masła - 1 szklanka letniej wody - szczypta soli II. Farsz: - 1 kg ziemniaków - 250 g sera bryndza - 3 cebule - sól - pieprz - olej kokosowy III. Wykończenie: - roztopione masło - rzeżucha - jogurt naturalny Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy masło. Stopniowo zalewamy wodą, wyrabiając ciasto(...)dodajemy bryndzę, połowę ilości złotej cebulki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i przekładamy
DominikaDolci
Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym. 161Składniki: I. Ciasto: 1 puszka ananasa 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone(...)pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników. Dorzucamy orzechy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady
DominikaDolci
Kruche ciasteczka z orzechami makadamia i malinami. 192lipą) lukier plastyczny/ cukier puder Sposób przygotowania: Przesianą mąkę z masłem siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy do mąki. Dorzucamy orzechy i wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko!) i wycinamy kółeczka. Ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, który umieszczam(...)blasze. Dzięki temu kształt ciasteczek nie deformuje się podczas przenoszenia. Pieczemy w 180 °C d o momentu , a ż powierzchnia ciasta przestanie się błyszczeć, a brzegi lekko się zarum ienią. Studzimy na metalowej kratce. Przekładamy chłodne ciastka dżemem i dekorujemy lukrem plastycznym/ cukrem pudrem. Smacznego
DominikaDolci
Brioche Satine w różach. 183Zrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru(...)opcjonalnie) Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć temp. 24-25 °C. Miskę przykrywamy ściereczką odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę
DominikaDolci
Sałatka z owocami morza. 195patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i papryczki. Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Kalmary rozmrażamy i myjemy. Przygotowujemy ciasto. Do niedużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, bazylię i wodę. Ubijamy na jednolitą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju rzepakowego. Przy użyciu widelca krążki maczamy(...)cieście i wrzucamy na tłuszcz. Smażymy 2-3 minuty, aż ciasto się lekko zarumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i potrząsamy, aż się połączą. Sałaty i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i oliwki odsączamy z zalewy. W misce/ na paterze układamy sałaty, na nich przekrojone na pół pomidorki, oliwki i suszone
DominikaDolci
Cytrynowe ciasto z malinami, jagodami, kruszonką i lukrem malinowym. 213Dziś dla odmiany coś łatwego i przyjemnego, a równie smacznego. :) Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie", ale został przeze mnie lekko przerobiony. Składniki: Ciasto (forma o średnicy 26 cm): 3/4 szklanki mleka 3,2 % 80 g masła 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru kryształu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 i 3/4 szklanki mąki(...)Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami, aż pojawią się grudki. Równomiernie rozsypujemy na owocach. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w lodówce na noc. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 ° C. Będzie ono rosło wraz z temperaturą. Pieczemy 40-50 minut. Przechodzimy do przygotowania lukru. W miseczce rozgniatamy maliny i zalewamy
DominikaDolci
Pizza Cooking Class Florence + kilka słów ode mnie. 238wrażenie z kursu? To co mamy w Polsce to na pewno nie jest pizza i wszystko robimy źle... :D Okej... Zdradzę Wam kilka sekretów, ale nie wszystko! :P Do ciasta na pizzę NIE dodajemy oliwy!!! Najlepsza mąka do pizzy. Akurat ta jest świetnej jakości, w pełni organiczna. Do jej wyrobu używają kamieni. Okej, okej... Na punkcie tej kuchni mam obsesję(...)puszcze są uznane tu za najlepsze. Wiadomo... Nie zawsze jest dostęp do świeżych o odpowiednim smaku, lub czasem są one zwyczajnie zbyt soczyste do dania, które przygotowujemy. Z ciasta na pizzę można wyczarować wiele wspaniałych przysmaków. Tu, jako przystawkę mamy kawałki ciasta, usmażone na oleju, posypane solą, polane sosem pomidorowym, z dodatkiem mozzarelli i bazylii = CUDO!!! Kolejna przystawka to focaccia
DominikaDolci
ruloniki serowe z marmoladą ( z 3 składników) 222gości. Składniki: 250 g mąki 250 g twarogu półtłustego 250 g masła dodatkowo: twarda marmolada cukier puder do posypania opcjonalnie roztopiona czekolada Mąkę, masło i ser wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować marmoladą. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku dwa razy, po czym odciąć rulonik ciasta i pokroić go na mniejsze kawałki. Resztę ciasta zwijać w ten sam sposób
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe drożdżówki z serem 256Moja najlepsza przyjaciółka Tereska jest miłośniczką ciasta drożdżowego. Śmiem powiedzieć, że robi najlepsze drożdżówki na świecie. Ile razy się spotykamy to stara się mnie gościć tym ciastem. Oczywiście robi je pod różnymi postaciami i zawsze są rewelacyjne. Ten przepis pochodzi z jej zeszytu, a bułeczki, które są na zdjęciu to już moja praca. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Migdałowe z nutą pomarańczy 173cukrem na gładką masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Miksować aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (11×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Normal 0 21 false false false(...)Polewa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki 30% płatki migdałowe do posypania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Mazurek z marmoladą różaną i marcepanem 172cukru 250 g margaryny 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Mąkę wymieszać z solą, cukrem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść do jednolitego połączenia. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć w formie i rozwałkować, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około(...)Dodatkowo: 250 g marmolady o smaku różanym 300 g marcepanu (u mnie z Lidla) 100 g czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Marmoladę rozsmarować na wystudzonym cieście. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma woreczkami foliowymi (bardzo się klei). Wyłożyć na marmoladę. Całość posmarować roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
PYSZNIE CYTRYNOWA BABKA Z BAKALIAMI 224Prosta cytrynowa babka nabiera innego wymiaru (i wyglądu), kiedy wzbogacimy ją np. o bakalie 😊 Otrzymamy wtedy taki domowy keks, chociaż ciasto nie jest przeładowane tak jak keks bakaliami, a jedynie podkręcają one jego smak. Ja zazwyczaj dodaję do tej babki domową skórkę pomarańczową lub dla lepszego efektu wizualnego gotową, kolorową mieszankę kandyzowanych skórek. Babka długo zachowuje świeżość. Owinięta(...)połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijając dodać sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam drewnianą). Na koniec dodać bakalie wcześniej obtoczone w odrobinie mąki. Piec 1 godzinę w temp.185st
Walijskie Pichcenie
MUFFINKI CZEKOLADOWO-KAJMAKOWE 251mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej, jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ⅓ wysokości( to jest około 1 ½ łyżki ciasta), następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy znowu ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki
Słodkie zapomnienie
Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem pod mozzarellą 166Dzisiaj wytrawne naleśniki, czyli prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Całość przygotowana w wersji dosyć klasycznej ze szpinakiem, ale z małymi niuansami. Pierwsza różnica dotyczy ciasta naleśnikowego, do którego dodaję mąkę żytnią pełnoziarnistą. Z pozoru prosty zabieg, który uwielbiam i stosuję zawsze, ponieważ naleśniki wytrawne z jej dodatkiem, są bardziej sycące i wyraziste. W środku niezwykle aromatyczny farsz(...)Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając, dodać mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą oraz olej. W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać trochę więcej wody. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min. 3) Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron
Fitsweet.me
Kołduny z sarny 241sarniny. Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250 g słoniny wieprzowej, sól, świeżo zmielony pieprz, 3 - 4 świeżo zmielone owoce jałowca, 50 ml bulionu (u mnie z kaczki), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być(...)był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić jałowcem, solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki
królestwo garów