ciasto - 164325 przepisów (strona:4945/10955)

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 225

jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut.Aby babka nie przypiekła się zbytnio od góry, po ok. 40-50 minutach, można przykryć ją delikatnie folią

Okiem Blondynki by McBlondi
CZEKOLADOWA BABKA MAJONEZOWA 196

gęstego kogla-mogla do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, miksujemy krótko na niskich obrotach, na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz całość krótko miksujemy ciasto przekładamy do formy keksowej (autorka nie wskazała rozmiaru foremki więc użyłam 30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta(...)wyjmujemy od razu z piekarnika ( piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na 10 minut w środku, dzięki temu nie opadnie) ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą użyłam gorzkiej plus dodam jajka czekoladowe i żurawinę, ale to co użyjecie do ozdoby to tak naprawdę zależy już od was i tego co lubicie :) Źródło: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/04/czekoladowa-babka-majonezowa-konkurs.html

Słodkie zapomnienie
Babki adwokatowe do koszyczka 197

oprószenia form cukier puder do oprószenia babek Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie ucieramy mikserem. Małe formy na babki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi migdałami. Wypełniamy je w 3/4 objętości ciastem. Pieczemy w 160°C (termoobieg) przez około 50 minut

PatiGotuje
Mazurek wielkanocny 330

czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy(...)warstwy wkładamy na 3-4 minut do zamrażarki by czekolada się schłodziła i ponownie wyciągamy i polewamy dalej czekoladą do pożądanej wielkości. Takie gniazdka możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy dodać jajka czekoladowe, bukszpan co wolicie :) Bazie zrobiłam również z roztopionej czekolady oraz płatków migdałowych

Gotuj z Mąką
Racuchy na maślance z jabłkami 237

Pyszne racuszki bez proszku do pieczenia :) Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk) * 1 szklanka maślanki * 1 szklanka mąki z górką * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru pudru do ciasta+ plus odrobinę do posypania * 1/2 łyżeczki sody * 1 jabłko * 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ( lub innego dowolnego :)) Przygotowanie: Maślankę, mąkę, jajko, cukier puder oraz sodę miksujemy lub mieszamy łyżką(...)Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w mniejszą kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta. Na patelni ( ja używam tej od naleśników) rozgrzewamy olej i łyżką lub małą chochelką nakładamy ciasto. smażymy na zloty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam na film z przygotowań

Kulinarne przygody
Sernik przekładany z owocowym wkładem 713

Dawno nie robiłam ciast z przepisu Siostry Anastazji. A, że na święta królują na stołach oprócz mazurków i babek również serniki to zrobiłam tego pysznego przekładańca. Jest kilka warstw i ciasto wydaje się być pracochłonne ale można wcześniej upiec biszkopty i sernik. Myślę, że warto się poświęcić i upiec. U mnie małe modyfikacje wg oryginału.   Porcelana Bogucice Składniki: Biszkopt(...)Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie.   Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa

Ala piecze i gotuje
Lekka babka kokosowo-waniliowa. FIT Wielkanoc. 176

razu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki(...)soda oczyszczoną oraz szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka

Fitsweet.me
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 187

najlepsze: czekoladę, słodycz kajmaku i bakalie. Możemy użyć tych, które najbardziej lubimy. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, który mazurek wybrać, proponuję Wam właśnie ten. Nie zawiedziecie się. Składniki: Ciasto: • 160 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • 250 g mąki • 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: • 1 puszka gotowej masy kajmakowej • 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej • 6 łyżek mleka(...)Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 4. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód

W mojej kuchni
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 210

czekolady, 100 ml śmietany 30%, 100 g płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą

Bon appetit mon amie
Tarta szpinakowo jaglana 229

Sposób przygotowania Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder, szczyptę soli oraz szpinak zmiksowany z żółtkiem. Wyrabiamy całość nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś(...)małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Zdecydowanie krócej pieczemy pozostałe skrawki- wystarczy

Kuchnia w czekoladzie
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną 280

łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona  Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru

Przysmaki Karolki
Idealnie chrupiące krokiety z pieczarkami oraz serem 284

pieczarkami, w środku na pieczarki posypany jest ser, który się ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiącej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki.  Składniki:  CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek(...)odparuje woda. Następnie dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

Gotuj z Mąką
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 193

świętami i zakupem nowych foremek na babeczki, postanowiłam takowe słodkości poczynić. Prawdę powiedziawszy, liczyłam na to że urosną nieco większe, ale.... takie maleństwa też mają swoje zalety!  Do ciasta prócz pobudzającej kawy dodałam także torebkę   herbatki rozgrzewającej z prażonym ziarnem kakaowca i papryczką chilli .  Herbatkę możecie zakupić w Lidlu, oczywiście jej dodatek nie jest obowiązkowy, ale sprawia(...)pory się nie zawiodłam! Babeczki są bardzo wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku

Kuchnia Ellie
Mazurek z wiśniami i galaretką 289

galaretka wiśniowa wiórki kokosowe czekoladowe jajeczka  Przygotowanie: Kruchy spód: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki robiąc krawędź o wysokości około(...)Formę włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu nakłuć na dnie widelcem. Na ciasto położyć papier wysypać suchy groch i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10-12 minut. Wyjąć z pieca usunąć papier z grochem i ponownie włożyć do pieca. Zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 10-15 minut na złoto. Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Babka Advokatowa 202

Babka w smaku jest rewelacyjna, adwokat jest wyczuwalny, ale nie jest nutą dominującą w tym cieście. Polana polewą czekoladową, smakuje wyśmienicie, polecam ją Wam z całego serducha na święta :) Składniki: 4 jajka kl. L lub 5 jajek kl. M 150 g cukru 150 ml oleju np. rzepakowego 150 ml advokatu 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)wylewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-55 minut do tak zwanego suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy. 4. Upieczoną babkę po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z foremki na ruszt i dajemy jej dalej stygnąc. 5. Kiedy babka już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku umieszczamy

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania