ciasto - 164325 przepisów (strona:4942/10955)

Kotlety inaczej 212

znudzić, dlatego warto czasem coś urozmaicić. Moje urozmaicenie tego dania to właśnie „kotlety inaczej” czyli mięso kurczaka połączone z pieczarkami i żółtym serem za pomocą gęstego ciasta. Na ciepło najczęściej podaję je z  ryżem z ziołami ale doskonale sprawdzają się również jako zimna przekąska. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kotletów inaczej: 1 podwójny(...)pieczarki i mięso kroję w kostkę. Do miski wybijam jajka, dodaję mąką i łączę ze sobą oba te składniki, tak żeby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być dość gęste tak aby można było w nim zawiesić kawałki składników. Dorzucam mięso, ser i pieczarki i doprawiam do smaku solą i pieprzem

Gotuj Się Kto Może
Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i karmelem 153

dużej miski, dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę lub jeżeli jest twarde starte na tarce o grubych oczkach, wbijam jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut

Gotuj Się Kto Może
Babka cytrynowa 197

łyżki tartej bułki do formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę(...)przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę. Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli patyczek jest

Gotuj Się Kto Może
Tarta z camembertem 228

się zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka,  1 mała(...)przygotowania tarty z camembertem: Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło lub jeśli jest z lodówki ścieram je na tarce o grubych oczkach, dodaję śmietanę i sól i zagniatam ciasto. Wyklejam ciastem foremkę na tartę, nakłuwam kilkakrotnie spód widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 ° C piekarnika na około 15 minut - aż zacznie się rumienić.  W międzyczasie parzę

Gotuj Się Kto Może
Słodka bomba kaloryczna 170

ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna - jak wyliczyłem cała blaszka to coś koło 8000 kalorii wiec jak najbardziej pasuje do tej strony :) Dodatkowo dzięki masie kajmakowej jest mega słodkie więc na pewno nada się dla miłośników słodkości - jako dodatek do gorzkiej herbaty albo kawki :) Przepis wpadł mi kiedyś w ręce i tak pokombinowałem i wreszcie je wykonałem. Ciasto nie jest skomplikowane(...)opakowaniami budyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i  wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko

Smacznie Pysznie Kalorycznie
CHLEB Z PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI 164

dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness. Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do keksówki natłuszczonej masłem. Zostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut aż urośnie

Kuchnia w oparach
GRILLOWANA PIZZA Z KASZANKĄ, JABŁKIEM I ZIEMNIAKAMI 159

taką polską... z kaszanką, jabłkiem i... ziemniakami. Do pizzy użyliśmy nowego sosu zimnego WINIARY dzięki czemu nasza pizza była idealnie doprawiona i ziołowa. Powiem Wam jedno. Palce lizać. Składniki: CIASTO: 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyzka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków ryżowych 1 łyżeczka soli DODATKI DO PIZZY: 1-2 cebule(...)matka pietruszki Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ciasto do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na kamień do pizzy. Pieczemy ok 15 minut pod zamkniętym grillem. Na podgrillowany spód dodajemy sos ziołowy WINIARY a na to pokrojone

Kuchnia w oparach
LETNIE TARTALETKI SZPINAKOWE Z POMIDORAMI 197

wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego. Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :) Zapraszam więc na letnie tartaletki. Składniki: 60 g płatków śniadaniowych kukurydzianych 140 g mąki 55 ml oliwy z oliwek(...)musztardy 3 czerwone pomidory 3 żółte pomidory sól pieprz ulubione zioła Mąkę mieszamy z płatkami śniadaniowymi, posiekanym szpinakiem i solą. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek i jajko. Ugniatamy aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formy na tartaletki i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy w 180 st przez ok 7 minut. Spód podpieczonych tartaletek smarujemy musztardą

Kuchnia w oparach
CZEKOLADOWE BABECZKI ZE SŁOIKA - PREZENT DIY 191

Każdy z nas zna osoby, które nie lubią lub nie umieją piec.Najczęściej takie osoby kupują gotowe mieszanki ciasta, dodają wymagane składniki i pieką. Podjęłam się wyzwania zaproponowanego przez Diamant aby przygotować przepis z użyciem syropu trzcinowego Złocistego Diamant lub cukru trzcinowego Dry Demarara . Ida święta i coraz częściej zadajemy sobie pytanie: "Co kupimy pod choinkę". A gdyby tak przygotować(...)własnoręcznie prezent? Prezent o tyle inny bo prezent będzie smaczny. Do słoika wrzucamy suche składniki ciasta, a na etykiecie piszemy przepis. Dekorujemy słoik i wręczamy obdarowywanej osobie. Możemy do słoika dodawać najróżniejsze mieszanki aby powstały wspaniałe przepisy. Dodatkowo do słoika z ciastem możemy dodać jakieś "gratis". W moim przypadku jest to syrop cukrowy Diamant, który użyjemy do wypieku babeczek

Kuchnia w oparach
SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA 185

Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm  posypując blat

Kuchnia w oparach
PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 193

zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiamy(...)przykryciem. W ręku formujemy z ciasta kulki po czym spłaszczamy je. Wkładamy do nagrzanego oleju w garnku do ok 175 st. C. PO wypłynięciu pączków na wierzch przekręcamy je i smażymy ok 3 minuty do uzyskania złotego koloru. Układamy pączki na ręcznik papierowy. Do środka pączków wstrzykujemy (u mnie idealna okazała się strzykawka duża) dżem lub marmoladę oraz posypujemy cukrem

Kuchnia w oparach
CIASTECZKA ZBOŻOWO-KUKURYDZIANE 189

płatki kukurydziane, sól i posiekane orzechy  mieszamy z masłem. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mąkę i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je tworząc ciasta o grubości ok 1 cm. Pieczemy ok 15 minut aż brzegi staną się złote. Gotowe A teraz wasza kolej aby spróbować przygotować te ciasta

Kuchnia w oparach
KARMELIZOWANE PIEROGI W BUDYNIU 166

wiosnę? Wczoraj na deser przygotowałam wiosenne danie aby przywołać trochę słońca. Danie wyszło pyszne, wiosenne chociaż trochę czasochłonne bo trzeba ulepić pierogi. Pierogi są przygotowane wg mnie z najlepszego ciasta... parzonego. Do pierogów wykorzystałam mieszankę kompotową HORTEX . Owoce nadają słoneczne smaki nie tylko wiosną.Skarmelizowany cukier nadał chrupkości deserowi. Mąż powiedział, że chce więcej. Składniki: PIEROGI: 1 jajko(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy na środku dołek i wlewamy wodę. Mieszamy delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy powstanie tzw klajster dodajemy jajko i odrobinę mąki. Ugniatamy aż ciasto będzie sprężyste. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy okręgi. Każdy okrąg posypujemy odrobiną cukru i dodajemy owoce mieszanka kompotowa HORTEX. Pierogi sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku

Kuchnia w oparach
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 163

zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas.  Przyprawić solą(...)pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo. Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem ESPUMISAN DO WYRÓB MEDYCZNY

Kuchnia w oparach
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 188

Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego(...)posiada grudki to można masę przecisnąć przez sitko, jednak u mnie nie było takiej konieczności. Do powstałej masy dodałam 3 żółtka i wymieszałam. Formę do muffin wyłożyłam krążkami z ciasta francuskiego i wypełniłam masą jajeczną do 3/4 wysokości. Babeczki piekłam ok. 15 minut w temp

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania