Sernik czekoladowy z mascarpone 224Jestem wdzięczna osobie, która wpadła na pomysł przepisu na sernik :) Sernik to najcudowniejszy rodzaj ciasta. Uwielbiam wszystkie i te na zimno i pieczone, kremowe, czekoladowe, karmelowe <3 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowy sernik. W smaku przypomina blok czekoladowy. Jest mega pyszny. Polecam na zbliżające Święta :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp(...)dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy
Różne smaki w kuchni
Sernik czekoladowy z mascarpone 250Jestem wdzięczna osobie, która wpadła na pomysł przepisu na sernik :) Sernik to najcudowniejszy rodzaj ciasta. Uwielbiam wszystkie i te na zimno i pieczone, kremowe, czekoladowe, karmelowe <3 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowy sernik. W smaku przypomina blok czekoladowy. Jest mega pyszny. Polecam na zbliżające Święta :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp(...)dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy
Różne smaki w kuchni
WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTKA WYTRAWNE 222zostały nazwane nasze krakersy, kruche ciasteczka na słono. Powstały z powodu rodzinnego święta - urodzin córeczki. Zniknęły ze stołu bardzo szybko, co oznacza, że smakują wyśmienicie. Fajnie przełamały słodycz ciast i tortu. Polecają się więc na wszelkiego rodzaju imprezy lub, po prostu, na codzień jako przekąska w domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych, dla wszystkich(...)wody. * Można zastąpić mąka orkiszową. Wykonanie : Wszystkie składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie łączymy mokre z suchymi i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy partiami na grubość 3-5 mm. Wykrawamy wybrane kształty. Następnie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Bułki z serem feta... 407Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij tu ... zwykły-chleb Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, takie jak widać na zdjęciu. Jak ciasto wyrośnie lekko
chleba naszego
Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane 152wlewamy do mąki. Następnie wbijamy jajko (odkładamy łyżkę jajka na glazurę) i wlewamy lekko przestudzone masło. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy na blat, Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki(...)termomixem: Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy około 20 sekund/zamknięte naczynie/obroty 2. Następnie dodajemy jajko, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 1,5 minuty/zamknięte naczynie/kłos, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Przepis na bułki maślane w wersji do wydruku i PDF Artykuł Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane pochodzi
KulinarneImpresje.pl
Placuszki z pastą rybną z suma 177zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, mleko pozostałe, żółtko, masło rozpuszczone ostudzone i wyrabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję pianę z białka którą ubiłam na sztywno i mieszam już łyżką. Ciasto odstawiam na 90 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto
wesoła kuchnia
Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 472przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy(...)Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego! Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek
Gotowanie...to proste !
BABKA ZEBRA 270Wiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć
Ostra na Słodko
CHLEBEK ARABSKI (PITA, FLAT BREAD) 222solą. Do rondelka z mlekiem i masłem, wlewamy pozostałe mleko. Do miski dodajemy ciepłe mleko z masłem i dokładnie wyrabiamy, nie trzeba nawet używać miksera, ja zagniotłam ciasto ręcznie. Jest bardzo elastyczne, niezbyt twarde i łatwo się ugniata. Miskę z ciastem zakrywamy i odstawiamy na ok.20-30 minut (by odpoczęło). Następnie dzielimy na 8-10 równych części (ja zważyłam całość(...)delikatnie rozwałkowany placek i smażymy ok.1 minuty, na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze, wówczas placek przekładamy na druga stronę i dosmażamy ok.30 sekund. W tym czasie rozwałkowujemy kolejny kawałek ciasta. Postępujemy tak aż do usmażenia ostatniej pity. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, na zimno (są chrupkie) lub po ponownym odgrzaniu. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Kruche babeczki z brzoskwiniami 222popołudniowej kawy czy herbaty. Kruche spody możemy upiec wcześniej i przechowywać w pudełku. A krem i glazurę możemy kupić i mieć na tzw. "czarną godzinę" do nadziewania. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego brzoskwinie z puszki nadzienie czekoladowe Lauretta(...)glazura Mirror Przygotowanie: Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 20 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i ostudzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić
Ala piecze i gotuje
Awokado. Placki kukurydziane z salsą 185Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj sól oraz pieprz i uformuj w środku dołek. W oddzielnej misce roztrzep żółtko z mlekiem i wlej mieszankę do miski. Wyrób ciasto. 4.Białko ubijaj w czystej, suchej misce, aż zgęstnieje. Za pomocą metalowej łyżki wymieszaj delikatnie z ciastem ( można to zrobić również mikserem !). Ostrożnie dodaj kukurydzę, paprykę, cebulę i kolendrę, a następnie(...)rozprowadź te składniki równomiernie w cieście. 5. Na dużym ogniu rozgrzej na patelni olej, nakładaj małe ilości masy i smaż po 2 minuty z każdej strony. 6. Placki podawaj z salsą
Apetyczna babeczka
Chlebek kukurydziany na śmietanie 217mokre składniki tj. mleko, śmietanę, roztopione masło oraz wbić jajo. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i wymieszać, aż do połączenia się składników (ciasto na chlebek wyjdzie dość gęste). Blachę do pieczenia/tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy/tortownicy przełożyć (najlepiej szpatułką kuchenną) ciasto na chlebek i równomiernie rozsmarować(...)wierzchu ciasta położyć kilka (około 5) wiórków masła. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż chlebek stanie się złocisty, a wbita w niego wykałaczka (czy patyczek) wyjdzie czysta. Upieczony chlebek odstawić w formie, na 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjąć
Gospodyni Miejska
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 236wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania(...)twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione przestudzone
Kierunekuchnia
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 166ciepłe miejsce. 100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło. Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Na oprószonej mąką stolnicy układamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Wykrawamy z niego koła i zostawiamy pod ściereczką, do podwojenia objętości. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej do temp. 170-175°C. Pączki smażymy 2-3 minuty z jednej i z drugiej strony, na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
DominikaDolci