ciasto - 164325 przepisów (strona:4955/10955)

Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 238

bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki masła do podania: cukier puder, bita śmietana lub owoce Przygotowanie(...)miseczce mieszamy dokładnie jajko, mleko i cukier waniliowy. Następnie w naszej masie maczamy z obu stron kawałki ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego

Słodkie okruszki
Bułeczki pszenno-kukurydziane 195

Przygtowanie: Drożdże i cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Oba rodzaje mąk, plus sól połączyć ze sobą i dodać do rozpuszczonych drożdży. Małymi porcjami wlewać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, na koniec dodać olej. Ciasto dobrze wyrobić, postawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zawijaski z ciasta francuskiego z orzechami i figą 162

Szybki deser. Idealny do kawy, herbaty, do przegryzienia. Składniki: Ciasto francuskie 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 1 łyżka masła 3 suszone figi (najlepsze te od HELIO) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko cukier do posypania zawijasków Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku na aż powstanie(...)masa z kawałeczkami. Na ciasto francuskie wykładam masę i bardzo delikatnie zwijam rulon. Kroję rulon w plastry o szerokości 1,5 -2 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem. Piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut.   Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego z orzechami i figą pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 169

łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria , 100 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Ciasteczka układam na blaszce

JejKuchnia
Naleśniki z serem na słodko 213

chrupko i podane u mnie dodatkowo z dżemem wiśniowym, bo tak, jest cudnie! Można gotowe polać syropem klonowym, miodem lub gorącą czekoladą, oj nie odeszłabym od stołu Delikatne ciasto, wyjątkowe śniadanie, koniecznie na ciepło i we dwoje zapraszam! Składniki: 2 jajka szklanka mleka szklanka mąki szczypta soli olej do smażenia Farsz: 250 g półtłustego twarogu 3 łyżeczki syropu z agawy(...)lekko olejem, najlepiej użyć pędzelka lub wlać trochę oleju i zetrzeć delikatnie papierowym ręcznikiem. W misce mieszam trzepaczką suche składniki, dodaję jajka, ubijam lekko tak aby nie pozostało w cieście grudek. Nakładam cienką warstwę ciasta na patelnię, rozlewam na każdy kawałek patelni, smażę z obydwu stron, kiedy widzę że brzegi odchodzą przekładam na drugi bok, gotowe odsączam na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 242

palnika. Do powstałej letniej (!) mieszanki dodajemy cukier oraz roztrzepane jajko. Mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z drożdżami, solą, kardamonem oraz mlekiem wymieszanym z masłem, cukrem oraz jajkiem. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne (na początku konsystencja będzie dość rzadka, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki(...)więcej). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy budyń: w niewielkim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy 100 ml mleka oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Pozostałe mleko (400 ml) doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając

Smaki Na Talerzu
SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 240

mleka 225 ml ciepłej wody WYKONANIE: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy, dodajemy razową, sól, cukier i drożdże. Mieszamy i wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut, jeśli będzie twarde dolewamy wodę lub mleko. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Piekarnik nagrzewamy na 50 st. C ustawienie góra dół. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki

Pani na deser
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 202

kokosowe Polewa  - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie  Do  miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy

Health-Fit-Life
Babeczki z czerwonej fasoli 189

ostatnim czasie zaniedbuje troszkę bloga, gdyż ograniczam pieczenie ciast, ale od czasu do czasu coś się pojawia np. takie muffinki z fasoli czerwonej ;) Przepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym(...)bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;) Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza że muffinki są gotowe. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik z gotowanymi malinami i galaretką 217

Witajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami,  o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują.  Ciasto jest lekkie i delikatne,  do niedzielnej kawki

Sama słodycz i szczypta chili
Szkockie placuszki ziemniaczane 205

Przygotowanie:  Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić

Codzienne Gotowanie
Pierogi Ruskie 160

CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami 201

proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło.  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach formujemy kulkę, kładziemy na blaszce i trochę spłaszczamy. Tak robimy(...)resztą ciasta. pamiętajmy o pozostawieniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną :-) Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, Studzimy na kratce :-) Smacznego

kruche babeczki
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 851

pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1,5 łyżki ciasta; placek ma być wielkości średnicy patelni ). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki smażyć na średnim ogniu

Ugotować
MURZYNEK Z JABŁKAMI 1223

mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu

cool and minty

Proponowane wyszukiwania