ciasto - 164325 przepisów (strona:4961/10955)

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 147

kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy(...)gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę i poszatkowaną natkę

Kardamonovy
Pączki tiramisu i socjalizacja 253

razu wiedziałam, że będę musiała spróbować - w końcu tiramisu to mój ukochany deser, więc pączki choćby o nim przypominające nie mogły ujść mojej uwadze.  Wyszły boskie! Ciasto jest idealne, choć odrobinę się lepi. Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie(...)ciepłe miejsce. W tym czasie masło rozpuścić, przestudzić. Do zaczynu dodać pozostałe mleko i cukier, jajka oraz żółtka. Zagnieść. Dodać masło, sól i likier, wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta o wadze około 70 g, formować z nich kulki, układać na oprószonym mąką blacie, zachowując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglany „sernik” mango bez pieczenia 201

niej podchody i doszło do tego, że nawet ją polubiłam w wersji na słodko. Nazwa sernik ma sugerować tylko i wyłącznie konsystencję, jakiej należy się spodziewać, bo całe ciasto jest wegańskie, bez glutenu, a jak cukier zamienicie na ksylitol czy inny wynalazek to już w ogóle będzie fit Mango możecie zamienić praktycznie każdymi owocami, sprawdzą się tu borówki, truskawki, ananas(...)brzoskwinie. Jeżeli pokusicie się o owoce w puszce to syrop z puszki sugerowałabym dodać do kaszy podczas gotowania zamiast części wody. ps. Ciasto przechowywane w lodówce będzie ok do 5 dni. S uge rowana forma to tortownica o średnicy 20 cm. Składniki na masę „serową” 200 g suche kaszy jaglanej (nieugotowanej) puszka 400 ml mleka kokosowego około

greenscarf
Chlebek nadziewany szpinakowym pesto 172

soku z limonki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka  i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2.  Pesto szpinakowe: Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę(...)limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 50 cm, a następnie pociąć na 28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
3-składnikowe ciasteczka twarogowe. 216

możesz przyrządzić na słodko - posypując je cukrem lub na słono - przed pieczeniem wystarczy posypać je lekko solą i ziołami. Ciasteczka bardzo rosną w górę,  zachowują się niemalże jak ciasto francuskie. Moje dziecko mówi, że są czarodziejskie, sama podejrzewam je o to samo! :) Chciałam Wam się jeszcze pochwalić moją cudowną pastelowo różową filiżanką od Tarka i Miarka . Zakochałam się(...)ciastka mają być na słono - czy na słodko. Twaróg rozkruszamy w dłoniach. Masło kroimy na małe kawałki. Rozkruszony twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Przy wałkowaniu pomagajcie sobie podsypując ciasto mąką, ponieważ wraz z ocieplaniem się masy zaczyna się mocno kleić.  Ciasteczka wykładamy

MamaOskarka
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku 276

najmniejsze oczka. 3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona. 4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić. 5. Z tak przygotowanego ciasta, formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na kawałki. 6. Przygotowane w ten sposób

Okiem Blondynki by McBlondi
Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 280

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 surowe żółtko 3 ugotowane żółtka ok. 2 łyżki śmietany (ile zabierze ciasto) Sposób przygotowania: 1. Zimną margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać 1 surowe żółtko, 3 ugotowane żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić(...)przez 30 mniut w lodówce. 2. Ciasto rozwałkować, wykrawać dowolne kształty, ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. 3. Piec 10-15 minut w 180-190 st.C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babeczki z kremem mandarynkowym 184

mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona. Ciasto: 200g zimnego masła 400g mąki 2 jajka L 6 łyżek cukru szczypta soli Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka 70g masła 5 łyżek cukru  skórka obrarta(...)mandarynek 100 ml śmietanki 30%  Dekoracja: 7 mandarynek gałązka winogron 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, wyklejamy nim małe foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy w 300 ml mleka. Studzimy, miksujemy z miękkim

Szefowa kuchni
ciasteczka pina colada 191

żal) to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone dżemem z ananasa i marakui. Dwa kęsy i jestem w tropikach:) Składniki: na ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru 50 g kokosu dodatkowo: słoiczek dżemu ananas z marakują(...)Stovit Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut.  W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta ziemniaczana z łososiem 205

wędzonego łososia 1 pęczek szczypiorku zielenina do posypania Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż

codojedzenia
EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 213

PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski .  Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek.  Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa.  Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość

Gotowanie Patki
Cieciorkowe ajerkuchy ze miysym (Cieciorkowe naleśniki z mięsem) 245

mōnki ze cieciorki 2 jajca trocha soli trocha jakego ôleju abo masła klarowanego mlyko i woda- musicie dać tyla, żeby Wōm niy wyszło ani za gynste, ani za rzołdke ciasto Do filowania: 500 g mielōnego miysa połra pieczarek 2 zōmbki czosku łeżka masła klarowanego paczka kiełkōw na patelnia 200 ml śmietōnki (moge być 18%) sōl i pieprz łeżka zielōw prowansalskich(...)tego tak ze szklōnka mlyka, mōnka, ździebko soli i zajś 20 wymiyszejcie. Jak baje 21 za gynste, 22 to dejcie trocha wody. Na patelnia kapnijcie ôleju, wlyjcie kelnia 23 ciasta, rozlyjcie jōm rōwno po całyj patelni i uważejcie, żeby sie Wōm te ciasto niy przipołlōło. Jak ajerkuch baje przibrōnołcōny 24 ze dwōch strōn, to go przeciepcie na jaki talyrz

Chop w kuchni
Bazyliowy chlebek 194

startej mozzarelli świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1.  Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka  i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić(...)solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 20 prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Bazyliowe ślimaczki 197

Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 300g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Pesto: 50g liści świeżej bazylii 60g ziemnych orzeszków(...)ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek 10ml soku z cytryny skórka z cytryny 40g startego parmezanu Wykonanie: 1.  Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. 2.  Pesto: Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Gnocchi z bazyliowym pesto 184

lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałeczki  o średnicy około 2 cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy wałeczek pokroić na 2 cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania