ciasto - 164325 przepisów (strona:4956/10955)

Polędwiczki z dorsza w cieście 298

też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki. Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona ostra papryka sól, pieprz Jeśli mamy mrożoną rybę, przelewamy(...)Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka łączymy z obiema mąkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, mieloną papryką. Powinniśmy otrzymać gładkie, gęste ciasto. Kawałki ryby otaczamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Rybę kładziemy na mocno rozgrzany olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy na złoto, z obu stron. Podajemy

Smaki Na Talerzu
Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości 209

Moja inspiracja szwedzką kulturą i kuchnią trwa – po cudownym przepisie na kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe przyszedł czas na ciasto miłości. Na samym początku bardzo dziwiła mnie ta nazwa, jednak gdy przygotowałem karleksmums, zrozumiałem, dlaczego to ciasto jest nazywane ciastem miłości. Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych

Vegan Taste
Miruna po japońsku na ostro 244

już wcześniej ale sama robiłam ją  po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu. 700 g miruny patagońskiej bez skóry Sól Pieprz Ciasto do ryby: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 jajko Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1,5 szklanki wody ¼ szklanki oleju 2 łyżki cukru(...)średniej wielkości) 1 duża cebula Rybę wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny

VioletoweKucharzenie
Orkiszowa chałka (praktycznie bez cukru) 223

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru. Mąkę wymieszać z cukrem lub ksylitolem i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk. Miskę wysmarować odrobiną oleju i przełożyć ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce(...)czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozcieramy z cukrem i masłem. Następnie formujemy kulkę i przekładamy do lodówki.  Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz :) (identyczny jaki robimy na włosach). Odstawić ponownie w ciepłe

Czarnawisienka
Rafaello bez pieczenia 378

Ręka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
Tarta z kapustą i grzybami 177

Pyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym(...)miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C . Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Walentynkowe ciasteczka malinowe (bez cukru) 210

budyniu malinowego, pewnie byłyby jeszcze bardziej owocowe, ale i tak smak jest wyrazisty Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą(...)liofilizowanych malin ok. 4 łyżki mleka Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami. Maliny zmielić w blenderze na puder. Dodać do pozostałych suchych składników, wszystko połączyć i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut w 170 stopniach

Fitkot
CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI 182

długiej przerwie, zapraszam na szybkie i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1 1/3 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy (roztopionej) 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1/3 szkl mleka szczypta soli 4 gruszki cukier puder A jak to zrobić(...)żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy będą już sztywne, dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać pozostałe składniki, miksować do ich połączenia. Ciasto przelać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zatopić w nim (w równych odstępach) obrane ze skórki gruszki ( w całości). Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Jogurtowe muffinki z borówkami / Yogurt muffins with blueberries 205

Składniki /  Ingredients: 250 g borówki / 250 g blueberries 300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 teaspoons baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil kilka kropli aromatu śmietankowego / a few drops of cream aroma 300 g jogurtu / 300 g yogurt 30 g cukru waniliowego(...)vanilla sugar cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw myjemy i suszymy borówki. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, jogurt, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Następnie

Projekty ze smakiem
CIASTKA Z FIGAMI I DAKTYLAMI 203

Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli. SKŁADNIKI Nadzienie: 130 g suszonych fig, 4 daktyle Ciasto: 150 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 50 g masła, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtko Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Nadzienie: Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy. Ciasto: Składniki(...)ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na wąski prostokąt. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy w rulon. Dzielimy na części. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 234

Witajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej  porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy równomiernie w blaszce, posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka jeżyki 204

Ciasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Zarówno przy lepieniu ciasta jak i przy dekorowaniu czekoladą.  Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :)  Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka. Ciasteczka: 2,5 szkl mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany(...)szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy

Smakołyki Asi
Bułeczki z szynką. 249

wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Jajka łączymy z mlekiem, olejem i solą, wlewamy do wyrośniętego rozczynu, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała(...)niewędzona) żółtko sezam      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc

Rozpustne gotowanie
Serca marchewkowo łososiowe 202

marchewką i łososiem. Są lekkie jak puch, zdrowe i na jednym nie poprzestaniemy. Może to być propozycja na romantyczną kolację we dwoje, serca prosto od serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 marchewki 100 g łososia wędzonego 1  żółtko sól, pieprz czerwony natka pietruszki 180 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 łyżeczka płaska żelatyny Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką(...)które piekę przy okazji i zjadam. Serce pełne smaruję żółtkiem, nakładam na nie ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam na blaszce wysmarowanej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią ale nie spalą. Krem marchewkowy: Marchew obieram, dwie sztuki kroję na kawałki

wesoła kuchnia
Super proste placuszki 264

mąki samorosnącej 1 szklanka mleka szczypta soli olej do smażenia przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków(...)równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko  zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco oleju i smażyć kolejne placki.  Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania