Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 232czekolada cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone(...)ciasto rozwałkowujemy porcjami na blacie posypanym mąką na grubość ok pól cm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka (ja użyłam wszystkich misiowych foremek jakie miałam). Układamy ciasteczka na blachach. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 12 min. Wyjmujemy je, studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu dekorujemy ciasteczka wg uznania, ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i jej strużkami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik cytrynowy 173łyżki mąki 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sernik cytrynowy wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut(...)stopniach. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie miksujemy a następnie wylewamy na upieczony spód i pieczemy kolejne 30 minut. Ciasto po wystygnięciu chłodzimy przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Można posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Dorsz smażony w tempurze 274rybne i w sumie tylko to jadłam podczas Wigilii. Dzisiaj już paluszków rybnych raczej nie zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię w którym smaży się ryby, krewetki, warzywa na głębokim tłuszczu. Najważniejsze w przygotowaniu tempury jest aby woda była lodowata, można(...)dodatkowo schłodzić kostkami lodu i aby nie mieszać jej zbyt długo, gdyż za sprawą zawartego w mące glutenu ciasto nie będzie już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście są ok ;) Na dzisiaj mam dla was dorsza smażonego w tempurze, panierka jest idealnie chrupiąca, a ryba rozpływa się w ustach. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Delusional Trine
Kopytka 236zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać(...)umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką
Kuchnia domowa Ani
Przystawka – babeczki z pastą jajeczną i łososiem 1447Już niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki z pastą jajeczną i łososiem. Ponieważ potrzeba sporo czasu na przygotowanie samych babeczek, skorzystaliśmy z gotowych wytrawnych babeczek. Być może są odrobinę droższe, aniżeli te przygotowane w domu, ale pozwala to zaoszczędzić odrobine czasu(...)Składniki 10 babeczek z kruchego ciasta 100-150g wędzonego łososia 4 jajka 1/2 pęczku szczypiorku łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól pieprz Babeczki z pastą jajeczną i łososiem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy, ostudzone jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Farsz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada mięsno-serowa 349tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy(...)równomiernie mięso mielone. Zwijamy ciasto z farszem jak roladę, od dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką. Wkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut. Gotową roladę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na plastry wraz z ulubionym sosem (serowym, pomidorowym, pieczarkowym, tatarskim). Zobacz także: Dynia na ostro wg Nigela Slatera Gdy zobaczyłam ten przepis
Poezja smaku
Leniwy chleb nocny z twarogiem 210łyżeczka suszonych drożdży 200 g twarogu półtłustego Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, twaróg i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy około 3-5 minut (można mikserem), aż ciasto będzie elastyczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy ciasto z lodówki około 20 minut przed włożeniem
talerz przyjemności
najsmaczniejsza babka kakaowa z chałwą... 184minuty wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C
W Mojej Kuchni Lubię
Przepis #106 Pełnoziarniste perogi z soczewicą i pieczarkami 233zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal(...)przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Delikatnie przyprawiamy solą. Następnie usmażone pieczarki z cebulą łączymy z soczewicą i przyprawiamy do smaku. Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę a następnie wbijajmy do niej jako. Wlewamy olej oraz wodę. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części. Każde z nich rozwałkowujemy i wycinamy kółka
Health-Fit-Life
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 276Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście chlebowym. Pyszny, chrupiący (także wewnątrz...). Może nie jest zbyt ekonomiczny, ale niekiedy warto zaszaleć. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest wart Waszej uwagi. U nas zauroczył swym smakiem nie tylko domowników, którzy od zawsze uwielbiają duże(...)misy miksera i mieszam mieszadłem do połączenia składników. Mąki zarówno orkiszowa jak i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), dlatego ja mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej delikatnie olejem (w przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami). Masę dokładnie ubijam łyżką maczaną z wodzie, miejsce przy miejscu, by usunąć
Smaczne Zdrowe
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 236Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego? Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze kopytka powinny(...)podsypania * jajko- 1 mniejsze * sól- szczypta Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę/zmielić, połączyć z jajkiem, mąką oraz szczyptą soli i dokładnie, ale szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części i na stolnicy oprószonej mąką, z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Wyjmować tuż
Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka kajmakowe z dżemem 242dżem z czarnej porzeczki 1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto było za luźne dodajemy troszkę mąki i w drugą stronę, jak by nie chciało się ładnie zagnieść możemy dodać jeszcze kajmaku). Owijamy folią spożywczą i wkładamy(...)minut do zamrażalnika. 2. Po upływie 30 minut ciasto wyjmujemy, dzielimy na porcje, które po musimy rozwałkować na około 2 mm. Następnie foremkami wykrawamy ciasteczka. 3. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy w 200 stopniach około 7-8 minut. Studzimy na kratce, następnie przekładamy dżemem, nutellą, powidłem :-) Smacznego
kruche babeczki
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 320Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66% Chleb robiłem na podstawie filmiku z rosyjskiego kanału na You Tube rusbrot . Można tam obejrzeć cały proces przygotowania tego chleba. Zmniejszyłem ilość składników, reszta (czasy, temperatury) pozostaje bez zmian. Zaczyn(...)godzin w temperaturze 21-24oC 0,35 drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny 35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC 9 sól 35 ekstrakt słodowy Wstępna fermentacja ciasta
Przepisy na domowy ser i chleb
Meksykańskie kukurydziane gofry z Ramą z olejem z awokado i nutą limonki 219oparta jest na warzywach strączkowych i kukurydzy oraz pikantnej papryczce chili. Z Ramą z olejem z awokado i nutą limonki przygotowałam kukurydziane gofry z sałatką meksykańską. Ciasto na kukurydziane gofry (około 8 sztuk) 1.5 szklanki mąki z kukurydzy szczypta soli łyżka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja ok szklanka(...)kukurydzianą wsyp do wysokiego naczynia, dodaj wodę, sól, 1 łyżkę Ramy z olejem z awokado i nutą limonki, proszek do pieczenia oraz żółtka. Wymieszaj składniki mikserem. Następnie przekładaj do ciasta po łyżce piany, aż do skończenia. Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. (Ale lepiej będzie jeść prosto z gofrownicy). Przygotuj sałatkę: 1 puszka czerwonej
AZgotuj!
Orzechowe słoneczka 167alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy
PatiGotuje