ciasto - 164325 przepisów (strona:4806/10955)

Mini pączusie – małe pączki. 150

dodajemy przesianą mąkę oraz zaczyn. Wyrabiamy, pod koniec wlewamy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypanej mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kieliszkiem małe pączka. Ja wykrawałam kieliszkiem o średnicy 4 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na około

To co lubię - gotuję i polecam
Jak zrobić masło – masło koperkowe 128

duża szczypta soli 2 łyżki drobno posiekanego koperku Instrukcje Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Najpierw ubije nam się śmietana taka jak robimy do ciasto, później zacznie się warzyć, a po chwili zacznie się wytrącać masło, które zbije się w kulę. Wyciągamy masło, wkładamy do miseczki z zimną wodą i chwilę płuczemy, aż pozbędziemy się całej maślanki. Masło

To co lubię - gotuję i polecam
Dżem z czarnej porzeczki / galaretka 140

zimowe, chociaż odrobinę lata zapakować w słoiczki, by potem cieszyć się smakiem i zapachem pysznych owoców i warzyw. Soki z czarnej porzeczki zrobione, dzisiaj pora na dżem, idealny do ciast lub naleśników albo po prostu na kanapkę.  W efekcie otrzymamy pyszny, pachnący dżem o konsystencji galaretki. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Dżem z czarnej porzeczki / galaretka Składniki 2 kg czarnej

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka orzechowe 183

miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko, sól i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, dodajemy grubo posiekane orzechy i chwilę wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy dowolnej wielkości placuszki o grubości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 12-15 minut

To co lubię - gotuję i polecam
Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym 176

sera 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól pieprz Instrukcje Naleśniki: Mleko mieszamy razem z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy go tyle, żeby powstało ciasto lejące, ale niezbyt rzadkie. Na patelnię o średnicy 23 cm wlewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Mnie wyszło 8 naleśników. Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną

To co lubię - gotuję i polecam
Baletki – ciasteczka z makiem 167

cały czas miksując. Kiedy białka będą ubite dodajemy żółtka jedno po drugim i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na papier do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka (średnica około 2-3 cm). Zostawiamy odstęp między ciasteczkami ponieważ jeszcze urosną. Wierzch ciastek posypujemy makiem. Wkładamy

To co lubię - gotuję i polecam
Mini bezy – Jak zrobić mini beziki 148

Często pytacie do czego wykorzystać białka, które zostają po przygotowaniu np. kruchego ciasta. Ja wykorzystuję je do zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec kokosanki lub po prostu mini bezy. Możecie przechowywać je w puszce do dwóch tygodni (jeśli oczywiście nie znikną w niewyjaśnionych okolicznościach ;) ). Takie mini bezy świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów lub jako mała słodycz

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka szwedzka 130

tarce na cienkie plasterki. Zalewamy posoloną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Ogórki odcedzamy z solanki. Na dno każdego słoika dodajemy przyprawy, układamy ogórki w słoikach, niezbyt ciasto tak, żeby zalewa mogła spokojnie wypełnić cały słoik. Zakręcamy. Z podanej ilości wychodzi 6 x 0,5 litrowych słoików. Składniki na zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy. PASTERYZACJA

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 128

blat (papierem do góry) i delikatnie go zdejmujemy, roladę zostawiamy do wystudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy chrzan, posiekany koperek lub natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch wykładamy plastry łososia. Zaczynamy zwijać roladę (dłuższym bokiem), powoli i dość ciasno. Owijamy ją ponownie papierem lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (30 min wystarczy). Gotową roladę

To co lubię - gotuję i polecam
Cantuccini (biscotti)- włoskie ciasteczka z migdałami. 148

formujemy wałeczki (średnica 3-4 cm, delikatnie spłaszczamy). Przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy i ostrym nożem ukośnie kroimy na 1,5-2 cm kromki. Ponownie układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Zielony makaron – makaron szpinakowy 150

Garść świeżego szpinaku blendujemy jeśli używacie szpinaku mrożonego wcześniej należy go rozmrozić i dobrze osączyć z wody. Składniki zagniatamy na stolnicy lub umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na dowolnej wielkości paski. Ja używam maszynki do robienia makaronu

To co lubię - gotuję i polecam
Dżem (mus) morelowy. 136

oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii. Dlatego warto przygotować w sezonie chociaż kilka słoiczków tego przysmaku. Zimą wykorzystacie go do kanapek, naleśników, ciast, placuszków. Dżem morelowy możecie przygotować w formie musu. Ja właśnie tak robię ponieważ w przypadku moreli wolę taką konsystencję. Morele po ugotowaniu od razu możecie przelać do słoiczków, zostawiając kawałki owoców, przetrzeć przez sitko

To co lubię - gotuję i polecam
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. 174

około 30 min. Pod koniec pieczenia na chwilę włączamy górną grzałkę i podpiekamy żeby parmezan lekko się zrumienił. Upieczone cukinie posypujemy natką pietruszki. Uwagi Inne przepisy z dodatkiem cukinii: Ciasto z cukinią i polewą czekoladową. Cukinia panierowana Tarta z cukinii Ketchup z cukinii Risotto z cukinią i kurczakiem. Dżem – galaretka z cukinii Tarta ze szparagami, cukinią oraz fetą. cukinia

To co lubię - gotuję i polecam
Szpinakowe naleśniki Caprese 145

Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy. Wlewamy wodę. Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W 2-3 turach dodajemy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy niewielką ilością oleju. Wylewamy porcje puchatego ciasta, rozprowadzamy kolistymi ruchami po patelni (ciasto nie jest lejące, warto rozprowadzać je po patelni np za pomocą

Smaki Na Talerzu
Jak zrobić chlebek naan bez drożdży 143

chlebowe naan, przypominają nasze polskie podpłomyki . Sposób na te doskonałe chlebki naan w domowych warunkach i bez pieca tandoor jest bardzo prosty. Mój przepis jest idealny na lato gdyż ciasto wyrabia się bardzo szybko, a smażenie 4 placków zajmuje zaledwie kilka chwil. Te naan wspaniale smakuje jako dodatek do past, sałatek, zup, czy mięsa z grilla. Składniki na 4 chlebki(...)oraz oliwę, mieszamy i formujemy małą kulkę, zostawiamy na 30 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Dzielmy na 4 części. Na podsypaną delikatnie mąką mąką desce rozwałkowujemy lub rozciągamy palcami ciasto na owalne placki. Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzewamy, nie natłuszczamy. Każdy kawałek ciasta układamy na suchej rozgrzanej patelni. Podpiekamy z każdej strony. Uwielbiam je jeść na ciepło, ale zimne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania