Ciasteczka Kocie Oczka 201Dzień dobry :-) Tym razem coś do kawy :-) Przepis na te ciasteczka zobaczyłam na blogu trzeci talerz , gdzie znajdziecie dużo podkarpackich przysmaków. Ciasteczka są z ciasta krucho - drożdżowego. Smakują rewelacyjnie, z dnia na dzień lepiej. Możemy spokojnie przygotować je wcześniej i odłożyć sobie na jakaś okazję, którą mamy powiedzmy za kilka dni. Nie stracą na smaku. Przepis(...)posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło i siekamy nożem. 2. Teraz dodajemy śmietanę z drożdżami i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i małą literatką lub szklaneczką wykrawamy kółka. 4. Połowę zostawiamy bez dziurki
kruche babeczki
Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem 153miski dodać mąkę, wymieszać z solą, pieprzem proszkiem i sodą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jogurt, szczypiorek i 2/3 startego cheddara, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki. Pomidory wytrzeć z wody, ułożyć w naczyniu do zapiekania w 2-3 warstwach, polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać(...)minut. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 1/2 cm i za pomocą wąskiej szklanki wyciąć okrągłe ciasteczka, nadmiar ciasta zwinąć w kulkę i ponownie rozwałkować wycinając ciastka. W miesce rozrobić żółtko z łyżką mleka. Wyciągnąć formę z piekarnika, posypać pomidory resztą cheddara a następnie ułożyć na wierzch ciasteczka, za pomocą pędzelka posmarować ich wierzch mieszanką żółtka i mleka
Cooking for Emily
NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI 128łowienia ryb, to będą to naleśniki marynistyczne Naleśniki marynistyczne z pieczarkami i dużą ilością cebuli są bardzo smaczne i rewelacyjnie się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. Warto również przygotować i spróbować: FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI KROKIETY(...)Cebula biała – 2 sztuki dość spore / cebuli ma być dużo / – Pietruszka karbowana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa PRZEPIS: Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą robiąc koła tak by powstawały dziury ale połączone ze sobą. Gdy naleśnik zetnie z wierzchu przewróć na chwilę na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta
globuskulinarny
NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI 128lata i jego smaki. A mianowicie z owocami na słodko. Naleśniki siatkowe z owocami, są pyszne, zdrowe a do tego przepięknie się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. A co do nazwy 🙂 Nazwij jak chcesz 🙂 Ja osobiście uwielbiam naleśniki w każdym wydaniu, i te słodkie, i te wytrawne, ogólnie nie ważne co jest(...)smażenia FARSZ – Truskawki – Borówki – Płatki migdałów lub orzechy – Miód lub syrop z agawy lub klonowy – Listki mięty PRZEPIS: 1. Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą robiąc koła tak by powstawały dziury ale połączone ze sobą. Gdy naleśnik zetnie się z wierzchu przewróć na chwilę na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta
globuskulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami 142tychże pierogów, a mamusia po wszystkim niezły aerobik w kuchni, ale i tak warto było :D Szczerze polecam takie pierożki. Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto na pierogi: 1) 500 g mąki pszennej 2) 250-300 ml gorącej wody(...)pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem. 2. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi. 3. Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy
Na kulinarnym poligonie
Podpłomyki z wędzonym łososiem 144zimno łososia Mowi pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej sos jogurtowy albo czosnkowy. Podpłomyki z serkiem i łososiem Składniki: Ciasto na podpłomyki: 1) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)zalewamy je 4 łyżkami ciepłej wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i rozcieramy. Odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże i sól i wszystko zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Łososia kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy. 3. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy
Na kulinarnym poligonie
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 151zasypujemy cukrem. Zostawiamy, żeby zaczęły pracować. 2. Po około 15 minutach dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem
Kuchnia Na Wypasie
Pierogi z białym serem na słodko 282przywiązania do klasycznych smaków. Albo interesuje ich bardziej indeks glikemiczny, albo fast food za rogiem. Cóż, takie czasy. Bez wątpienia dobre pierogi nie mogą się też obyć bez dobrego ciasta. Ale o tym też innym razem. Dziś być może komuś z Was przyjdzie ochota na pyszne pierogi z białym serem. Zapraszamy na przepis. Pierogi z białym serem na słodko: przepis(...)ciasto Składniki na farsz: 400 gr. twarogu półtłustego 1 jajko 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku Pierogi z białym serem na słodko wykonanie: 1. Twaróg rozgniatamy widelcem razem z cukrem i sokiem z cytryny. Ilość cukru każdy powinien dobrać według swoich upodobań smakowych. Na koniec dodajemy budyń i jajko. 2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki
Kuchnia Na Wypasie
Placki z kalafiora 131będzie złociste. Smocze porady: Można podawać same, z jogurtem naturalnym albo polane bułką tartą z masełkiem. Wszystkie wersje są pycha. https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-z-kalafiora/ Kalafior podzielony na różyczki Ciasto na placki z kalafiora Smażenie placków Gotowe placki z kalafiora Artykuł Placki z kalafiora pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok
Bardzo Gruby Smok
Sernik na zimno z truskawkami 151Zaczynają się pojawiać świeże truskawki, ceny są kosmiczne, ale już teraz warto zaopatrzyć się w kilka dobrych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj przepis na pyszny, lekki i
To co lubię - gotuję i polecam
Placuszki z jabłkami 143tylko dzieciom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placuszki z jabłkami – placki z jabłkami Składniki 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1 szklanka mleka (około) może być kefir lub maślanka ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki dlatego ilość mleka może być różna 1 duże jabłko (słodkie) olej rzepakowy lub masło klarowane Instrukcje Jajko, mąkę i mleko dokładnie wymieszać
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka maślane. 126żółtka 2 całe jajka 2 łyżki poppingu (amarantus) opcjonalnie szczypta soli Instrukcje Mąkę, masło i cukier szybko posiekać nożem lub za pomocą malaksera, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić min, 15 minut, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy na papierze do pieczenia w 180 C około 15-20 min, aż będą rumiane. Uwaga bo łatwo przegapić
To co lubię - gotuję i polecam
Indyjski chlebek naan 147tłusty i wyraźnie warstwowy. Jeśli wolisz, żeby był bardziej miękki i mniej tłusty to zamiast wody użyj 110 g mleka i 60 g jogurtu. Dodatkowo możesz nie składać kilkukrotnie ciasta, a rowałkować tylko raz. Wtedy posmaruj masłem jedynie po samym pieczeniu. Możesz też doprawić albo masło, albo ciasto na chleb różnymi przyprawami (zioła, sezam, czosnek, granulowana cebula). Pamiętaj jednak(...)czosnek i cebula bardzo szybko się spalają, więc jeśli dodasz je do ciasta, to piecz chlebek krócej i zachowaj uwagę
Chleby Rolfa
Wiśniowe bułeczki z serem 137wyrabiamy dość długo. P rzekładamy na stolnicę, jeśli bardzo się klei możemy podsypać odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy (grubość 1,5 – 2 cm. Szklanką, miską lub foremką wykrawamy dowolne kształty, na środek kładziemy serek a na wierzch układamy wiśnie. G otowe
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik na zimno 174W końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na sernik na zimno. Lekki, delikatny, pamiętajmy tylko żeby użyć sera dobrego gatunku (czytajmy skład). Zapraszam do wypróbowania
To co lubię - gotuję i polecam